Oslo Aps fem mektigste er alle menn: Byrådsleder Raymond Johansen (øverst til v.), fylkespartileder Frode Jacobsen (midten), bystyregruppeleder Andreas Halse (øverst til h.), varaordfører Abdullah Alsabeehg (nederst til v.) og fylkespartisekretær Øyvind Slåke (nederst til h.).
Oslo Aps fem mektigste er alle menn: Byrådsleder Raymond Johansen (øverst til v.), fylkespartileder Frode Jacobsen (midten), bystyregruppeleder Andreas Halse (øverst til h.), varaordfører Abdullah Alsabeehg (nederst til v.) og fylkespartisekretær Øyvind Slåke (nederst til h.).

I Oslo Ap har nå fem menn de fem fremste vervene: - Spesielt at de ikke har plass til en eneste kvinne

Med valg av Abdullah Alsabeehg som varaordfører er de fem fremste posisjonene og vervene i Oslo Ap besatt av fem menn. Til tross for at Ap har vedtekter om 50 prosent kjønnsrepresentasjon. Nå får partiet kritikk fra kvinnebevegelsen.

Publisert

— Det er rart at Oslo Arbeiderparti ikke får plass til en eneste kvinne i ett av disse vervene, sier leder Hanne Størset i Kvinnegruppa Ottar.

Hun sikter til at med Abdullah Alsabeehg som varaordfører, er det nå fem menn som innehar de fem mest fremskutte politiske vervene og posisjonene i eller for Oslo Ap.

— Det er veldig, veldig spesielt at Oslo Ap ikke finner en eneste kvinne til ett av vervene. Men da er det vel sånn partiet vil ha det, sier Størset til VårtOslo.

— Ap ikke akkurat ledende i kvinnekampen

Oslo-lederen for Ottar reagerer på at de fem viktigste og mest fremskutte politiske vervene Oslo Ap nå er besatt av menn:

  • byrådsleder Raymond Johansen
  • fylkespartileder Frode Jacobsen
  • fylkespartisekretær Øyvind Slåke
  • gruppeleder i bystyret Andreas Halse
  • varaordfører Abdullah Alsabeehg

Hanne Størset ler litt oppgitt når VårtOslo presenterer lista over de fem mennene. Men hun er ikke særlig overrasket.

— I 2021 opplever Kvinnegruppa Ottar at vi fortsatt må dra, dytte og mase i kvinnepolitiske saker. Det er alltid mange andre hensyn som skal tas før det tas hensyn til kvinner, sier hun.

— Nå er det ikke slik at Ap akkurat leder an i kvinnekampen, legger Størset til.

Valgkomité vraket den eneste kvinnen

Oslo-leder Hanne Størset i Kvinnegruppa Ottar.
Oslo-leder Hanne Størset i Kvinnegruppa Ottar.

Før kampvotering om varaordfører-vervet i Oslo Aps bystyregruppe mandag kveld, var to menn - Jon Reidar Øyan og Abdullah Alsabeehg - som var innstilt av en valgkomité ledet av fylkespartisekretær Øyvind Slåke.

Den tredje kandidaten, Line Oma, ble vraket av valgkomitéen før gruppemøtet.

Oma stilte likevel, men ble altså ikke valgt av bystyregruppa.

I Arbeiderpartiets egne vedtekter for kjønnsrepresentasjon står det:

"I alle verv, utvalg og oppnevninger skal partiet ha 50 prosent representasjon av begge kjønn. Dette skal også gjelde ved offentlige lister og nominasjoner."

"Kvoteringen med 50 prosent av hvert kjønn gjennomføres av, og blant, de som velges, også på de plassene som regnes som sikre. Ved fylkestings- og kommunestyrevalg skal begge kjønn være representert på de to første plassene på lista."

Avviser brudd på partiets vedtekter

Fylkespartisekretær i Oslo Ap, Øyvind Slåke, avviser at partiets egne vedtekter er brutt når fem menn har de fem mest fremtredende vervene i Oslo.

— 50 prosent er fulgt. Vedtektene skal ikke tolkes slik du skriver, heter det i en sms fra Slåke til VårtOslo.

— Kort om vår fordeling noen steder; tre av fire på Stortinget er kvinner, to av fem fraksjonsledere er kvinner, to av fire i byråd er kvinner, seks av 11 i partistyret er kvinner. Alle lederne i styrets faste utvalg er kvinner, skriver Slåke i sms`en.

— Ap har idé om likestilling, men klarer det ikke

VårtOslo har mandag kveld forsøkt å komme i kontakt med Kvinnenettverket i Ap, uten å lykkes. Men i kvinnegruppa Ottar påpeker Oslo-leder Hanne Størset at det er en vedvarende politisk kamp å få 50 prosent kvinneandel i både politiske partier og organisasjoner.

— Det er blitt litt sånn at med 40 prosent kvinner så er man fornøyd. Kommer man over det så blir det for skummelt, sier Størset.

— Men det er altså en grunn til at vi har en kvinnebevegelse som må ta kampene. Om det er abortkamp eller andre ting så må de tas. Å få kvinner inn i maktposisjoner gjenstår, legger hun til.

— Derfor er det er mye igjen å kjempe for. Det viser jo Arbeiderpartiet også. De har en idé om å være likestilte, men klarer det ikke når det kommer til stykket, sier Hanne Størset.

Powered by Labrador CMS