Storskjermen viser hvor dårlig Ap gjorde det i valget mens partileder Jonas Gahr Støre gir ordet til Raymond Johansen på valgvaken i Folkets hus. Nå skal Oslos byrådsleder ut i tøffe forhandlinger med MDG og SV. Foto: Arnsten Linstad

Rødgrønne samtaler om nytt byråd starter fredag. Ap, SV og MDG har forhandlingsutvalgene klare

Etter de rødgrønnes valgseier i 2015 brukte Ap, SV og MDG luksuriøse og rådyre Østmarkssetra til byrådsforhandlinger. Denne gangen velger de rødgrønne langt mindre fasjonable møtelokaler.

Fredag møtes tre forhandlingsutvalg fra hvert av byrådspartiene Ap, SV og MDG for å forsøke å bli enige om en ny rødgrønn styringsplattform frem mot 2023.

Styrkeforholdet mellom de tre er kraftig endret siden høsten 2015 da de samme partiene leide Østmarkssetra. I tre uker hadde de tre partienes forhandlingsutvalg tilhold i den nasjonalromantiske restauranten og selskapslokalene ved inngangen til Østmarka.

Kjente ansikter i forhandlingene

Men VårtOslo har snakket med flere sentrale politikere i de tre byrådspartiene som nå er klar for nye forhandlinger. Og en ting er sikkert; det blir ikke snakk om å leie rådyre Østmarkssetra i ukesvis denne gangen. Forhandlingene vil veksle mellom Oslo rådhus og andre lokaler.

19. oktober 2015 ble byrådserklæringen for Ap/SV/MDG-byrådet lagt frem av Marianne Borgen (SV), Raymond Johansen (Ap) og Lan Marie Nguyen Berg (MDG) på Østmarksstra. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det som er klart er at flere av de samme politikerne som var med i 2015 også skal forhandle på vegne av sine partier denne gangen. Som for fire år siden vil hvert parti stille med fire forhandlingsmedlemmer.

Ap stiller med byrådsleder Raymond Johansen, gruppeleder og leder av Oslo Ap, Frode Jacobsen, idretts- og kulturbyråd Rina Mariann Hansen og varaordfører Kamzy Gunaratnam.

Ble spådd tidlig død i 2015

Oslo SVs leder Sunniva Holmås Eidsvold skal også lede partiets forhandlingsutvalg. Med seg får hun ordfører Marianne Borgen, utdannings- og oppvekstbyråd Inga Marte Thorkildsen og SVs tredjekandidat ved valget, Omar Samy Gamal.

MDGs forhandlingsutvalg består av partiets fylkesleder Einar Wilhelmsen, miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg, byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen og fjerdekandidat ved valget, Sirin Hellvin Stav.

— Tidslinjen vår er frem til konstitueringen av nytt bystyre 23. oktober, skriver byrådsleder Raymond Johansen i en sms.

Finansbyråd Robert Steen (Ap) og ektefellen Trude Steen under Arbeiderpartiets valgvake sist uke. Foto: Arnsten Linstad

Men allerede valgnatten stilte VårtOslo spørsmålet om byrådsforhandlingene til en av Raymond Johansens nærmeste medarbeidere, finansbyråd Robert Steen (Ap).

— Vi har siden 2015 bygget et kraftfullt lag. Husk spekulasjonene som gikk den gangen om hvor kort tid det kom til å gå før det var full krig mellom Ap, SV og MDG. Men byrådet har klart seg gjennom planmessig og strukturert jobbing i fire år, sa Steen på Ap-valgvaken i Folkets hus.

— Rødt er mot byrådsmodellen

— Det vil selvfølgelig bli diskusjoner mellom de tre byrådspartiene. Men jeg bruker begrepet diskusjoner bevisst i stedet for å kalle det forhandlinger. Denne gangen kjenner vi hverandre, mener Robert Steen.

