Storhamar-spillerne jubler mens hjemmelagets gutter depper etter et Storhamar-mål. Gjestene fra Hamar vant til slutt 7-3. Foto Bjørnar Morønning

Tross et nytt hjemmetap, har Grüner-gutta stor tro på å overleve på hockeyens øverste nivå

I to perioder viste Grüner at de kan spille jevnt med et av Norges beste hockeylag. Det gir selvtillit i kampen for å overleve i norsk hockeys øverste divisjon.

Det blir en hard kamp for Grüners hockeygutter å overleve på øverste nivå i norsk ishockey. De siste kampene og ikke minst forrige helgs seier over seriemester Stavanger, viser at det meste er mulig.

Også gårsdagens hjemmemøte mot Storhamar ble en vitamininnsprøytning før kvallikspillet, til tross for 7-3-tap.

– Denne kampen viser at vi kan spille jevnt med de aller fleste i store perioder. Får vi bort smårusket, som ødelegger kamper, tror jeg vi har en veldig god sjanse til å overleve på toppnivå, sier Grüner-forward Jesper Öhrvall til VårtOslo rett etter kampslutt.

– Spiller på oss selvtillit

Dagens tap mot Storhamar var den tredje kampen i rekka med positive resultater for Grüner-gutta. Det gir laget, som har slitt gjennom hele sesongen, en skikkelig vitamininnsprøytning før innspurten i årets hockeyserie.

– Det er utrolig godt å se hvordan vi har løftet oss de siste kampene. Det er ingen tvil om at vi er på rett vei, sier den blide svensken.

Amatørene fra Dælenenga var i store deler av kampen helt på nivå med Storhamar. Her er det Vojtech Zounek som er farlig frampå. Foto: Bjørnar Morønning

Han får full støtte av hovedtrener Morten Elverud.

– De siste kampenes resultater gir oss selvfølgelig trua på at det er fullt mulig å overleve. Nå må vi bare prikke formen ytterligere og gjøre det vi kan for å forsikre oss om at vi spiller i øverste divisjon også neste år, understreker han.

Utvist for å være fancy

Svenske Öhrvall har vært et friskt pust på Dælenenga-laget denne sesongen, og poengkongen hadde nok en god kamp. Det ble ikke mål, men en situasjon vil bli stående som meget diskuterbar.

Svensken kommer alene med Storhamars keeper, men blir tatt bakfra. Kampens dommere lar situasjonen gå, men gir like etterpå svensken ti minutters utvisning for usportslig opptreden. Dette er det få som skjønner noe av.

Etter kampen innrømmer svensken overfor VårtOslo at han slang noen gloser til dommerne, men forteller at dette var i ren frustrasjon.

Det er her Jesper Öhrvall mener en Storhamar-spiller skulle vært utvist. I stedet får Grüner-forwarden ti minutters utvisning for å ha slengt noen gloser til dommerne. Foto: Bjørnar Morønning

– Jeg føler at Storhamar-spilleren hekter meg ulovlig og skal ha utvisning. Når dommerne da sier at motstanderen har lov til å gjøre hva han vil fordi jeg er fancy, er det klart det koker litt over, sier han.

Usikkert med motstandere

Kvalifiseringsspillet for å overleve på hockeyens øverste nivå starter 12. mars. Her møtes de to dårligste lagene i årets Get-liga og de to beste lagene fra første divisjon. Slik det ser ut i dag, blir det Lørenskog og Ringerike fra den nest øverste divisjonen. Hvem som må følge med Grüner fra Get-ligaen, er foreløpig ikke klart. Akkurat nå ser det ut som det blir nyopprykkede Narvik.

– Vi har begynt å finsikte de lagene som kjemper om kvallikplass. Det er vanskelig å si hvem vi ønsker fra vårt nivå, men jeg håper det blir Manglerud Star, sier Öhrvall.

Hovedtrener Elverud er heller ikke negativ til et møte med laget fra drabantbyen i kvallikspillet.

– Det er fordeler og ulemper med begge lagene, men Manglerud kan nok, ikke minst på grunn av den korte reiseveien, være en ønsket motstander, sier han.

