Her sitter den unge vandrefalken på taket til Uranienborg kirke og nyter en bydue. Foto: Ketil Knudsen

Vandrefalk er sjefen over byens luftrom. Majorstua, Uranienborg, Vaterland og Økern er falkens jaktmarker

Vandrefalken som art ble reddet i siste liten. Å få se en jaktfalk stupe etter byttet sitt i opptil 300 km/t er en naturopplevelse som nå kan oppleves flere steder i Oslo.

Publisert

Jaktende vandrefalk er tilbake for fullt i byen. Fra Uranienborg kirke jakter en ung rovfugl på duer. Fra flere av byens høyeste bygninger følger vaktsomme øyne med på hva som skjer på gateplan.

Det er vandrefalker som bruker urbane Oslo som jaktmarker. En syk, svak eller uoppmerksom fugl ligger tynt an når falken stuper ned mot bakken på jakt. Naturfotograf Ketil Knudsen sto på Kiwi i Løvenskiolds gate, og hørte en vandrefalks triumfskrik.

Hekker i Marka

— Da løp jeg ut av butikken, og så falken med et bytte i klørne. Den kom fra parken rett ved og tok med seg byttet opp på taket til Uranienborg kirke. Det var en ung vandrefalk, og dette var kanskje en av dens aller første jaktbytter.

Vandrefalken var ringmerket, og høyst sannsynlig klekket ut i Oslo-marka. De hekkende vandrefalkene i Østmarka forer ungene med bytte de finner i skogen, og i våtmarksområdene i Nordre Øyern. To kull med vandrefalkunger fra skogene rundt Oslo ble merket i redet i sommer.

At Oslo har fått sin egen stamme av vandrefalk betyr at duene i byen blir holdt i trim. En rovfugl plukker ut syke og svake individer.

— Vandrefalkene i byen gjør at vi får en frisk og god bestand av duer, sier Ketil Knudsen.

På toppen av Oslo Plaza har vandrefalkene god oversikt over det som skjer på gateplan i nærheten. En syk eller svak byfugl blir plukket ut som bytte. Foto: André Kjernsli

Nesten utryddet

Vandrefalk stod i mange år i fare for å bli utryddet i Norge. Fuglen ble derfor fredet. Den største trusselen var imidlertid miljøgifter. Rovfuglene står på toppen av næringskjeden, og får i seg mer giftstoffer enn andre.

Vandrefalkens egg ble så skrøpelige at de ikke tålte at foreldrene ruget. Ved å forby insektmiddelet DDT, gikk giftnivået ned, og vandrefalk og andre rovfugler ble reddet.

Falken benytter kirkespir og andre høye frittstående bygninger i byen som utkikkstårn. Vandrefalken blir ofte sett på toppen av høyhuset Oslo Plaza. De kan også bruke spirene på Trefoldighetskirken og rundt høye bygg som regjeringskvartalet.

Miljøvern nytter

I tillegg ses det en falk av og til på Majorstua, på toppen av KPMG-bygget i Sørkedalsveien. OXER-tårnet på Økern er et sted hvor vandrefalken kan sees også om vinteren.

Vandrefalken har god tilgang på mat i byen. Byduer er favorittbyttet. Foto: Anders Høilund

At det nå finnes flere jaktene vandrefalker i byen, viser at miljøvern nytter jubler ornitologene.

Fylkeskoordinator for vandrefalk i Oslo og Akershus, Geir Sverre Andersen, forteller at lenger sør i Europa er det vanlig at vandrefalken hekker i urbane omgivelser. I byen lever falken i fred for sine naturlige fiender som mår og rev, og tilgangen på mat er god hele året.

— I byen ønsker den hekkeplasser som ligger minst 80 meter over bakken. Det er ingen ting i veien for at vandrefalken også kan finne hekkeplasser i Oslos urbane strøk, sier Andersen.

Vandrefalken er en fuglejeger, som er spesialist på å fange fugl i flukt. Duer, måker, trost og kråker er blant fuglene som står på vandrefalkens meny. Mens pattedyr som mus, rotter og chihuahuaer lever som oftest trygt for dens skarpe klør.

Selv om vandrefalken nå er tilbake i Oslo, er bestanden fortsatt tynn og svært sårbar.

Powered by Labrador CMS