Ingebjørg Kvaal-Knutsen (20) skåret Norges første mål i VM 2020. Krigsmalingen i ansiktet er ikke for pynt, men for å dempe refleksen fra isen i solskinnet. Foto: Anders Høilund

Uavgjort for Norge mot USA under åpningskampen i bandy-VM på Voldsløkka

Norge var favoritt og tok ledelsen 1-0 etter 16. minutt. Idretten som ble vist ute på Voldsløkkas kunstis var av høy klasse. Stort tempo og tette dueller preget oppgjøret.

Norge gikk rett i angrep mot USA, og allerede etter tre minutter ristet det i nettet bak USAs keeper. Det var jubel fra tribunen, men ballen traff nettveggen på siden, ikke mellom stengene.

Etter flere gode angrep og gode redninger fra USAs keeper, klarte Norges nr 22, Ingebjørg Kvaal-Knutsen, å snappe opp en retur fra keeperen og putte ballen i mål.

Utover i omgangen holdt Norge presset oppe, men slet med presisjonen i angrep. To minutter før halvtid kom USAs Amy Stech på et soloraid mot Norges forsvar. Skuddet gikk via en forsvarspiller og spratt inn ved stolpen, utenfor den norske keeperen, Mathilde Hveding Langmos rekkevidde. Norge vant skuddstatistikken for omgangen med hele 11-3, men i mål sto det 1-1.

Onsdag morgen er ikke mye publikumsvennlig, men folk kom, og koste seg på tribunen i sola. Foto: Anders Høilund

Tøffere tak

I andre omgang gikk USA hardere til verks. Duellene ble tøffere, og tempoet i spillet sank. Omgangen ble uten scoringer, og lagene endte med ett poeng hver til slutt.

I VM teller innbyrdes oppgjør ved poenglikhet på tabellen. Derfor ble det straffekonkurranse for å kåre en vinner av kampen. Den straffekonkurransen vant Norge. Mathilde Hveding Langmo fikk vist at hun er en topp målvakt, også på VM-nivå. Det avgjørende straffeslaget ble satt inn av Martine Døhlen Holm.

Norge var favoritter

— Jeg skal innrømme at vi hadde forventet å vinne denne matchen. Nå gikk det jo ikke så helt galt, men veien fram mot en semifinale kan bli vanskeligere. Nå finnes flere alternativer, og i verste fall så når vi ikke målet vårt, sa Norges trener Arild Aamodt etter kampen.

Lene Aamodt er en av to Sagene-spillere på det norske landslaget. Foto: Anders Høilund

Norge hadde flest skudd på mål og flest cornere, men et lavtliggende USA var gode til å rydde opp foran eget mål.

— I forberedelsene før mesterskapet har vi spilt mot guttelag. På samme måte som i håndball og fotball, er det der vi finner den rette motstanden for kvinnelandslaget, sa Arild Aamodt.

Fysisk og hard kamp

En av Norges beste spillere i kampen, Lene Aamodt fortalte at de ble tatt litt på senga av motstanderens aggressive og fysiske bandy.

— De spiller sammen i en gutteliga og er veldig samspilte, og de spiller en ukonvensjonell bandy for oss, sier Lene Aamodt. Hun måtte ut av banen i noen minutter i andre omgang etter en voldsom takling. Aamodt bor rett ved siden av Voldsløkka. Hun spiller på Sagenes damelag samtidig med at hun spiller for herrelaget til Drammen. Drammen er Aamodts fødeby.

Målskårer, 20 år gamle Ingebjørg Kvarn-Knutsen, viste mye god skøyteteknikk i kampen. selv om hun er kjapp, så fikk hun også merke motstanderens fysiske spill. Kvarn-Knutsen spiller til daglig for svenske Västerås.

Banerekord i vaffelkø

Keeper Mathilde Hveding Langmo ble matchvinner for Norge i straffeslagkonkurransen. Foto: Anders Høilund

— Dette var gøy, sa keeper Mathilde Hveding Langmo etter å ha sluppet inn bare ett av de fem amerikanske straffeslagene. Det er ingen tvil om at både Hveding Langmo og Kvarn-Knutsen kan bli matchvinnere i de  kommende kampene for Norge i VM.

Onsdag morgen klokka 9.30 er ikke det beste for publikumsoppmøte, men publikum kom. 304 betalende tilskuere, mange utstyrt med norske flagg, bidro til stemning. Det gjorde også været. Publikum satte trolig banerekord i vaffelkø i pausen.