Aina Stenersen og Carl I. Hagen fra et nominasjonsmøte den gang verden ikke var rammet av korona. Nominasjonen i Oslo Frp foregikk selvsagt digitalt i år.

Nederlag for Carl I. Hagen. Tapte kampvotering mot Aina Stenersen

— Vi må slutte å konkurrere med Høyre om å være et såkalt seriøst parti, sa Carl I. Hagen da han talte for sitt kandidatur på 3. plassen til Oslo Frps stortingsliste. Men det hjalp lite. Partinestoren tapte kampvotering mot Aina Stenersen.

Publisert

Uten motkandidater nominerte Oslo Frp lørdag formiddag ikke uventet Christian Tybring-Gjedde på partiets førsteplass til stortingsvalget.

Valget av Tybring-Gjedde var udramatisk for Oslo Frps nominasjonsmøte, og helt i tråd med den endrede innstillingen etter at Siv Jensen gikk av som partileder og trakk seg fra førsteplassen på stortingslisten.

Hagen var Oslo Frps toppkandidat i 28 år

I Buskerud ble Jon Helgheim vraket fra Frps stortingsliste av sitt eget fylkesparti. Dermed ble Frps innvandringspolitiske talsperson foreslått som andrekandidat på Oslo Frps liste. Heller ikke valget av Helgheim ble dramatisk. Han fikk 52 av 60 stemmer. Åtte av Oslo Frps delegater stemte blankt.

Frps innvandringspolitiske talsperson på Stortinget, Jon Helgheim, ble vraket som stortingskandidat av sitt eget fylkesparti. Men blir nå Oslo Frps andrekandidat ved høstens stortingsvalg.

På stortingslistens tredjeplass, og det Oslo Frp selv definerer som en kampplass for å få inn en tredje kandidat på Stortingets Oslobenk, var det på forhånd spådd dramatikk.

Fra 1977 til 2005 var det i Oslo Frp aldri tvil om at Carl I. Hagen skulle toppe fylkespartiets liste. Men slik har det ikke vært på mange år. Likevel takket Hagen ja til å stille som benkekandidat mot nominasjonskomitéens forslag - Aina Stenersen.

— Folk sier de savner det gamle Fremskrittspartiet der vi kalte en spade en spade. Vi må slutte å konkurrere med Høyre om å være et såkalt seriøst parti. Vi må få tilbake friskheten, sa Hagen da han holdt tale for sitt eget kandidatur.

Usikker tredjeplass i Oslo

— Noen klager over at det ikke er noen gamlinger som meg på Stortinget. Det kan dere gjøre noe med nå, sa Carl I. Hagen til det digitale nominasjonsmøtet.

Men da stemmene ble talt opp hadde Aina Stenersen fått 32 stemmer. En stemme var blank og 26 delegater stemte på Carl I. Hagen. Dermed tapte partinestoren og den en gang så selvsagte toppkandidaten kampen om tredjeplassen med seks stemmer.

Tredjeplassen i Oslo er høyst usikker for Frp, som i den nåværende perioden har to representanter fra hovedstaden. Ved sist kommunevalg gjorde Frp et dårlig valg og oppnådde kun drøyt 5 prosent oppslutning. Mens ved stortingsvalget i 2017 fikk partiet 9,3 prosent av stemmene i Oslo. Det er så vidt over det landsgjennomsnittet partiet nå ligger på i ulike meningsmålinger.

For ordens skyld må det nevnes at Carl I. Hagen er nominert som toppkandidat på Oppland Frps liste. I inneværende stortingsperiode har Frp en representant på Stortingets Opplandsbenk.

Powered by Labrador CMS