Norges beste bryter, Stig André Berge, tok OL-gull i Rio de Janeiro i 2016. Nå kan han få muligheten til å ta VM-gull på hjemmebane i Oslo i 2021. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Verdens beste brytere skal sloss om VM-titler på Jordal i 2021

Brytemiljøet jubler etter at VM om to år går til Oslo og blir arrangert på Jordal. � En utrolig gave til den lokale bryteidretten , sier leder Håvard Solli Bergheim i Sportsklubben 09 bryting.

Publisert

Høsten 2021 inntar en av verdens største idretter Oslo og Jordal Amfi. Da kommer nemlig verdens beste brytere til byen for å kjempe om tittelen verdensmester i sine respektive vektklasser.

Mesterskapet bryteforbundet lenge har drømt om å arrangere, kom i stand i forrige uke da kulturminister Trine Skei Grande (V) bevilget 10 millioner kroner til VM-arrangementet. I tillegg har byrådet i Oslo bevilget 15 millioner kroner for å få realisert bryteforbundets drøm.

— Nå ble jeg hoppende

— Det er utrolig deilig å få dette på plass. Det har vært to og et halvt år med mye jobbing, sier generalsekretær i Norges bryteforbund Morten Sandnæs til VG.

Grünerløkka-klubben Sportsklubben 09 har i årevis har produsert toppbrytere på løpende bånd. Leder for brytedelen av klubben, Håvard Solli Bergheim, er svært godt fornøyd med at VM nå legges til hovedstaden høsten 2021.

— Nå ble jeg hoppende glad. Dette er utrolig stort både for byen og norsk bryting, sier han på telefon til VårtOslo fra sommerfjellet.

� Bryte-VM vil bli en kjempegave til brytingen lokalt, tror leder i Sporttsklubben 09 bryting, Håvard Solli Bergheim. Foto: Christian Boger

Solli Bergheim  mener det er nå er på tide at folk for øynene opp for hvor stor sport bryting egentlig er.

— Her hjemme er bryting en liten sport, men på verdensbasis er det en av de aller største. Bare det at det er ventet rundt 1.000 utøvere til arrangementet sier jo litt om hvor stort dette egentlig er, påpeker Solli Bergheim.

— Vil gi rekruttering en vitamininnsprøyting

Hos Sportsklubben 09 har de merket en god tilgang på nye rekrutter de siste årene som ønsker å forsøke seg på brytematta. Med dagens nyhet om at Oslo tildeles VM i 2021, ser Solli Bergheim for seg at tilstrømmingen av nysgjerrige kan bli enda større fram mot VM.

— Det er ingen tvil om at et VM her i byen kan være med på å øke interessen for sporten lokalt ytterligere. Og vi er klare til å ønske dem velkommen og gi dem et godt tilbud, forsikrer han.

Nå håper brytefantasten at bryteidretten i byen står samlet om å lage et best mulig arrangement.

— Nå må klubbene trekke sammen og sørge for at dette blir et arrangement å huske. Nå har vi en fantastisk sjanse til å lage en fantastisk folkefest ut av bryte-VM på Jordal, mener Sp 09-lederen.

Norsk bryting sterkere enn noen gang

VM på hjemmebane kommer også på et godt tidspunkt for norsk bryting. Aldri før har bredden blant utøverne vært bedre og medaljesjansene større i et VM.

— Norsk bryting har aldri vært bedre og medaljesjansene har aldri vært større. Derfor var dette et perfekt tidspunkt å få et VM på hjemmebane på, sier Håvard Solli Bergheim.

Oskar Marvik (nederst til høyre) er en av medaljekandidatene under VM på hjemmebane i 2021. Foto: Sportsklubben 09

For sine egne utøvere i Grünerløkka-klubben ser han også medaljesjanser.

— Vi har hvertfall et par stykker som lett kan hevde seg i medaljekampen. I tillegg har vi et par som lukte på VM-medalje dersom de fortsetter den positive utviklingen de viser for tiden, mener Solli Bergheim.

Stor idrett på verdensbasis

Det er ikke et hvilket som helst arrangement som går av stabelen på Jordal under høstferien i 2021. Med rundt 1.000 deltakere fra over 100 nasjoner og potensielt 30.000 tilskuere blir mesterskapet en av de største internasjonale idrettsbegivenhetene i Oslo noen gang. I tillegg er det forventet at rundt 180 millioner TV-seere over hele verden vil følge arrangementet.

— Vi tror jo på over 40.000 tilskuere, men har vært litt forsiktige i budsjettet. Vi skal ikke gå på noen "sykkel-VM-smell", sier generalsekretær Morten Sandnæs i bryteforbundet.

Powered by Labrador CMS