Mohyeldeen Mohammad ble i november i Oslo tingrett dømt til to år og et halvt års i fengsel for trusler mot Venstres stortingsrepresentant Abid Raja. Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix .

Islamisten Mohyeldeen Mohammad må i retten etter bensintyveri på Tøyen

Neste onsdag må Mohyeldeen Mohammad møte i Oslo tingrett og svare for bensintyveriet. I tillegg er den 33 år gamle islamisten tiltalt for å ha kjørt med stjålne bilskilt, og for å ha fysisk krenket et stevnevitne.

Publisert

Ifølge tiltalen skal Mohyeldeen Mohammad ha tatt "tak i skulderen til stevnevitnet og/eller dyttet ham". Dette ble gjort "som gjengjeldelse for at vitnet rett forut hadde forkynt et forelegg og en stevning til hovedforhandling i straffesak for ham", heter det i tiltalebeslutningen.

Hendelsen som er beskrevet i tiltalen, skjedde høsten 2017 utenfor Mohammads bolig på Holmlia.

Stakk fra bensinregning

Vel ett år tidligere, våren 2016, skal Mohammad ifølge tiltalen fra Statsadvokatene i Oslo ha kjørt en bil med stjålne skilt inn på en bensinstasjon på Tøyen, fylt bensin for 630 kroner, og så kjørt av gårde uten å betale for drivstoffet.

I 2012 reiste Mohyeldeen Mohammad til Syria, som en av de første fra det norske islamistmiljøet. Han kom tilbake til Norge etter noen uker. Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix .

Saken har vært berammet to ganger tidligere, men ble første gang utsatt fordi han ikke møtte, og andre gang på grunn av sykdom.

Dømt og varetektsfengslet

Mohammad ble i november i fjor i Oslo tingrett dømt til to år og et halvt års i fengsel for trusler mot Venstres stortingsrepresentant Abid Raja. Dommen er anket og ikke rettskraftig, men 10. desember ble han varetektsfengslet i åtte uker fordi tingretten mener 33-åringen kan unndra seg straffeforfølgelse om han løslates.

Mohyeldeen Mohammad er dømt for å ha truet stortingsrepresentant Abid Raja på SMS og i en video som ble lagt ut på YouTube i september 2016. Bakgrunnen skal ha vært Rajas utspill og kommentarer i debatten rundt innførselen av et mulig forbud mot plagg som dekket ansiktet.

Reiste til Syria

– Den åtte minutter lange videoen må tolkes som en oppfordring til likesinnede av Mohammad til å begå alvorlig vold eller drepe Raja, mente påtalemyndigheten.

Mohammad kom til Norge som treåring og bodde i mange år i Larvik i Vestfold, men har i dag adresse i Oslo. Han ble regnet som en av de mest innflytelsesrike skikkelsene i det radikale norske islamistmiljøet, men har de siste årene holdt en lavere profil.

I 2012 reiste Mohammad til Syria, som en av de første fra det norske islamistmiljøet. Han kom tilbake til Norge etter noen uker.

Han gjorde seg første gang bemerket i offentligheten da han i 2010 advarte mot «et 11. september på norsk jord» under en appell mot Muhammed-karikaturer på Universitetsplassen i Oslo. Demonstrasjonen var arrangert av blant andre Arfan Bhatti, og samlet over 3.000 mennesker.

Powered by Labrador CMS