Jan Lange har fått med diktet "Lite arbeiderdikt" i diktsamlingen "Alt skal bli forandra. Snart" utgitt av Res Publica forlag. Bak Lange står statuen av norgeshistoriens kanskje fremste arbeiderpoet, Rudolf Nilsen. Foto: Roy Ervin Solstad

Søppelkjører Jan Lange er poet i jobbpausene. Debuterer i diktsamling med Rudolf Nilsen og Nordahl Grieg

� Rundt gymnastiden og på 90-tallet tenkte jeg nok litt på det å gi ut en egen diktsamling, men siden har jeg vært opptatt med så mye annet, forteller Jan Lange.

Publisert

– Det er klart jeg er stolt, men også på en litt vond, beskjemmet måte. Jeg tenker jo på alle de som ikke er med i boka, sier Jan Lange til Transportarbeideren.

Diktsamlingen "Alt skal bli forandra. Snart" samler arbeiderdikt fra proletarkjemper som Rudolf Nilsen, Nordahl Grieg og Alf Prøysen. I samlingen, som om kort tid gis ut på forlaget Res Publica, er også den litterære kjempen, nasjonalskalden og samfunnsdebattanten Bjørnstjerne Bjørnson.  Og renovasjonsarbeideren Jan Lange fra Oslo. Som bruker pausene på arbeidsplassen til å skrive dikt.

Tilfeldigheter og litteraturfestival

— Jeg har skrevet dikt siden jeg var åtte-ti år gammel, og på 90-tallet fikk jeg noen tekster publisert i tidsskriftet Vagant, sier Lange til Transportarbeideren.

Men så ble det ikke så mye poesi. Før Jan Lange var med på en paneldebatt om arbeiderpoesi på litteraturfestivalen "Jernrosa" i det gamle industristedet Odda.

— Jeg skulle egentlig til festivalen som frivillig, forteller Jan Lange.

Men han påpekte overfor arrangøren at panelet som skulle diskutere arbeiderlitteraturens fremtid manglet en arbeider. Dermed endte han opp i panelet selv. I forkant hadde han slukt titalls bøker om arbeiderlitteratur. Og fremførte ett av sine egne dikt.

— Skrev diktet på ett minutt

En av dem som hørte debatten var Leif Høghaug, en av to redaktører av den planlagte diktsamlingen "Alt skal bli forandra. Snart". Resten er historie. Nå er Jan Lange publisert i samme samling som noen av Norges fremste poeter gjennom historien.

Rett ved siden av et dikt av forfatteren Einar Økland står Jan Lange sitt dikt "Lite arbeiderdikt". Foto: Roy Ervin Solstad

— Mitt forhold til å skrive tekster er at jeg blir inspirert av et eller annet, og da prøver jeg å fange det. Mange ganger går det veldig dårlig, men det å sitte som ordentlige forfattere gjør og bearbeide stoff over tid er ikke min sterke side, sier Lange.

— Arbeiderdiktet ramlet ned i hodet mitt da jeg var på jobb, og da vi fikk en stopp skrev jeg det ned på ett minutt. Det er egentlig litt vanvittig, ler han.

– Det er kort og presist, og er nok noe av det beste jeg har skrevet, innrømmer Lange.

"Lite arbeiderdikt"

Hver dag skrives arbeiderlitteratur
uten penn og papir
inn i arbeiderkropper inn i
mentale mønstre inn i
handlingsmønstre
Slag som rytme
Vekt som balanse
Små og store bevegelser i
fag uten skolering
bare erfart
og utført

(Jan Lange - 2018)

Redaktøren vil ha Lange i egen utgivelse

– Dette er et fantastisk godt dikt, og det grep meg umiddelbart da jeg hørte det på litteraturfestivalen. Det han klarer i løpet av disse linjene er helt utrolig. Her kan man dvele ved hver eneste linje, sier redaktør Leif Høghaug i Res Publica til Transportarbeideren.

Han sier rett ut at han vil se mer av Jan Langes dikt publisert.

– Å sette ord på ting er det viktigste med diktningen. Jeg har lest flere av diktene til Jan Lange, og han skriver utrolig gode dikt. Jeg håper at bidraget hans i denne diktsamlingen betyr at vi får se en egen bok med Jan Lange sine dikt, sier Høghaug.

Powered by Labrador CMS