Leder av Utdanninsforbundet i Oslo, Aina Skjefstad Andersen, vil ha fjernundervisning i ukene før jul.

Vil ha fjernundervisning i Oslo-skolen: Utdanningsforbundet frykter koronasmitte hos elever og lærer før juleferien

Utdanningsforbundet i Oslo vil ha fjernundervisning før jul for å sikre at elever og ansatte kan føle seg trygge på at de ikke har koronasmitte når ferien starter.

Publisert

Utdanningsforbundet i Oslo støtter beslutningen om å innføre rødt nivå i ungdomsskolene i hovedstaden, men foreslår også fjernundervisning en eller to uker før jul.

— Vi har tatt dette opp i møter med ledelsen i utdanningsetaten og senest i et møte tilknyttet korona-situasjonen på fredag. Men svaret har vært at det er etatens ledelse skeptiske til av hensyn til de sårbare barna, sier leder Aina Skjefstad Andersen i Utdanningsforbundet Oslo til Utdanningsnytt.

— Sykdom og karantene rammer sårbare barn

Hun sier dagens ordning heller ikke nødvendigvis kommer de sårbare barna til gode.

— Det er selvsagt viktig at disse elevene ivaretas, men den organiseringen man har nå kommer heller ikke nødvendigvis de sårbare barna til gode, sier fylkeslederen i Utdanningsforbundet.

— Mye sykdom og karantener kan gå utover hvilket tilbud de får. Vi har sett mange eksempler på spesialpedagogene settes inn som vikarer for lærere. Det rammer nettopp disse barna, sier Aina Skjefstad Andersen.

— Dersom man smittes på skolen eller på trening, tar man smitten med seg hjem og utsetter familien for smitte, sier Raymond Johansen.

Mandag innførte byrådet rødt smittenivå i alle Oslos ungdomsskoler. Det innebærer at elevene deles inn i mindre grupper, såkalte kohorter, der kontakt mellom kohortene skal unngås. Begrensinger i oppmøte og ulike oppmøtetider for elevene vurderes fra skole til skole, opplyser byrådet.

— Tøff beskjed for mange unge

— Vi vet at dette er en tøff beskjed for mange unge, men aldersgruppen mellom 16 og 19 år har den nå høyeste andelen smittede per 100.000 innbyggere, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Oslo innfører også flere andre smitteverntiltak som har konsekvenser for barn og unge.

  • Forbud mot innendørs organiserte fritidsaktiviteter for ungdom mellom 13 og 19 år. Det innebærer at aktiviteter i for eksempel kor, korps, teater, speider, dans og organisasjoner må opphøre. Forbudet vil ikke gjelde barn i barneskolealder.
  • Forbud mot innendørs breddeidrett for ungdom mellom 13 og 19 år. Det innebærer at treninger i for eksempel fotball, turn, håndball, volleyball og friidrett må opphøre. Forbudet vil ikke gjelde barn i barneskolealder eller utendørsidretter. Forbudet vil heller ikke gjelde de som driver med toppidrett, men er under 20 år.
  • Fritidsklubbers ordinære virksomhet stenges, samt Oslo kulturskole for elever som er over barneskolealder. Det vil fortsatt være mulig å ha et svært begrenset tilbud under strenge smittevernregler med adgangsbegrensning, avstandsregler, gruppestørrelse og krav om munnbind.

— Blant ungdom er det fortsatt mye mobilitet og mange sosiale møter, og dermed flere muligheter for smitte enn i andre aldersgrupper. Dersom man smittes på skolen eller på trening, tar man smitten med seg hjem og utsetter familien for smitte, sier Raymond Johansen.

— Derfor har vi valgt å styrke tiltakspakken vi innførte for en uke siden, og mener det vil øke sannsynligheten for at viruset blir slått ned i Oslo. Vårt mål er å få smittetallene ned så raskt som mulig, og unngå å komme i samme situasjon som vi ser i mange andre storbyer i Europa, sier byrådslederen.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS