Lokalpolitikerne fikk høre sterke historier om hvordan det er å være innsatt i Norge i 2019. Foto: André Kjernsli

Monika (49) lekset opp for oslopolitikerne om hverdagen i et kvinnefengsel

Valgmøte: Husk å stem! Selv om du har vært slem, oppfordrer Røverradioen de innsatte i Bredtveit kvinnefengsel.

Publisert

I dag møttes lokalpolitikere og innsatte i det snart hundre år gamle fengselet på Bredtvet, som siden 1945 har fungert som fengsel for kvinner.

Etter en liten forsinkelse, som værgudene må ta skylden for, ble møtet satt i gang av Røverradioens debattleder, Simen Iskariot Larsen.

Politikerne fikk innledningsvis to og et halvt minutt på å informere om kjernesakene til partiet de representerte, deretter ble det åpnet for at de innsatte kunne dele sine tanker.

Monika Sørensen gikk glipp av begravelsen til et barnebarn i juli 2019. Forklaringen var at det ikke fantes penger i systemet til at noen tilsatte kunne ta henne med ut av fengselet. Foto: André Kjernsli

En som tok ordet tidlig var Monika Sørensen (49). Hun ga uttrykk for at den sittende regjeringen sakte, men sikkert strammet inn de økonomiske ramme som kriminalomsorgen har til rådighet.

Gikk glipp av barnebarnets begravelse

Hun fortalte om ansatte som ikke hadde tid til samtaler med innsatte, om isolasjon og depresjoner. — Innstrammingene gjør det ikke lettere for oss å returnere til samfunnet etter endt soning, og vi havner fort i rus og kriminalitet igjen.

— I juli i år mistet jeg et barnebarn som var for tidlig født. Jeg søkte om å delta i begravelsen, men det var ikke midler til noen tilsatte kunne ta meg med ut av fengselet. Begravelsen gikk sin gang uten meg til stede.

Fengselsprest Elisabet Kjetilstad minnet alle på at de også er kirkevalg i 2019. Foto: André Kjernsli

— Vi er straffedømte, men vi er fortsatt mennesker, sa Monika Sørensen til de fremmøtte politikerne.

Kriminalomsorg er rikspolitikk

Det er ikke enkelt for lokalpolitikere å gripe fatt i dette, siden kriminalomsorgen i all hovedsak er rikspolitikk. Det ga de fleste også uttrykk for, men sa samtidig at de var overrasket over forholdene Monika og andre innsatte fortalte om.

En politiker med et litt annet svar var SVs Ola Wolff Elvevold. Han var mest overrasket over at politikerkollegene virket så uvitende om disse problemstillingene.

— Dette bør ikke overaske noen, og i hvert fall ikke regjeringspartiene, som sitter på 7. året. De har drevet en ostehøvelpolitikk med økonomiske kutt år etter år. Dette er bevisste valg av regjeringen, så dette må de stå for, sa Wolff Elvevold.

Røverradioen arrangerte møtet

Etter at paneldebatten var over, ble det mingling og muligheter for en til en-samtaler mellom de innsatte og politikerne.

Daglig leder i Røverhuset, Knut Erik Wold og debattleder i Røverradioen, Simen Iskariot Larsen. Budskapet på t-skjortene er klart.

Arrangementet var satt i stand av Røverradioen, og for bare to dager siden gjorde de det samme i Oslo fengsel. — Vi skulle gjerne ha besøkt alle fengslene i landet før valget, men det finnes det dessverre ikke penger til, sier Simen Iskariot Larsen.

Han jobbet selv på Røverradioen i 2015/16, men nå fungerte han som debattleder og valgansvarlig. — Vi ser at minglingen mellom politikere og innsatte mot slutten av møtene er mest nyttig. Da er det kanskje enklere å si meningen sin.

— Politikerne har godt av å høre hva de innsatte har på hjertet, sier han til VårtOslo.

Krf vant - Frp stilte ikke opp

Det høyst uoffisielle prøvevalget ble for øvrig vunnet av KrF, med Karoline Nordbø som representant.

KRF og Karoline Nordbø vant prøvevalget og fikk t skjorte i premie. Foto: André Kjernsli

De øvrige politikerne var:

Bjørg Sandkjær, Senterpartiet
Julianne Ferskhaug, Venstre
Sofia Rana, Rødt
Abdullah Alsabeehy, Arbeiderpartiet
James Stove Lorentzen, Høyre
Sabina Syed, MDG
Ola Wolff Elvevold, SV

Frp stilte ikke opp i denne debatten.

Powered by Labrador CMS