Bård Finnes heading fra drøyt 10 meter går i en bue over TIL-keeper Jacob Karlstrøm. 1-0 til Vålerenga etter knappe 13 minutter spilt. Foto: André Kjernsli

Vålerenga straffet Tromsø hardt med lynraske overganger hjemme på Valle

Gutan fra Tromsø har i 20 år slitt borte mot Vålerenga i Oslo. Kun to TIL-seire på to tiår. Og det endte med et saftig nederlag denne gangen også. Fortjent 4-1 til et angrepsvillig VIF-lag.

Samtidig har ikke Vålerenga akkurat overbevist i to bortekamper på nordvestlandet. Etter en svært god start i årets første hjemmekamp mot Mjøndalen, er det blitt tap mot både Molde og Kristiansund.

— Vi må ikke miste huet, sa VIF-trener Ronny Deila til tv-kanalen Max før kampen.

Vålerenga – Tromsø 4-1 (2-0)

5719 tilskuere

Mål: 1-0 Bård Finne (13), 2-0 Simen Wangberg (selvmål 30), 3-0 Chidera Ejuke (60), 3-1 Johan Lædre Bjørdal (selvmål 71), 4-1 Herolind Shala (75). Dommer: Svein Oddvar Moen, Haugar. Gult kort: Sam Adekugbe, Vålerenga.

TIL med 11 spillere på egen halvdel

Bortsett fra å bekrefte at Vålerenga ville gå ut i 4-4-2 formasjon med diamant på midten, var det lite taktikk som ble avslørt av trener Deila før kampstart.

Men allerede tidlig i kampen er det tydelig at Tromsø vil ligge så kompakt og tett som mulig på egen banehalvdel. De første ti minuttene ligger TIL med alle 11 spillere ti meter inn på egen halvdel.

VIF-spiss Matthias Vilhjalmsson konstanterer at Herolind Shala dobler ledelsen til VIF i førsteomgang. Skuddet fra Shala via en TIL-forsvarer før den gikk i mål bak TIL-keeper Karlstrom. Foto: André Kjernsli

Det blir svært vanskelig for Vålerenga å trenge gjennom. De siste kampene mot Molde og Kristiansund har Vålerenga vist seg sårbare bakover når de har måttet forsøke å spille seg gjennom etablert forsvar.

Shala fant 171 cm høye Finnes hode

Men etter 12 minutter får VIF hjørnespark. Ballen skrus nesten inn bak nærmeste stolpe, men slås ut til ny corner av TIL-keeper Jacob Karlstrøm. Neste dødball ser ut til å ende i ingenting. Ballen slås ut av feltet, før den blir slått inn i 16-meteren av Herolind Shala. Der står 171 centimeter høye Bård Finne. Og med en heading sender han ballen i en høy bue over TILs målvakt Karlstrøm. Og mens ballen daler ned i mål skjønner TILs sisteskanse og alle andre at det blir scoring.

Ny jubel på hjemmebane etter to tunge bortekamper. Vålerenga straffet Tromsø med lynraske overganger. Her gratuleres VIFs Herolind Shala av Finne og Abu etter 2-0 i første omgang. Forøvrig Shalas første offisielle scoring i VIF-drakta. Foto: André Kjernsli

Finne var god i treningskamper før sesongstart, men i det siste har det buttet litt i mot for spilleren som scoret 10 seriemål for Vålerenga i fjor. Før TIL-kampen var det spekulasjoner om Vålerenga-trener Ronny Deila ville sette spissen på benken. Det var kanskje Deila glad han ikke gjorde da Finne sendte VIF i ledelsen hjemme på Valle.

Etter scoringen fortsetter kampbildet med TIL lavt og kompakt på egen halvdel. Til tross for at Enga leder 1-0. Tromsø kommer på noen halvfarlige angrep, men mangler tempo rundt ballfører. Det går rett og slett for sakte når de kontrer mot et Vålerenga-lag som står ganske høyt og har mye ballbesittelse.

Shalas første seriemål for Enga

Så, etter nesten 26 minutter spilt av 1. omgang, kommer Vålerenga lynraskt på en overgang. Fire mot fire der VIF anføres av Bård Finne. Ballen slås til Chidera Edjuke. Han finter skudd, drar seg til siden og sender avgårde en ball som stryker på utsiden av keeper Karlstrøms stolperot. VIF viser igjen at TIL må passe seg når VIFs spillere er rettvendt og Gutan har lite folk mellom ballen og mål. Det ligger en ny VIF-scoring i lufta før pause.

