Den nye sikkerhetskontrollen minner om kontrollen man må gjennom på en flyplass. Foto: André Kjernsli

Rådhuset har innført nye sikkerhetstiltak. Vi dro på turistbesøk

Det er ikke lenger fritt frem for å spasere inn på rådhuset på egen hånd. Slik gikk det når VårtOslos rådhusturist tok turen for å se på festsalen, hvor fredsprisen deles ut.

Publisert

De som har vært innom Oslo rådhus den siste måneden har lagt merke til endringer i sikkerhetsrutinene når man skal inn i bygget.

En hyggelig bieffekt av dette er at de som gjester rådhuset får en bedre opplevelse, ifølge sjefen for rådhusforvaltningen.

Frem til nylig har man bare kunnet rusle inn og ta en titt i rådhusets åpningstid, i hvert fall i den store hallen som de fleste forbinder med utdelingen av Nobels fredspris hvert år. Det er det slutt på nå, antageligvis permanent.

Oslo rådhus får besøk av cirka 200 000 personer i perioden fra juni til august. Foto: André Kjernsli

Metalldetektor

Allerede når man går opp borggården til hovedinngangen, merker man det. Blå sperrebånd er satt opp på hver side, og folk som skal inn stiller seg pent i kø.

Det viser seg at den ene køen er for turister som har med egen guide, mens den andre er for de som velger å bli guidet av en av rådhusets egne guider.

Litt kø i forkant av omvisningen tar de besøkende med et smil. Foto: André Kjernsli

En av rådhusvaktene forteller meg at de slipper inn grupper fra annenhver side, og vi henger oss på en av de gruppene som foretrekker en rådhusguide.

Allerede på utsiden møtes de besøkende av hjelpsomme guider. Foto: André Kjernsli

Har du vært ute på flytur i ditt liv, så fungerer dette på samme måten. Av med ryggsekk, belter, og alt som kan pipe, og etter en raskt og smertefri tur gjennom metalldetektoren er man på innsiden av rådhuset.

Bekymret for sikkerheten

— Vi må trygge adgangen til rådhuset. Uten det har vi for dårlig kontroll med sikkerheten, sier Alejandro Saldivar. Han er administrerende sjef ved RFT, rådhusets forvaltningstjeneste.

— Vårt hovedfokus er økt sikkerhet. I tillegg har selve opplevelsen blitt bedre for de besøkende, sier Alejandro Saldivar i rådhusets forvaltningstjeneste. Foto: André Kjernsli

Tiltakene handler om brannsikkerhet, forebygging mot lommetyver, og selvfølgelig å hindre at folk med dårlige hensikter kommer inn i rådhuset.

Vil se "fredsprishallen"

— I løpet av perioden fra juni til august har vi cirka 200 000 besøkende innom rådhuset. De aller fleste vil bare se den store hallen, eller festsalen som den heter. Det har mest sannsynlig å gjøre med at det er der Nobels Fredspris deles ut hvert år, så helt i enden av salen har vi satt opp en liten fredsprisutstilling, sier Saldivar.

Denne korte turen tar 15 minutter. Ønsker man å se mer av rådhuset kan man bli med på den store runden, som tar omtrent 45 minutter.

Til venstre kommer en gruppe inn, mens de til høyre er i ferd med å avslutte sin runde. Foto: André Kjernsli

Øker kvaliteten på omvisningene

— En hyggelig bieffekt av de nye rutinene er at omvisningene har forhøyet kvalitet. Dette er tilbakemeldingene vi får fra både guider og besøkende. Det er mindre støy, folk snakker lavere, og det gir rådhuset en større verdighet, sier Saldivar til VårtOslo.

Etter en prøveordning på to uker i 2018, bestemte man seg for å kjøre dette som en åtte ukers prøveperiode i inneværende år. De nye rutinene har vært i sving siden 18. juni, og evalueringen skal presenteres for bystyret i september.

— Vi er godt fornøyde så langt, og ser nok for oss at dette blir en permanent løsning fremover. Og, det er fortsatt gratis å besøke rådhuset, avslutter Alejandro Saldivar.

Powered by Labrador CMS