Scorer ikke

Etter en fantastisk hjemmeseier mot den suverene seriemester Stavanger nylig, var det tydelig at hjemmelaget fra start ønsket å presse også de meritterte gjestene fra Hamar.

Etter et bra startminutt for hjemmelaget, skulle de likevel bli straffet av Storhamar. På gjestenes første skikkelige visitt i hjemmelagets sone, kunne tidligere Vålerenga-profil Rasmus Ahlholm sette en enkel puck inn bak Grüner-keeper Misa Pietilä.

Derfra og ut perioden var hjemmelaget det beste laget ute på isen, men så var det dette med effektiviteten da. Hele sesongen har gutta i lilla og svart slitt med å omsette store sjanser i mål. Slik skulle det også bli i kveldens første periode.

Storhamars Patrick Thoresen (41) var kampens store spiller. Her er han farlig frampå sammen med lagkamerat Eskild Bakke Olsen. Foto: Bjørnar Morønnng

Selv ikke tre store sjanser i overtall ville inn bak Storhamar-keeper Jonas Strand. Og når du ikke scorer på sjansene dine, blir du som regel straffet. Så også helt på slutten av første periode, da Michael Prapavessis kunne øke gjestenes ledelse til 2-0. Periodens skuddstatistikk vant derimot hjemmelaget 14-9.

– Vi gjør noen enkle feil som gir baklengsmål. Da er det ekstra frustrerende at vi ikke setter de store sjansene vi har i perioden, mener Jesper Öhrvall.

Undertallsmål begge veier

Andre periode startet på den best mulige måte etter at Storhamars Mads Mostue fikk to minutter i "fryseboksen". Bare ni sekunder etter utvisningen dundrer Grüner-back Kim Samuelsson til fra blueline, og pucken fyker inn bak Storhamar-keeperen.

Hjemmelaget får etter scoringen blod på tann, og da gjestene får nok en utvisning like etterpå, stiger håpet om utligning hos hjemmefansen. Men akkurat som mot Manglerud i forrige kamp, skal det glippe i overtall.

En farlig pasning i midtsonen blir plukket opp av Jonas Løvlie, og Martin Rønnild kan i stedet utligne og sette inn 3-1 for gjestene. Like etterpå kommer gjestene lett til foran Grüner-målet og Chris Crane kan øke til 4-1.

Grüners Kim Samuelson (4) kan feire sammen med lagkameratene etter å ha scoret kveldens første mål for hjemmelaget. Foto: Bjørnar Morønning

Endelig mål

– Vi gjør noen dumme feil som tar bort mye av momentumet vårt. Da blir det vanskelig å vinne kamper, påpeker hovedtrener Elverud.

De siste kampene har hjemmelaget styrket både over- og undertallsspillet, og det skal publikum få merke. Med syv minutter igjen av perioden roter Storhamar bort pucken i eget overtall. Fra egen sone kan dermed Ole Daniel Setsaas ta med seg pucken og sette den kontant i mål bak Jonas Strand.

Nok en marerittperiode

Hittil i sesongen har Grüners store problem vært ustabilitet. Så også i kveldens tredje periode. Etter å ha spilt mer enn jevnt med Hamar-laget i to perioder, raknet det meste for østkantgutta i den tredje perioden.

– Den tidlige scoringen har nok mye å si. Da går mye av piffen ut av oss. Men når det er sagt, har vi slitt gjennom hele sesongen med å gjennomføre 60 gode minutter, mener Morten Elverud.

Grüner-gutta hadde liten respekt for sine mer meritterte motstandere. Her er det Trym Auren som trykker til i vantet. Foto: Bjørnar Morønning

Først kunne Storhamars Rasmus Ahlholm sette sitt andre mål for dagen etter førti sekunder av perioden, og så kunne på rekke og rad Jacob Newton og Martin Rønnild sørge for at alle tre poengene ble med på bussen tilbake til Hamar.

En trøstescoring av Kristian Kucera i overtallsspill like før slutt, sørget for at sluttresultatet ble respektable 7-3 i favør av Storhamar.