Skeids Kristian Ellstrøm når ballen så vidt foran Tysklands stjernespiller Aleksander Kulyagin. Foto: Eivind Hauger

Skeid slo VM-klare Tyskland i gnistrende bandykamp på Voldsløkka

Kameratgjengen fra Skeidbanen, som til daglig spiller på nivå to i Norge, beviste at samspill og kollektivt arbeid vinner kamper, også i bandy.

Skeid nedkjempet VM-klare Tyskland i det mange av tilskuere kalte den beste bandykampen som er spilt på Voldsløkka kunstisbane. 8-6 ble sluttresultatet.

Tyskland er ingen stormakt i bandy, men i vinterens VM møter de blant annet Norge i en av de innledende rundene. Noen av de tyske spillerne har proff-bakgrunn fra Russland og Sverige. Derfor forventet Skeids lagleder Helge Holter en tøff match.

Spikeren i kista. Jørgen Bakke setter ballen i nettaket over hodet på den gode tyske keeperen. Foto: Eivind Hauger

— Vi ble spurt om vi ville møte Tyskland i en match før VM, og det syntes vi hørtes morsomt ut, og sa ja, fortalte Holter noen minutter før kampen ble satt i gang.

For å få flere land med på bandykartet, har det internasjonale bandyforbundet (FIB) adoptert rugbyens regler for hvilket land du kan spille landskamper for. Evgenij Epifanov har ansvar for utvidelsen av sporten. Han er samtidig manager for det tyske landslaget.

— Mange av spillerne på det tyske landslaget er russiske spillere med familiebakgrunn fra Tyskland. De fleste av disse kommer fra byen Krasnoturinsk, nær grensen til Sibir. Andre er russere som bor i Tyskland. Laget har også svenske og norske spillere med tilknytning til Tyskland. Hjemme i Tyskland er det Frankfurt og Mainz som er bandybyene. I Mainz har de også en bandyhall, forteller deres norske kontakt, Jan Wang-Norderud.

Tyskland forsøkte å spille mer fysisk i andre omgang. Her smetter imidlertid Truls Skrettingland igjennom forsvaret. Foto: Eivind Hauger

Skeid tok ledelsen i det åttende spilleminutt ved Daniel Skrettingland, Tyskland utlignet seks minutter senere, før Kristian Ellstrøm lirket inn 2-1 til hjemmelaget. Deretter fulgte en ellevill periode av kampen med mange mål og flotte angrep.

Tysklands stjernespiller Aleksander Kulyagin viste skøyteferdigheter på høyt nivå og skåret to mål. Skeid gav seg ikke, og viste at de har spilt sammen før.

Skeid innhentet den tyske ledelsen før Petter Hauge satte inn 5-4, etter et soloraid som ikke sto tilbake for det Kulyagin hadde gjort tidligere. Lagene gikk til pause til stående applaus fra de mange tilskuerne. Det stod 6-4 til Skeid på resultattavla.

Beklager, vi undervurderte motstanden

— Vi undervurderte sterkt motstanden. I andre omgang legger vi om spillet, var beskjeden fra Epifanov i pausen.

Tyskland sto høyere i banen, og hjemmelaget fikk ikke slått langt opp mot vingene, slik som i første omgang. Etter åtte minutter skåret Tyskland. Det stod 6-5, og på den stillingen våknet de tyske tilskuerne  på Voldsløkka.

"Deutchland vor, noch ein Tor", ropte de taktfast. Deres rop om enda ett mål ble hørt. Men målet var et Skeid-mål. Jørgen Bakke klinket bandyballen opp i nettaket etter en corner til 7-5. Lagene skåret ett mål hver på slutten, og Skeid kunne gå av banen med 8-6 seier.

Publikum klappet begge lag av banen, og ønsket de tyske gjestene lykke til i VM i Sverige neste uke. Skeid bandys neste hjemmekamp er på førstkommende tirsdag.

Landskamp på Voldsløkka, og publikum møtte opp og lagde topp stemning. Foto: Anders Høilund

21 lag med i VM

Bandypresident Erik Hansen overvar kampen. Hansen vokste opp like ved Voldsløkka, og han har mange A-lagskamper for Skeid.

— I de senere årene har bandyfamilien blitt utvidet både vestover og sørover. Ikke minst med svensk drahjelp. Mens bandy i mange år kun var utbredt i tidligere Sovjetunionen, Sverige, Finland og Norge, med sistnevnte som lillebror, er det i år hele 21 lag med i VM, sier Hansen.

Bandypresident Erik Hansen slår gjerne et slag for "krokkjeppen" som bandykølla gjerne blir kalt. Foto: Anders Høilund

— Det betyr at det er flere lag enn de som turte å stille opp i stafetten i VM på ski i Holmenkollen, sier bandypresidenten.

— Stemning med Skeid-oksene

Sagene bandy sørget for den riktige rammen rundt kampen. De stilte med ballgutter, og med det beste bydelen kan tilby. Pølser fra Strøm-Larsen og kjørevennlig øl fra Sagene Bryggeri, samt litt ompa-musikk fra høyttalerne i pausen. Publikum sørget for stor stemning.

— Når Skeid-oksene dukker opp, blir det stemning, og når de drar med seg resten av publikum blir det gøy, sa bandypresident Hansen etter kampen.

Det Skeid-oksene nå lurer på, er om Tom Nordlie og hans fotballgutter i Skeid greier det samme som bandylaget gjorde, å slå Tyskland.

VårtOslo overbringer herved utfordringen til fotballgutta og trener Tom Nordlie.