Sumobryterne i Sportsklubben 09 på Dælenenga gleder seg stort over årets julegave fra Sparebankstiftelsen. Foto: Christian Boger

Sumobryterne på Dælenenga jubler for julegave på 60 000 kroner

� Dette var en fantastisk julegave. Nå blir det både ny sumomatte og nye belter til bryterne våre, sier Tom Sandstad, ansvarlig for sumosatsinga i Sportsklubben 09 på Dælenenga.

Publisert

Du har kanskje sett dem på TV, der voksne, knallfeite menn drar hverandre i "bleiene" og hyler og skriker. På verdensbasis er sumobryting stort, men her hjemme har ikke sporten slått helt an.

Tidligere i år startet Sportsklubben 09 på Dælenenga opp med sumobryting, og hittil har de hatt utøvere med under både EM i Budapest og VM i Japan. Nå kan de, takket være en julegave på 60 000 kroner fra Sparebankstiftelsen DNB, satse enda hardere inn i neste år.

Dette er sumobryting:

Sumobryting er en kampsport fra Japan. En sumokamp går ut på å få motstanderen sin ut av balanse, slik at han er borti gulvet med andre kroppsdeler enn føttene eller tråkker utenfor ringen som markerer kampområdet.

Sumo har lange tradisjoner og er preget av ritual og seremoni. Utøverne er ofte svært overvektige, slik at de skal ha et lavest mulig tyngdepunkt og være tunge å dra overende.

De to utøverne blir kalt rikishi og er iført mawashi, et klesplagg som er lagd av et ni meter langt tøystykke, men som bare dekker underlivet. Før kampen starter, hilser utøverne på hverandre ved å utføre noen faste bevegelser mot hverandre samtidig. Selve kampen varer ofte bare noen få sekunder.

Kilde: Wikipedia

Stor interesse også blant jenter

Sumosatsingen i de verneverdige lokalene på Grünerløkka har virkelig fått vind i seilene etter at den ble lansert tidligere i år.

— Vi forventer å ha en 30-40 aktive sumobrytere i klubben i løpet av året, forteller leder for Sportskluben 09 bryting, Håvard Solli Bergheim, til VårtOslo.

Tom Sandstad (t.v) og Håvard Solli Bergheim fra Sportsklubben 09 bryting gleder seg stort over julegaven fra Sparebankstiftelsen DNB. Foto: Privat

Og det er heller ikke bare blant gutta at sumofeberen herjer på Dælenenga.

— Ekstra gøy er det at vi har flere jenter som satser på sumobryting og som ønsker å kopiere Lene Aanes sin bragd i fra 2000 og 2001, da hun ble verdensmester i sumobryting, sier Solli Bergheim.

Stor sport ute i verden

Satsingen på sumobryting gjør at at klubben nå kan utvikle flere store talenter som kan prøve å ta opp arven etter klubblegenden Aanes, i en sport som her hjemme aldri har fått det fokuset sportens størrelse internasjonalt burde tilsi.

Trener og ildsjel Tom Sandstad får mye av æren for at satsinga på Dælenenga har blitt en suksess.

— Vi er heldige som har Tom i klubben. Uten han ville ikke sumobrytingen vært på det nivået vi har i dag. Tom er et rivjern som legger mye tid i sporten og er et forbilde for alle som driver med frivillighet i Norge, mener Håvard Solli Bergheim.

Powered by Labrador CMS