Oslo 20030131Boligmarkedet har tatt seg kraftig opp i løpet av januar. Prisene har steget, samtidig som det er flere kjøpere enn det er selgere. Lav rente og usikkerhet med hensyn til fremtidig pensjon har fått fart i salget av leiligheter. På bildet Hanne Løvold (t.v.) og Bjørn Morten Nerland som var blant de mange som var på visningen i denne leiligheten på Grünerløkka.
Renteøkningene merkes. Stadig flere vurderer å flytte fordi det blir for dyrt å bo i dagens bolig.

Øker renta med 1-2 prosent svarer flere tusen at de vil flytte til en billigere bolig

– Det er generelt usikre økonomiske tider, og det er klart at hvis matvareprisene stiger enda mer og de høye strømprisene fra i vinter kommer tilbake, så vil rentehevingene også etter hvert merkes i boligmarkedet i Oslo.

Publisert

I undersøkelsen Oslopulsen ble innbyggerne i Oslo i mai spurt om hva de vil gjøre hvis rentene stiger med 1-2 prosent de neste 12 månedene.

  • 24 prosent av respondentene oppgir at dette ikke vil få noen konsekvenser, og de har til hensikt å fortsette å bo i sine nåværende boliger og opprettholde sitt forbruk.
  • Seks prosent sier de vil selge boligen, og fire prosent sier de vil kjøpe en billigere en.
  • 37 prosent sier de vil redusere sitt forbruk og bli boende i sine nåværende boliger.

Folk strammer inn på forbruket

– Til tross for stadige renteoppganger, blir det ikke noen stor økning i antall boliger til salgs eller prisnedgang i Oslo. Svarene fra Oslopulsen tyder på at folk strammer inn livreimen først og fremst, sier Karsten Onsrud, administrerende direktør i Aktiv eiendomsmegling.

– Folk vil kutte de fleste andre utgifter før man selger eller flytter på seg. Mange nordmenn har solid økonomi, og har nok rom for å kutte privat forbruk en del uten at det forringer livskvaliteten så mye.

Det er særlig familier med yngre (52 prosent) eller eldre barn (50 prosent) som sier de vil beholde boligene, men redusere forbruket.

Flere tusen vil flytte

– Selv om flertallet ser ut til å klare seg bra, må vi erkjenne at selv om seks og fire prosent kan virke som små tall i statistisk sammenheng, er det faktiske mennesker bak disse tallene. Så selv om boligmarkedet i Oslo trolig vil håndtere et par renteøkninger til ganske bra, vil det likevel være noen tusen som blir nødt til å flytte til billigere boliger eller selge sin nåværende bolig for å klare seg, sier Onsrud i en pressemelding.

– Det er generelt usikre økonomiske tider, og det er klart at hvis matvareprisene stiger enda mer og de høye strømprisene fra i vinter kommer tilbake, så vil rentehevingene også etter hvert merkes i boligmarkedet, sier Onsrud.

Powered by Labrador CMS