På løypas høyeste punkt. Herfra, sier Einar Kjerskow, og slår ut med armen, kan du se byen fra Holmenkollen til Grefsenkollen. Bortsett fra i dag som det snør så tett. Foto: Anders Høilund

Ta bussen til Bygdøy og spenn på deg skia. Skiløypa på Bygdøy brukes av både nybegynnere og eliten

De nypreparerte sporene over jordene på Bygdøy formelig roper etter å bli brukt, og stadig flere kommer seg ut på ski.

Publisert

Erik Lippestad Thorstensen (24) er en av Norges raskeste menn på ski. Vi møter ham en snørik morgen når jordene på kongsgården minner om snødekte vidder. Vårens kuslipp på de samme jordene virker langt, langt unna. Burde ikke en slik skiløper heller trene i Holmenkollens riksanlegg?

— Denne løypa på Bygdøy er perfekt for meg når jeg skal gå en rolig langtur. Her kan jeg strekke ut, samtidig som terrenget ikke er så kupert som i Nordmarka. Jeg bor på Frogner og reiser kollektivt. Da passer det fint å ta bussen hit ut til Folkemuseet og starte der. Du kan også gå inn på løypa fra den andre enden. Da bruker jeg fem minutter fra kollektivknutepunktet på Skøyen, sier han.

På Musejordet står snøkanonen, og her er det alltid liv. Erik Lippestad Thorstensen på vei forbi en skoleklasse som baser og leker i akebakken. Foto: Anders Høilund

Vil konkurrere med de beste i verden

— Hovedmålet mitt i år er å kvalifisere meg til world cup-rennet i Drammen, samme uke som femmila i kollen. Jeg satser på sprint i klassisk og har to ganger vært reserve til løpet i Drammen. Å gå der, og kanskje få noen world cup-poeng, hadde betydd mye for meg som skiløper.

� Nå ligger forholdene til rette for at jeg i år skal få gå world cup for Norge, sier Erik Lippestad Thorstensen. Foto: Privat

Den tidligere Norgesmesteren for junior meldte seg inn i Bygdø IL og Team Bygdø da han flyttet til byen. Nå er han klubbens eldste løper, men Team Bygdø har flere lovende juniorer, blant annet Marcus Solheim som ble landets nest beste 19-åring under Norgescupen sist helg.

— Jeg trener 700 timer i året, og satser profesjonelt, men jeg kan ikke leve av skiløpingen alene, ennå, sier Lippestad Thorstensen. Han tilhører Team Bragvin, som hjelper til med å legge til rette for trening hele året.

Løypene er for alle

Rundt 50-60 barn mellom fem og tolv år trener hver uke i regi av Team Bygdø. Både Lippestad Thorstensen og daglig leder i klubben, Einar Kjerschow, er med der som trenere.

— Vi legger vekt på lek, og at det skal være gøy å gå på ski. Det er moro å bidra til rekrutteringen av nye skiløpere på Bygdøy og se hvor moro de har det, sier Lippestad.

Tre ganger ukentlig, pluss i helgene, kjører Kjerschow opp skiløypene på Bygdøy. Han legger merke til at løypene blir stadig mer brukt. Ikke minst av familier med utenlandsk opprinnelse, som finner terrenget på Bygdøy lettere å beherske enn de, ofte, bratte løypene i Nordmarka. Nærheten til buss og by har nok også mye å si, mener Kjerschow.

Kart over løypenettet på Bygdøy. Du kan gå en god søndagstur uten å gjenta deg selv. Skjermbilde fra Skiforeningens føremelding

— Her på Musejordet, tvers over gaten for Folkemuseet, har vi en snøkanon, og vi har lys i denne delen av løypa. Jeg har målt den, helt nøyaktig, og denne sløyfen er 850 meter lang. Da sier vi 900 meter. Hele løypenettet her ute er åtte kilometer, sier løypebasen.

Snøkanonanlegget er finansiert av sponsorer, noe de setter veldig pris på, både eliten, bredden og alle barna.

— Vi trenger bare ti centimeter med snø på jordene her, så er vi klare til å lage løype. Nå ligger vi også inne på skiforeningens føremelding. Der kan dere gå inn og se om jeg har kjørt opp løypa den dagen du skal ut, sier Kjerschow.

Powered by Labrador CMS