Vaktmester og beboer i Steenstrups gate 23, Lars Petter Johnsen, er rimelig lei av å male over tagging på bygården. Foto: Stian Maurveg

Ukentlig måtte beboerne male vekk tagging fra fasaden på bygården. – Det ble nærmest en krig mot taggerne

Beboerne i en bygård på Grünerløkka plages av gjentagende tagging på bygningen. – For det første er det ikke fint, og for det andre må man bruke mye tid på å fjerne det.

Publisert

– På det meste malte vi over en gang i uken, sier vaktmester og beboer i Steenstrups gate 23, Lars Petter Johnsen (32).

Han har bodd i bygget i to år, og kan fortelle at taggingen var et problem lenge før han flyttet til gården.

– Hun vi kjøpte leiligheten av hadde alltid malepenselen liggende klar. Det ble nærmest en krig mot taggerne. Med en gang hun malte over, tagget de på nytt. Dette skjedde omtrent hver uke.

Slik blir det seende ut når det har gått en et par uker siden beboerne har fjernet taggingen sist. Foto: Stian Maurveg

Sprutet maling fra vanngevær

Johnsen forteller at det som regel er han som maler over nå, men at det ikke skjer like ofte som tidligere.

– I fjor malte vi over kun to ganger. Det er tidkrevende å fjerne taggingen, og da blir det heller til at man tar det når det først har kommet en del.

Det siste tilfellet med søl på veggene kom for omtrent en måned siden. Nå har de malt over.

– Det siste tilfellet var med et vanngevær, hvor det ser ut som noen har blandet sammen maling og vann og sprutet det oppover veggene. Ofte er det ikke snakk om de store graffitiene, men bare noen streker eller kruseduller, da gjerne på døren inn til portrommet. Etter at vi malte over for noen helger siden, tok det kun tre dager før det ble tagget på porten på nytt.

Beboerne synes ikke dette er vakkert å ha på fasaden. Foto: Stian Maurveg

Ungdommer som revirmarkerer

Beboerne i gården er usikre på hvem som står bak taggingen, men de har allikevel gjort seg opp noen meninger om hvem det kan være og hvorfor de er så utsatt.

– Vi har soverom ut mot veien, men har aldri sett eller hørt noe. Blokken ligger veldig eksponert til mot skolen, så det er kanskje noen som ønsker å markere seg ved å sende noen beskjeder dit. Det er typiske ungdomsuttrykk som tagges. I tillegg har jeg hørt at det foregår narkotikasalg på parkeringsplassen utenfor skolen, men om det har noen sammenheng, vet jeg ikke, sier Johnsen.

Beboer Kristopher Schau tror ungdommene driver med revirmarkering. Foto: Marcus Salvesen / Wikipedia

Kristopher Schau (47) bor også i bygget og er nabo med Johnsen. Han har en teori om hvorfor Steenstrups gate 23 er så hardt rammet.

– Det er kanskje fordi vi bor på et hjørne. Man har kontroll begge veier, du er ute av syne og det er lettere å stikke av. Du har heller ingen bak deg, for der ligger skolen. Det kan jo også tenkes at det er revirmarkering fordi et hjørne er så synlig, undrer han.

Hang opp lapp, ble kvitt tagging

Vaktmesteren synes det vanskelig å gjøre noe med situasjonen, så lenge han ikke vet hvem som står bak taggingen. Han sier at overvåkningskamera har vært oppe til diskusjon når det gjelder sykkeltyverier i bakgården, men at det aldri har blitt vurdert ut mot fasaden.

– Det er et offentlig område. I tillegg er det så mye overvåking ellers i samfunnet at vi i utgangspunktet ikke ønsker å henge oss på den bølgen. Men vi skal ha et beboermøte etter sommeren hvor vi skal se på muligheten for å få en tidsavgrenset overvåking av selve porten, men her er det viktig for oss å følge regelverket helt og holdent.

Han kan fortelle at nabogården tidligere også har vært mye plaget av tagging, men at de har fått stått ganske i fred etter at de hang opp en lapp på døren.

– I Steenstrups gate 21 har de hengt opp en lapp til taggerne med anmodning om at de ikke tagger på bygningen på grunn av kostnadene det medfører. Det viser seg at det har fungert. Kanskje det kunne være noe vi også kunne forsøke, tenker Johnsen.

– Tagging var mye mer utbredt før

Presserådgiver i Oslo politidistrikt, Aslaug Skavhaug Røhne, kan fortelle til VårtOslo at det ikke finnes egne tall for tagging fordi det havner under andre statistikkgrupper.

– Ifølge forebyggende enhet i Sentrum, er tagging et fenomen som var mye mer utbredt for flere år tilbake. Da hadde vi dedikerte tjenestemenn som konkret jobbet med tagging i byen, men det har vi ikke lenger.

Under statistikk for antall anmeldte skadeverk i Oslo politidistrikt kan man lese at det i 2009 var 7859 anmeldelser, mot 4971 tilfeller i fjor.

Statistikk for antallet anmeldte skadeverk i Oslo politidistrikt siden 2005. Statistikk: Oslopolitiet
Powered by Labrador CMS