Espen Barth Eide skal ikke ha ønsket en kampvotering om topplassering fra Oslo arbeiderparti til Stortinget.

Espen Barth Eide ute av oslolista til Arbeiderpartiet. Her er Oslo APs stortingskandidater

Den erfarne rikspolitikeren Espen Barth Eide skal ha trukket seg fra stortingsnominasjonen da han ikke fikk en sikker plass. Følgende personer er nominert fra Oslo arbeiderparti.

Publisert

Nominasjonskomiteen til Oslo Arbeiderparti har i dag sittet i nominasjonsmøte. Leder av valgkomiteen, Tone Tellevik Dahl, bekrefter at komiteen enstemmig ønsket å innstille Espen Barth Eide på 5. plassen.

– Espen ga komiteen beskjed om at han takket nei til den plassen, sier Tellevik Dahl.

Barth Eide sitter i dag på Stortinget og har tidligere vært både forsvarsminister og utenriksminister i Stoltenberg 2-regjeringen.

Ifølge kilder i partiet skal Barth Eide ha ønsket seg høyere opp på lista. Samtidig ønsket han ikke en kampvotering. Derfor skal han ha trukket seg da et annet navn dukket opp på den sikre tredjeplassen fra Oslo.

Lederen av Oslo arbeiderparti inne

Personen som er innstilt på en sikker tredjeplass fra Oslo AP er Frode Jacobsen, som leder Oslo arbeiderparti og sitter i Oslo bystyre.

Ap-leder i Oslo, Frode Jacobsen, takket nei til stortingsplass i 2017. Denne gangen ligger han an til en sikker plass.

Det er tradisjon for at lederen av AP i Oslo får en sikker plass på stortingslista. Men selv om Jacobsen ble valgt som leder av Oslo arbeiderpartis årsmøte allerede i 2016, var det i stedet Jan Bøhler som fikk den sikre stortingsplassen ved valget i 2017.

Topplasseringene

Fra Oslo er følgende personer nominert på topplassene: På toppen av lista står statsministerkandidat Jonas Gahr Støre, fra Ris, i bydel Vestre Aker.

På andreplassen skal stå Zaineb Al-Samarai, som vokste opp på Holmlia, men nå bor på Nordstrand. Juristen fra Holmlia har vært førstevara for AP i Oslo og er den første med irakisk bakgrunn på Stortinget. Ved stortingsvalget i 2017 var hun nominert på sjetteplass på Oslo Arbeiderpartis liste. Hun satt i Oslo bystyre fra 2011 til 2015.

Zaineb Al-Samarai ligger på andreplass, bak Jonas Gahr Støre, til stortigsvalget til neste år.

Den omstridte tredjeplassen går til Frode Jacobsen.

På fjerdeplass er innstillingen delt. Flertallet ønsker seg Trine Lise Sundnes. Hun leder LOs internasjonale avdeling, har tidligere vært leder av LO-forbundet Handel og Kontor og har sittet i LO-ledelsen i en årrekke.

Mindretallet i nominasjonskomiteen ønsket seg i stedet varaordfører Kamzy Gunaratnam til fjerdeplassen.

I dag har Oslo arbeiderparti fem representanter på Stortinget. På femteplass står Siri Gåsemyr Staalesen, som i dag sitter på Stortinget.

På sjetteplass kommer Jon Reidar Øyan, fra Gamle Oslo Arbeiderparti og som leder homonettverket i AP. Først på sjuende plass kommer AUFs kandidat, talentet Agnes Nærland Viljugrein, som også er nestleder av bydelsutvalget i Gamle Oslo.

Nestleder i Gamle Oslo bydelsutvalg, Agnes Nærland Viljugrein, har fått en sjuende plass på AP-lista.

En måned til resultatet

– Valgkomiteens arbeid har vært vanskelig. Fordi det har vært alt for mange gode kandidater til for få plasser. Uansett var det ikke plass til alle. Nå er det opp til partiet å si hva de mener om innstillingen, sier valgkomiteleder Tone Tellevik Dahl.

Om vrakingen av Barth Eide til en topplass har hun følgende å si:

– Vi valgte å innstille på fylkeslederen til en sikker tredjeplass, slik tradisjonen tilsier.

Nå sendes forslaget på nominasjoner til partilagene og AUF som har frist til 16. november med å gi tilbakemelding på komiteen sitt forslag. Det endelige nominasjonsmøtet til Oslo arbeiderparti er 1. desember.

Nominasjonskomiteens forslag til stortingsvalgliste for Oslo Arbeiderparti 2021.

I nominasjonskomiteen til Oslo Arbeiderparti satt Tone Tellevik Dahl, partisekretær Øyvind Slåke, Dag Harlem Stenersen, Trine Lise Sundnes (som trakk seg), Mari Morken, Pål Martin Sand, Usman Asif, Katrine Ore og Thuva Kivsdatter Øverås (AUF).

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS