Ullern IF J02 vant 10 000 kroner til lagkassen som belønning for sitt arbeid med å bryte menstabuet. Foto: Essity

Ullern IF hylles for å bryte menstabuet

– Vi kler oss i rødt og drikker rød saft. Treneren spør oss «Hvem har mensen i dag?», også snakker vi litt rundt mensen.

Publisert

Kunnskap og diskusjon rundt hvordan mensen påvirker kropp og prestasjon har ofte vært fraværende innen både elite- og breddeidrett, til tross for at mange jenter kan oppleve treningsutfordringer i enkelte stadier av menssyklusen.

I høst utfordret håndballagene Vipers Kristiansand og Libresse idrettslag til å begynne å snakke om mens og trening gjennom konkurransen Mensutfordringen. Vinnerlaget Ullern IF J02 er allerede godt i gang med å bryte menstabuet.

Mensen

  • Mensen starter ved 10-16 års alderen for de fleste.
  • …og opphører rundt 52 års alderen
  • Den varer mellom 2-10 dager
  • Menssyklusen består av fire faser som påvirker kroppen forskjellig
  • Mensen består i gjennomsnitt av knapt 1 dl blod
  • Dersom man legger sammen alle dagene i livet man har mensen, så blir det hele åtte år

– Mensutfordringen er et utrolig bra initiativ som er med på å ufarliggjøre mensen. Vi vil at spillere, trenere og foreldre skjønner hvor viktig det er å snakke åpent om mensen, sier Ullern-jenta Amanda Anderson.

Lite kunnskap om mensen og trening

En undersøkelse Libresse gjorde i 2016 avdekket at nesten halvparten av kvinnene som deltok hadde uteblitt fra kroppsøving når de hadde mensen. Dette forteller at det er lite kunnskap om hvordan mensen påvirker kropp og trening, og at mensen ofte er noe man er flau over å snakke om.

En del av Mensutfordringen går ut på å utdanne spillere og trenere i hva som skjer i kroppen når man har mensen og legge til rette for åpenhet rundt temaet. I form av et motivasjonsbrev fortalte deltakerlagene hvordan de ville jobbe aktivt for å bryte menstabuet.

Arrangerer mensentreninger

Målet er en god dialog mellom spillere og trenere og å fjerne all skam eller flauhet knyttet til mensen. Ullern IF legger nå til rette for at jentene skal ha mensbeskyttelse tilgjengelig på kamper og på trening, og jentene arrangerer «mensentreninger».

– Vi kler oss i rødt og drikker rød saft. Treneren spør oss «Hvem har mensen i dag?», også snakker vi litt rundt mensen, forteller Amanda.

Initiativet er blitt lagt merke til blant andre lag i klubben.

–  De som trener før og etter oss synes det er veldig morsomt. Vi kjenner jo mange av de yngre jentene i klubben, så det er viktig for oss å gå foran med et godt eksempel, sier Amanda. 

Trenerne er menn

Trener Aksel Horgen er imponert over hvor dedikerte jentene er for å bryte menstabuet.

–  At jentene selv tok initiativet til å melde seg på mensutfordringen, er noe både jeg og assistenttreneren synes var et veldig bra tiltak. Vi er jo begge menn, og det er viktig for oss at jentene er komfortable med å snakke med oss om mensen. Jeg kunne litt om mensen fra før, men har lært mye nytt, forklarer han.

Han opplever at både trenere og spillerne blir stadig mer komfortable med temaet.

– Første gang jeg spurte om hvem som hadde mensen på trening, synes vel de fleste at det var litt flaut. Nå er det helt normalt, fortsetter han.

Mindre smerter med alternative øvelser

Flere av jentene på laget har uteblitt fra ordinære treninger på grunn av menssmerter. Amanda forteller at disse trener alternative øvelser hjemme.

– Gjennom mensutfordringen har vi blitt oppmerksomme på alternative øvelser som kan lindre menssmertene, og jeg vet at flere av jentene i laget bruker disse slik at de i alle fall får trent litt, selv om de ikke er i stand til å være med på den ordinære treningen.

For andre som vil komme i gang med å bryte menstabuet har Amanda flere tips:

  • Finn på noe gøy rundt mensen, bryt isen ved å tulle litt med den. Humor kan fjerne noe av den flauheten som vi nå skal få slutt på.
  • Husk at alle jenter har eller vil få mensen. Det er garantert flere enn deg som lurer på ting rundt den. Gå foran med et godt eksempel.
  • Gå til treneren og spør om dere kan snakke litt om mensen på neste trening. Da får han eller hun tid til å forberede seg, slik at dere kan lære enda mer.

Slik vil Ullern IF J02 bryte menstabuet:

  • Alltid ha bind og tamponger tilgjengelig på trening og kamper
  • Øke kunnskapen om hva mensen er og hvordan menssyklusen kan påvirke trening
  • En jevn og åpen dialog mellom trenerne og utøverne rundt mensspørsmål
  • Tilby alternativ trening ved sterke menssmerter
  • Samtaler med utøverne en gang i semesteret for å bevisstgjøre forholdet til egen kropp og menstruasjon

 

Powered by Labrador CMS