I stedet for skitur på fjellet ble det en avslappende tur langs Akerselva for Thuy Hoang, Daniele Aguilar og hunden Helene. Foto: Anders Høilund

– For meg er påskestemning kryssord og klassisk musikk på radioen. Vi som feirer påske i byen, er ikke misunnelige på dem til fjells

Oslofolk setter pris på fridagene i påsken og på byen sin når vårsola tiner isen på fortauene. Hjemmesitterne bruker påsken til alt og ingenting.

Publisert

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå reiser 18 prosent av Oslos befolkning ut av byen i påsken. Skal vi tro hva som fortelles om påsketuristene, så tilbringer de dagene på ski. Med solbriller på nesa og sekk med spade, Kvikk Lunsj og sitteunderlag på ryggen. Kveldene tilbringes ved ludobrettet i lyset fra peisen.

De hjemmeværende skal ifølge myten sitte utenfor et serveringssted godt innpakket i ullpledd med solbriller på nesa og et ølglass i handa. De har ølskum på overleppa der de speiler seg i ølglasset og forsøker å finne varme i vårsola.

Folksomt på Tjuvholmen i påsken

—Vi tok en tur i solskinnet for å se hvordan det så ut her på Tjuvholmen etter at utbyggingene var ferdig. Det har blitt veldig fint, synes jeg. Selv om jeg er født og oppvokst i Oslo, er dette er sted jeg ikke har besøkt før, sier Vigdis Edvardsen.

Hun og Frank Edvardsen brukte dagen til å ta med datter, barnebarn og kommende svigersønn på tur til Akershus festning og til Tjuvholmen.

I sentrum har isen stort sett forsvunnet fra fortauene. Selv om det blåser surt fra nord, så merkes det på folk at det er lysere tider. Mange er ute og promenerer, for det er det en gjør i byen, i slutten av mars.

Oppover mot Grünerløkka og Sagene ligger det fortsatt litt is og snø, men det finnes også vårtegn, som gammel hundemøkk, som dukker opp når snøen blir borte.

På sightseeing i egen by, Vigdis og Frank Edvardsen med datter Katrine og kommende svigersønn Simen. I barnevogna ligger lille Noah. Foto: Anders Høilund

— Nordmenn oppsøker lidelsen

Ved Beierbrua på Sagene står pensjonist Ingeborg Klingberg og tar bilder av den siste snøen og av Akerselva i begynnende vårflom.

— Jeg får bilder av blomster fra slektninger i Amerika, jeg sender bilder av snø og is tilbake, sier hun.

Klingberg bor på Ringnes Park øst, og har bodd på Grünerløkka fra lenge før det ble trendy.

— Påskeferie på fjellet har jeg bare vært på en gang. Jeg var ti år og lengtet hjem. I dag fikk jeg en melding fra en bekjent som har reist på fjellet i påsken. "Nå har vi funnet døra og gravd fram vinduene", skrev han. Det må være noe med den norske folkesjelen, det å oppsøke lidelsen og måke snø i påsken, sier Klingberg med et stort smil.

Påsken er kryssord og klassisk musikk

— 13-trikken i Vogts gate er om mulig enda fullere nå i påsken enn vanlig, så det virker ikke som at det er mange har reist på ut av byen. Vi som har hjemmepåske er ikke misunnelige på dem som er til fjells. Det er så mye vi slipper, og det er kanskje de som er misunnelige på oss, når termometeret på hytteveggen viser ned mot minus 20. Påske for meg er kryssord. Med klassisk musikk på radioen, kommer jeg i påskestemning, sier Klingberg som forteller at hun allerede er godt i gang med Dagsavisens påskekryssord.

— Nå holder Joker åpent hele påsken. Slik var det jo ikke før. Da måtte alle innkjøp være gjort før skjærtorsdag. Det er vel derfor det heter skjærtorsdag. Hadde du glemt å handle noe, så skar det seg på skjærtorsdag. Nå kan jeg når som helst løpe ned til Joker og kjøpe meg en liten sjokolade, om jeg skulle få lyst til det, sier Ingeborg Klingberg.

Påskeåpne butikker gjør at du slipper å panikkhandle onsdag før skjærtorsdag. Foto: Anders Høilund

Tid for familiemiddager

På en benk ved Vøyenfossen, med utsikt over Akerselva, sitter Daniele Aguilar og Thuy Hoang med hunden Helene. De nyter sola og følger med på gående og joggende mennesker og hunder på gangveien langs Akerselva.

— I påsken slapper vi av og går tur med hunden. Vi bor like her borte og hadde tenkt oss ned til Schous plass i dag før vi snudde, sier Aguilar.

— Vi skal på familiemiddager i påsken, både min og Danieles familie har bedt oss på middag. Dette er fine dager å ha fri, sier Hoang bak solbrillene.

Mange holder åpent i påsken, etter at forordningen om helgefred ikke lenger er gjeldende. Oslo skatehall er imidlertid stengt hver dag utenom lørdag. Dessverre for alle skatehungrige i byen. Foto: Anders Høilund

Forbudt å danse

Fram til 1995 var det forbudt å danse på langfredag, påskeaften og første påskedag. Heller ikke var det lov å vise kinofilm. Forordningen om helgefred, fra 1735, gjaldt. Forbudet ble i 1995 omgått av stadig flere, og de aller fleste hadde liten forståelse for at det skulle være forbudt å bevege seg ut på dansegulvet, selv i påsken. Stortinget vedtok derfor å oppheve forbudet.

Powered by Labrador CMS