Bildet er ikke fra et vekkelsesmøte, men fra MDGs valgvake i Oslo. Partiet går inn i nye byrådsforhandlinger med et helt annet utgangspunkt enn for fire år siden. Foto: Erik Holland Haukebø

Men uansett hva de tre partienes forhandlere blir enige om, er det Rødt som er jokeren i kortstokken. Rødt har vært støtteparti for Ap/SV/MDG-byrådet i bystyret. Også etter dette valgresultatet sitter Rødt på vippen. En Ap-politiker understreker overfor VårtOslo hvor viktig det er at de tre byrådspartiene også samtaler godt med Rødt.

Et Rødt som er betydelig styrket etter valget, og har økt sin bystyregruppe med ett mandat og nå får fire representanter. Rødt er klare på at de ikke ønsker å sitte i byråd sammen med AP, SV og MDG. Det har de til og med vedtatt på årsmøtet sitt.

— Vi er i utgangspunktet mot byrådsmodellen. Denne er dyr og samler for mye makt i hendene på for få personer. Vi synes heller ikke noe om hemmeligholdet i byrådssystemet, sa Eivor Evenrud, gruppeleder for Rødt i bystyret til VårtOslo på valgnatten.

Oslo nullutslippsby om 10 år?

Evenrud vil stå på for at Rødt får gjennomslag for at de såkalte velferdsprofitørene kastes ut av offentlige, kommunale tjenester, for eksempel i barnehagene og sykehjemmene. Rødt ønsker seg også en mer sosial boligpolitikk der gjengs leie på kommunale boliger reduseres kraftig.

Med et styrket MDG, som har økt sin bystyregruppe fra fire til ni representanter, og et SV som har doblet bystyregruppen fra tre til seks, vil et svekket Ap møte helt andre krav i byrådsforhandlingene nå.

MDG vil at Oslo skal bli en nullutslippsby innen 2030. Det betyr at de aller fleste biler, busser, tungtransport, anleggsmaskiner og ferger må være enten elektriske eller gå på hydrogen om drøyt ti år.

Lan Marie Nguyen Berg er selvsagt medlem av MDGs forhandlingsutvalg. Den profilerte miljøbyråden fikk desidert flest personstemmer ved valget i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

SV vil også ha økt satsing på kollektivtransport. Samtidig er partiet på linje med Rødt når det gjelder å bekjempe det de kaller profitt på velferd. Det betyr i praksis at SV og Rødt begge for eksempel krever slutt på alle private barnehager som ikke drives av ideelle organisasjoner.

Styrkeforholdet mellom de tre partiene vil trolig også gi seg utslag i fordelingen av byrådsposter. I dag består det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådet av åtte medlemmer.

Alle elsker Raymond

Inga Marte Thorkildsen er SVs enslige svale i byrådet, mens MDG har to poster; miljøbyråd Lan Marie Berg og byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen. De øvrige fem byrådspostene innehar Arbeiderpartiet. Den fordelingen er neppe sannsynlig etter nye byrådsforhandlinger.

MDG har allerede gått ut og sagt de ønsker byrådspostene næring og finans. Samtidig er det naturlig at Ap innser partiet ikke kan sitte med flertall i byrådet. I valget ble Ap kraftig straffet av velgerne i Oslo. Og bystyregruppa er redusert fra 20 til 12 mandater.

Foreløpig er det bare en byrådspost som er sikker - Raymond Johansen er alle de tre partienes foretrukne byrådsleder. Dermed beholder Ap byrådslederkontoret i rådhusets østre tårn.

Men de tre partiene skal også diskutere to andre viktige verv - ordfører og varaordfører. I øyeblikket er det ingenting som tyder på at Marianne Borgen ikke fortsetter som ordfører og byens, på papiret, fremste tillitvalgte. Spørsmålet er om de tre partiene og Rødt er enige om at Arbeiderpartiet og Kamzy Gunaratnam fortsatt skal ha vervet som varaordfører.

Powered by Labrador CMS