Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
Det brenner stadig sjeldnere i private hus og leiligheter i hovedstaden. Statistikk fra Oslo brann- og redningsetat for 2017 viser at brannvesenet i fjor rykket ut til i alt 214 boligbranner. Dette er en nedgang på nesten 20 prosent fra 2016. Tre mennesker døde i branner i 2016.
— Å forebygge branner i en storby er naturligvis et stort lerret å bleke. Det er derfor gledelig å se resultater av det arbeidet som er lagt ned over mange år. Selv om vi langt i fra er i mål, gir positive endringer inspirasjon og motivasjon til alle våre ansatte. Statistikken forteller oss at jobben vi gjør nytter, sier avdelingssjef ved brannforebyggende avdeling, Hege Hammer, til brann- og redningsetatens egne Facebook-sider.
Lederen for det forebyggende arbeidet sier det er en rekke faktorer som ligger bak de siste års nedgang i antallet i branner. Hun trekker fram samarbeidet med andre kommunale etater om forebyggende tiltak som kanskje det aller viktigste.
— Nedgangen i antallet branner kan nok godskrives mange faktorer, både internt og eksternt. Jeg vil trekke frem vårt samarbeid med andre kommunale virksomheter og Oslo-bydelene, for å bedre brannsikkerheten hos utsatt grupper. I dag handler det i stor grad om å se hele mennesket, sier Hammer.
Hun er godt fornøyd med at kommunen, etter brann- og redningsetatens syn, er blitt mye flinkere til å tenke brannforebygging enn hva de har vært tidligere.
— Brannsikkerhet har i større grad blitt en naturlig del av kommunens tankesett i kontakt med sine brukere, enten via bydelen, bolig- og omsorgsforvaltere eller brannvesenet. Det gir grobunn for tilrettelagte løsninger som i sum påvirker brannsikkerheten til de menneskene som trenger det mest, sier Hammer.
Fremover vil brann- og redningsetaten rette fokuset mot folks kjøkken. I 2017 startet hele 26 prosent av alle boligbrannene i dette rommet. Årsaken til at brannen starter akkurat her, er som oftest matlaging.
— I tillegg til brannene som startet på kjøkkenet, rykket vi ut 444 ganger på grunn av tørrkokte gryter, svidde pizzaer eller gjenglemte gjenstander på varme komfyrplater, forteller brannforebygger-lederen.
Hammer peker derfor på viktigheten av at man har en komfyrvakt på komfyren. Likeledes oppfordrer hun alle til å være både våkne og edru når de skal lage seg et måltid på komfyren.