Kom med oppfordring til media: — Mine forventninger til mediehusene er derfor at de må gjøre redaksjonell og selvsagt uavhengig nytenking angående dekningen av samiske saker, sa samtingspresident Silje Karie Moutka på Samfeolkets dag.

Sametingspresidenten på feiring i Oslo rådhus: - Vondt å lese kommentarfelt med fordommer og negative holdninger

Sametingspresident Silje Karine Moutka sa det var stort å få feire samenes nasjonaldag i Oslo rådhus, men minnet om at samer fortsatt opplever hets.

Publisert

— Jeg vil minne om at kommentarfeltene i denne sammenheng viser oss hvor lang vei vi fortsatt har for å gjøre det samiske mer synlig i storsamfunnet, sa Silje Karine Moutka.

Sametingspresidenten holdt en tale i Oslo rådhus under feiringen av samenes nasjonaldag.

— Det gjør meg vondt

— Det gjør meg vondt å lese alle kommentarene i enkelte av de sakene som mediene har laget der det med all tydelighet vises at det fortsatt er fordommer og negative holdninger til det samiske folket, sa Moutka.

Sametingspresident Silje Karine Moutka sendte også en hilsen til alle som feirer dagen på russisk, svensk og finsk side av grensen.

Sametingspresidenten feiret dagen sammen med blant andre statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

— Dette er min første feiring av den samiske nasjonaldagen som sametingspresident, og det er en glede for meg at jeg får feire her sammen med dere, sa sampetingspresident Moutka.

Oppfordring til mediene

Hun benyttet anledningen til å komme med en oppfordring til mediene. Sametingspresidenten mener det behov for mer om samiske tema i norske medier, samt mer mangfoldige saker og vinklinger enn å lage en kuriøst vinklet sak i året.

— Mine forventninger til mediehusene er derfor at de må gjøre redaksjonell og selvsagt uavhengig nytenking angående dekningen av samiske saker. Da vil våre oppvoksende generasjoner i mindre grad måtte ta byrden med hatefulle kommentarfelt i tilknytning til denne festdagen, sa hun.

Sametingspresidenten takket også kommuner som Oslo som er med på å fremme samisk språk og kultur.

Til venstre skimtes ordfører Marianne Borgen (SV) under festmåltidet med sametingspresident Sije Karine Moutka (til h.) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Silje Karine Moutka sendte også en hilsen til alle som feirer dagen på russisk, svensk og finsk side av grensen.

— Å se barn og unge markere denne dagen er noe som rører hjertet mitt. Det å selv kunne feire vårt kulturmangfold på tvers av grensene som et folk, har ikke vært noe som har kommet av seg selv, sa sametingspresidenten.

Hyllet samiske superhelter

Under arrangementet i rådhuset sa statsminister Jonas Gahr Støre også at noe av det fine med å gjøre lettelser i tiltak, er at dager som denne kan markeres. Støre hyllet også det han kaller samiske superhelter.

— Samiske forbilder som gjør barn stolte av å være samiske og som gjør alle i Norge stolte over denne flotte tradisjonen. Derfor er jeg ekstra glad for alle de unge samiske artistene, skuespillerne og andre som nå hevder seg og som vi lytter til og som er en del av det norske uttrykket, sa Støre.

Statsministeren trakk fram Ella Maria Hætta Isaksen, Kevin Boine, Fred Buljo i Keiino, Emil Karlsen og Agnete Saba.

– Og det er flere. De har stor betydning både for samiske barn og unge – og for alle oss andre, sa han.

I rådhuset var det kulturelle innslag med barnesang, joik og tale fra en elev ved samisk skole i Oslo.

Powered by Labrador CMS