— 17. mai er markering av Grunnloven, friheten og demokratiet. I stor grad de samme verdiene det ukrainske folk nå kjemper for, sier Eivind Trædal (MDG).
— 17. mai er markering av Grunnloven, friheten og demokratiet. I stor grad de samme verdiene det ukrainske folk nå kjemper for, sier Eivind Trædal (MDG).

MDG-forslag om ukrainske flagg i Oslos 17. maitog: - Politikere bør holde fingrene av fatet, mener Høyre

— Vi vil nok se ukrainske flagg og sløyfer 17. mai, sier Høyres Hassan Nawaz. Han advarer likevel mot politisk innblanding i feiringen før bystyrets 17. maikomité behandler MDG-forslaget om ukrainske flagg i barnetoget.

Publisert

Da Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte til Stortinget og sa han ønsket barnetog i Kyiv når krigen er over, fikk Eivind Trædal (MDG) en idé han fremmer for bystyrets 17. maikomité.

— Kan vi i år gi et signal om at de som ønsker det kan ta med seg ukrainske flagg i år, i tillegg til det norske?

MDG får støtte fra Senterpartiet

Opp gjennom årene har det tidvis vært harde diskusjoner om bruk av andre nasjonalflagg enn det norske i barnetoget. Men Trædal mener situasjonen er annerledes nå.

— Den norske nasjonaldagen er en markering av Grunnloven, friheten og demokratiet. Det er i stor grad de samme verdiene det ukrainske folk nå kjemper for, sier han.

Forslaget fra Eivind Trædal får støtte fra Senterpartiet i bystyret, som behandlet saken på sitt siste gruppemøte.

— Ukrainske flagg sammen med norske i årets 17. maifeiring mener jeg er et viktig symbol vi som nasjon kan samle oss om en måte å vise ukrainske flyktninger i Norge at de er velkommen her, sier Morten Edvardsen (Sp) til VårtOslo.

— Politikere bør holde fingrene av fatet

I forkant av 17. maikomiéens behandling av MDG-forslaget advarer imidlertid Høyres bystyremedlem Hassan Nawaz mot at politikere blander seg for mye inn i feiringen av Norges nasjonaldag.

— Vi politikere bør være varsomme med å politisere 17. mai, mener Hassan Nawaz (H).
— Vi politikere bør være varsomme med å politisere 17. mai, mener Hassan Nawaz (H).

— Grunnen til at vår feiring har så stor støtte i befolkningen, og blir lagt merke til langt utenfor landets grenser, er at vi norske politikere holder fingrene av fatet, sier Nawaz til VårtOslo.

— Det er hjerteskjærende å følge med på den russiske invasjonen av Ukraina, og daglige rapporter og meningsløs død, nød og elendighet, sier Høyre-politikeren.

Hassan Nawaz mener det i et land med ytringsfrihet er selvsagt å få bære ukrainsk sløyfe og flagg på 17. mai. Selv vil han trolig bære en blå og gul sløyfe i tillegg til den norske. Men han advarer mot for mye innblanding fra politikerne.

— Dette finner folk ut av selv

— Jeg tror mange av oss kjenner på en blanding av maktesløshet og sinne og et ønske om å gjøre noe, eller i det minste vise at vi bryr oss om det ukrainske folket, sier Høyre-politikeren.

Ved å fatte et politisk vedtak om flaggbruk i Oslos risikerer man å skape en situasjon der 17. mai blir politisert, advarer Hawaz.

I år kan kongefamilien bli hilst med mange blågule ukrainske flagg når barnetoget passerer Slottet.
I år kan kongefamilien bli hilst med mange blågule ukrainske flagg når barnetoget passerer Slottet.

— Hemmelighet med vår feiring er at alle skal føle seg velkomne og inkludert. Da bør vi som er politikere ikke bidra til å politisere feiringen, selv om intensjonen er god. Dette finner folk ut av selv, sier han.

Bystyrets 17. maikomité møtes torsdag denne uken. Da skal forslaget fra Eivind Trædal diskuteres.

— Små land skal ikke bøye nakken for de store

— Norsk nasjonalfølelse er grunnlagt på ideen om at små land ikke skal måtte bøye nakken for store land, og ikke være ofre for stormaktsspill, sier MDG-politikeren.

— Derfor kan jeg ikke tenke meg noen bedre anledning enn dette for å inkludere et annet lands flagg 17. maifeiringa, naturligvis på frivillig basis, legger Trædal til.

Allerede nå er det altså klart at han får støtte fra Senterpartiet.

— Verdiene 17. mai representerer er universelle. Nå prøver Russland å frata Ukraina disse rettighetene med vold. Vi har vår frihet og kan feire den. Vi ønsker ukrainske flagg velkommen i 17. maiferiringa, sier Morten Edvardsen.

Powered by Labrador CMS