� Vi er tilbake på rett spor, sier VIFs Bård Finne. Han scoret 10 seriemål for klubben i fjor. Men i det siste har det buttet litt i mot. Da var det ekstra gledelig med headingen som ga Vålerenga ledelsen 1-0 i første omgang mot TIL. Foto: André Kjernsli

Nær halvtimen spilt, og Tromsø flytter mange spillere opp i banen for første gang i kampen. Igjen straffer Enga dem knallhardt med en lynrask kontring. Finne fører opp, slår til Herolind Shala. Sistnevnte skyter, og ballen går via en TIL-forsvarer og i mål. VIF leder 2-0 etter en halvtimes spill. Og det er Shalas første offisielle scoring i Enga-drakt. Og det skal bli mer Shala utover i kampen.

Artisten Edjuke finter ut TIL

Etter hvilen er tempoet i kampen ikke imponerende. Men Tromsø, som ligger under med to mål, viser liten evne eller vilje til å forsøke å sette VIF under press. Men tromsøværingene ligger litt høyere med hele laget nå. Og det gir Vålerenga mer rom og nye overgangsmuligheter. Knapt 59 minutter er spilt, og Vålerenga kommer igjen i høy fart etter å ha vunnet ballen mens TIL er i ubalanse.

VIFs Chidera Edjuke med en av denne rundens fineste scoringer. Utfordrer TIL-forsvaret alene, drar av to mann før han utfordrer Tromsøs målvakt Jacob Karlstrøm. Finter vekk sisteskansen også, og setter ballen nonchalant i mål. Foto: André Kjernsli

VIFs Edjuke viser nå at han er i en helt egen klasse i denne kampen. I høy fart alene mot to TIL-forsvarere finter han dem fullstendig ut. Deretter utfordrer han TIL-keeper Karlstrom, drar med seg ballen til siden, og setter ballen sikkert i TILs mål. Et svært vakkert mål og Vålerenga-angrep. Og artistisk magi fra Edjuke. Fortjent 3-0 til St. Hallvards menn.

Edjuke etter å ha utfordret Tromsøs forsvar, fintet bort to motspillere, så drar han ballen lynraskt til side i duell med TIL-keeperen. Og setter ballen i mål som om det var den enkleste ting i hele verden. VIFs artist var i egen klasse sammen med lagkamerat Shala og Finne. Foto: André Kjernsli

Tromsø ligger under med tre mål, og har nå begynt å få til litt mer offensivt etter nær 70 minutter. En fin TIL-kombinasjon og angrep, men det vil seg liksom ikke helt for Gutan i rødt og hvitt. De må faktisk ha hjelp fra Vålerenga for å score. VIFs Johan Lædre Bjørdal er uheldig og setter ballen bak egen målvakt, Adam Larsen Kwasaray.

— Vi blør for drakta

Men det blir med en eneste trøstescoring for Tromsø. Bare fire minutter senere punkterer Vålerenga kampen fullstendig. TIL blir igjen totalt utspilt. Klikk-klakk, det går fort når Oslo-laget setter fart godt inne på TILs halvdel.

Igjen er det Herolind Shala som viser seg frem. Han setter kampens fjerde Vålerenga-mål. Når det gjenstår under ett kvarter av kampen, er det klart at Vålerenga går mot en komfortabel hjemmeseier. 4-1 foran Klanen er det ikke noe å si på.

Skuffende med bare 5.700 tilskuere på Vålerengas praktstadion ved Valle palmesøndag. Men Klanen leverer som alltid, og spillerne vet å sette pris på de trofaste tilhengerne. Foto: André Kjernsli

Resultatet er rettferdig og gir et godt bilde av styrkeforholdet denne palmesøndagen. Vålerenga var livsfarlige i overgangsspillet, med raske kombinasjoner. Mens TILs forsøk på kontringer var temposvake og skapte lite. Ronny Deilas menn kapret fortjent tre poeng.

— Vi kriger for hverandre i kveld. Og vi blør for drakta, sier VIFs Herolind Shala til tv-kanalen MAX etter kampen.

— Ja, dette var kjempegøy. Vi har nok en god hjemmekamp, og nå er vi tilbake på rett spor. Det er utrolig deilig å være Vålerenga-spiller når det flyter, legger lagkamerat Bård Finne til.