Neste år håper Vålerenga-spillerne å kunne kjempe i toppen av norsk fotball for første gang siden seriegullet i 2004. Her jubler de etter årets borteseier mot LIllestrøm på Åråsen. Foto: André Kjernsli

— Neste år skal Vålerenga kjempe helt i toppen, sier klubbens sportslige leder

� Årets sjetteplass var et steg i riktig retning. En topp-fire plassering og kvalifisering til Europacup-spill mener vi er en realistisk målsetting neste sesong, sier sportslig leder Jørgen Ingebrigtsen.

Publisert

Sist lørdag gikk teppet ned for årets Eliteserie-sesong. For Vålerenga ble det med en sjetteplass etter en noe ujevn sesong. Mange supportere har gjennom sesongen klaget over at klubben ikke har tatt de store stegene under trener Ronny Deila. Sportslig leder Jørgen Ingebrigtsen er ikke nødvendigvis enig i dette.

— Jeg er ikke enig i at vi ikke har tatt store steg framover de siste sesongene. Det er bare nok å se på sluttplasseringene de siste årene (10., 8. og 6. plass) for å se at vi har blitt et bedre lag. Det mange glemmer er at dette er klubbens beste plassering, med ett unntak i 2010, siden bronsen i 2006, sier Ingebrigtsen til VårtOslo.

— Bare Rosenborg har lykkes helt i år

Sjefen for det sportslige på Valle skulle likevel gjerne sett at gutta hadde prestert et hakk eller to bedre.

– Det vel bare er Rosenborg som er 100 prosent fornøyd, ettersom de vant ligaen, og sånn sett er sikkert 15 lag skuffet over å ikke vinne. For vår del skulle vi gjerne ha vært litt bedre, men vi har variert for mye, sier Ingebrigtsen.

Sportslig leder i Vålerenga, Jørgen Ingebrigtsen, har stor tro på at klubben neste år igjen kan slåss helt i toppen av Eliteserien. Foto: André Kjernsli

Han ser likevel store forbedringer. Både antallet sjanser klubben har skapt, og mye av forsvarsspillet har gledet den sportslige ledelsen.

— Forsvarsmessig har vi vært bra i mange kamper. I 16 av kampene i år slapp vi ikke inn mål eller bare ett. Da er det frustrerende at vi i de andre fjorten kampene slapp inn 38 mål. Her har vi et klart forbedringspotensiale, understreker Ingebrigtsen.

Går for topplassering neste år

Med juleferien rett rundt hjørnet er freden i ferd med å senke seg over kontorene på Valle. Med årets sjetteplass i friskt minne ser ikke den sportslige lederen noe som helst grunn til å ikke satse enda høyere neste år.

— Neste år er målet å kjempe i toppen. En topp-fire plassering og spill om kvalifisering til Europacup-spill mener vi er en realistisk målsetting, utdyper Jørgen Ingebrigtsen.

Vålerengas trofaste supporterskare Klanen har lenge vært sultefora på topplasseringer. Neste år kan saken kanskje bli en annen. Foto. André Kjernsli

Tirsdag var årets sesong offisielt over og Vålerenga-spillerne kunne ta fatt på to ukers velfortjent ferie. Etter det blir det fire uker med egentrening før laget begynner sesongforberedelsene 9. januar. Og oppkjøringen vil bli et hardkjør.

— De siste par årene har vi økt treningsmengden betydelig. I dag trener vi et sted mellom 30 og 40 prosent mer enn i fjor. Samtidig har vi klart å redusere antallet skader i klubben, slik at vi til en hver tid har flere spillere tilgjengelig på treningene. Dette har vært en viktig del av det å kunne forbedre resultatene våre.

Savner flere måltyver

Ikke bare har det vært utfordringer i forsvarsspillet. Også på den offensive banehalvdelen har Deilas utvalgte slitt i årets sesong. Til tross for at Vålerenga skapte nest flest sjanser i årets eliteserie, får bare Bård Finne (10 mål) og Sam Johnson (11 mål) godkjent i målprotokollen.

Sam Johnson er en av få Vålerenga-spillere som har funnet veien til nettmaskene regelmessig denne sesongen. Her scorer han hjemme mot Sarpsborg. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

— Vi savner mer effektivitet fra andre enn Bård og Sam. Vi trenger flere mål fra de andre spillerne som spiller i offensive posisjoner, både i midtbaneleddet og på kant. Det ligger et stort målpotensial i de spillerne vi har brukt der, og det håper jeg vi kan få ut neste sesong, smiler den sportslige lederen.

Spillerne det her er snakk om er i første omgang Erik Israelson, Chidera Ejuke og Magnus Retsius Grødem. I tillegg har unge Felix Horn Myhre gjennom sesongen vist at han har et godt øye for mål med tre scoringer, fra en dypere midtbanerolle, i Eliteserien.

Best blant topplagene på bruk av unggutter

Viktig hos årets Vålerenga-lag har vært framveksten av flere unggutter. Chidera Ejuke fikk sitt store gjennombrudd i fjor, mens i år har både Horn Myhre og Grødem fått godt med spilletid. Ser vi på bruken av unggutter opp mot hva andre storklubber som Rosenborg og Brann gjør, står Vålerenga i en særstilling.

Chidera Ejuke er en av unggutta som er i ferd med å etablere seg fast i Vålerengas startoppstilling. Neste år kan flere banke på døra til en fast plass i startoppstillinga. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

— I løpet av denne sesongen har vi jevnlig brukt fem unggutter. Ser du på medaljelagene, har de stort sett bare brukt en eller to. Det er bare Stabæk og Start som har brukt betydelig flere unggutter enn oss i løpet av sesongen, så vidt jeg vet, sier Ingebrigtsen.

For Vålerenga, som er en uttalt utviklingsklubb, er det viktig å kunne vise til slike statistikker. For den sportslige lederen er likevel ungguttas sportslig utvikling like viktig som antall minutter de får på gresset i løpet av en sesong.

— Det viktigste for de yngste er at de utvikler seg sportslig. Det hjelper ikke med mye spilletid om de ikke samtidig også utvikler seg ferdighetsmessig, mener VIF-lederen.

Spillerstallen vurderes løpende

Etter årets sesong tynnes det i rekkene blant spillere på Valle. Med Daniel Fredheim Holm, Enar Jääger, Abdisalam Ibrahim og Kristoffer Hay allerede ute av klubben, har Ronny Deila i dag 21 spillere å velge mellom i førstelagstroppen.

Flere av disse, som Markus NakkimChristian Borchgrevink og Fittim Azemi, har vært på utlån til andre klubber hele eller deler av sesongen. Den sportslige lederen ønsker ikke å gå i detalj rundt enkeltspillere og framtiden, men sier at alle de utlånte vil få mulighet til å vise seg frem i løpet av sesongoppkjøringen.

— Da jeg kom til klubben for to år siden hadde vi 32 spillere i førstelagstroppen. Det tallet har vi de siste årene fått redusert. Vi ønsker å ha en tropp på 23-24 spillere. Det er ideelt for en klubb som Vålerenga, slår Jørgen Ingebrigtsen fast.

Powered by Labrador CMS