Hvite og etnisk norske vandret den nye flertallsregjeringen ut på Slottsbakken fra statsråd i en by der hver tredje innbygger har minoritetsbakgrunn. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Finn én feil: Erna, Siv, Kjell-Ingolf, Olaug, Dag, Ingvil, Nikolai, Trine, Tor Mikkel, Jan Tore, Jon Georg, Monica, Bent, Ine, Torbjørn, Anniken, Frank, Åse, Ola, Iselin, Harald og Kjell-Børge

� Skal nordmenn med minoritetsbakgrunn betrakte demokratiet fra sidelinjen eller skal vi få lov til å delta, spør OMOD-leder Akhenaton Oddvar De Leon. Av 22 statsråder i statsminister Erna Solbergs regjering har ingen minoritetsbakgrunn.

Publisert

De siste dagene har mangel på statsråder fra Trøndelag i statsminister Erna Solbergs nye borgerlige flertallsregjering vært tema i media. Selv om Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande både snakker trøndersk og kommer fra  Nord-Trøndelag, er hun nemlig innvalgt på Stortinget fra Oslo.

Men da den nye firepartiregjeringen kom ut på Slottsbakken fra ekstraordinært statsråd tirsdag formiddag, var det noe helt annet enn mangel på trøndere som slo lederen for Organisasjonen mot offentlig diskriminering, OMOD.

— Bør takke trøndere

I en hovedstad der hver tredje innbygger enten har minoritets- eller innvandrerbakgrunn, er landets samtlige 22 statsråder i Høyre/Frp/Venstre/KrF-regjeringen alle etnisk norske og hvite i huden.

� Vi har en hel generasjon nordmenn med minoritetsbakgrunn som er født her, men vi ser dem nesten ikke i politiske verv, sier OMOD-leder Akhenaton Oddvar de Leon. Foto: NTB scanpix / Jon Eeg

— Egentlig bør vi takke trøndere for at de påpeker et viktig demokratisk og prinsipielt spørsmål om representasjon, sier OMOD-leder Akhenaton Oddvar De Leon til VårtOslo.

— Er vi etniske minoriteter, eller folk med innvandrerbakgrunn bare ment å observere demokratiet fra sidelinjen? Eller ønsker politiske partier at vi skal delta på lik linje med andre norske borgere, spør De Leon.

— Mangel på trøndere ikke problemet

Han får støtte fra Rødts gruppeleder i Oslo bystyre, Eivor Evenrud, som la ut følgende Facebook-post da den borgerlige flertallsregjeringen ble presentert:

Skjermdump fra Eivor Evenruds Facebook-side.

Ifølge NRK har heller ingen av statssekretærene innvandrer- eller minoritetsbakgrunn. Det nærmeste man kommer en statssekretær med innvandrerbakgrunn er tyskfødte Rebekka Borsch fra Venstre.

— Jeg vet ikke helt hvordan statsminister Erna Solberg har lagt sin statsrådkabal, men jeg vet en ting: Ville vi i Norge godtatt en regjering der begge kjønn ikke er representert på en likeverdig måte, spør OMOD-lederen.

— Problem i alle partier

— Derfor er jeg glad for problemstillingen med trøndere. Det gir meg anledning til å stille spørsmål om hvorfor regjeringen ikke ivaretar mangfoldet i Norge med å sørge for at også nordmenn med minoritetsbakgrunn er representert, sier Akhenaton Oddvar De Leon.

Komiker og samfunnsdebattant Sigrid Bonde Tusvik protesterte mot regjeringen sammen med 30 andre kvinner i «Handmaids Tale»-utkledning. The Handmaid's Tale er en dramaserie om et dystopisk samfunn etter en ny amerikansk borgerkrig der kvinner blir tvunget til å være konkubiner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

— Men manglende representasjon av nordmenn med innvandrer- og minoritetsbakgrunn er vel ikke bare et problem i regjeringen?

— Nei, dette er et generelt problem i alle politiske partier. Dette har vi i OMOD alltid påpekt. Og det er et demokratisk problem. Husk at det er ikke bare Oslo som har mange innbyggere med annen etnisk bakgrunn. Alle større byer i Norge har det.

Erna Solberg erkjenner problemet

— Husk også at vi nå har en hel generasjon nordmenn med minoritetsbakgrunn som faktisk er født her i landet. De snakker perfekt norsk og er godt utdannet. Likevel ser vi gang på gang at demokratiet og det politiske systemet ikke speiler befolkningen, sier OMOD-lederen.

Statsminister Erna Solberg erkjenner at hennes regjering mangler representasjon fra minoritets- og innvandrermiljøer.

— Jeg synes det er litt leit. Det å bli statsråd i en regjering innebærer at du både skal ha god politisk forankring, ha hatt store politiske verv og du skal kunne stå i Stortinget. Vi har mange flinke talenter, men vi er ikke der ennå at det har vært plass til dem, sier Solberg til NRK.

Powered by Labrador CMS