Inga Marte og beboer
Byråd Inga Marte Thorkildsen på elsykkeltur med beboer Aslaug Aslaksen på Abildsø sykehjem. Foto: Stian Antonsen

På Abildsø sykehjem har de bestemor med elsykkel og vind i håret

To elektriske sykler i kombinasjon med ivrige frivillige og ansatte gjør at de de eldre på Abildsø sykehjem får kommet seg ut i naturen og kjenne vinden i håret.

Å være pasient på et sykehjem kan til tider bety en passiv tilværelse. Dette ville Abildsø sykehjem gjøre noe med. Dermed fikk de 175 000 kroner fra Extrastiftelsen til innkjøp av to elektriske sykler med plass til personer i hver vogn tilknyttet syklene, ifølge en pressemelding fra kommunen.

Ideen om å skaffe elektriske sykler kom fra Karin Andersen, frisør på sykehjemmet og leder for frivillighetssentralen på Manglerud.

— Vi var på besøk i Danmark, hvor vi så at de hadde elektriske sykler på sykehjemmet. Da ble jeg tent på ideen og sa at ”det må vi få til på Abildsø”.

— Deilig å kjenne vinden i håret

En av beboerne som trives godt på tur er Bjørg Kristiansen (86). Hun får hjelp til å sette seg i rickshawen av Andersen og avdelingsleder og fagutviklingssykepleier Thomas Moe Kristiansen.

— Det er deilig å komme seg ut litt, og kjenne vinden i håret.  Da jeg var yngre pleide jeg alltid å farte mye rundt, forteller Kristiansen.

Mens Thomas tråkker på pedalene koser Bjørg og Karin seg bak i rickshawen.  — Ser du den blokka der borte Bjørg? Husker du at du du hadde en leilighet der før, spør Thomas.

— Ja, det husker jeg, der bodde jeg i over 40 år.

Stråler av glede

Thomas Moe Kristiansen er avdelingsleder og fagutviklingssykepleier, og har sett hva syklene betyr for beboerne på sykehjemmet.

FAKTA

Abildsø sykehjem

  • Abildsø sykehjem er et kommunalt sykehjem som ligger i bydel Østensjø i Oslo, ikke langt unna østensjøvannet.
  • Sykehjemmet har plass til 60 beboere.
  • Området har flotte turstier i nærheten, samt en sansehage som også er tilpasset bevegelseshemmede.

— Vi ligger jo idyllisk til her, rett i nærheten av Østensjøvannet. Syklene gjør at det blir lettere for oss å bruke nærområdet og gi beboerne flere opplevelser. De kommer seg ut, kjenner at det blåser litt, snakker om været, årstidene og det som de ser i naturen. Når de kommer tilbake fra tur ser man hvordan de bare stråler.

Sykehjemmet har også pasienter som er sterkt demente og som har utfordringer med dårlig gange. Også for disse pasientene har sykkelprosjektet nytteverdi.

— Blant de sykeste pasientene våre er det nok mange som ikke husker så mye. Vi merker likevel en endring i atferd hos disse pasientene, de blir roligere og virker mer tilfreds, sier Kristiansen.

Byråden: — For et fantastisk prosjekt!

For en og en halv uke siden fikk sykehjemmet besøk av eldrebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, som ville kaste litt glans over prosjektet og ta en tur på elektrisk sykkel.

— For et fantastisk prosjekt! Alle har rett til å komme seg ut i naturen og kjenne litt vind i håret, uansett alder.

– Vi ønsker at de eldre i Oslo skal leve gode og innholdsrike liv, og det å komme seg mer ut  nærområdet ved bruk av elsykler bidrar til bedre livskvalitet, sier byråden.

Inga Marte hilser på beboer
Inga Marte hilser på beboer Aslaug Aslaksen, med fungerende institusjonssjef Heidi Vaag som tilskuer. Foto: Stian Antonsen

Høytidelig snorklipping

De to elsyklene ble innviet med grillfest og snorklipping.

— Både pasienter og pårørende synes dette er et flott tiltak. Det har jo også vært et ønske fra pasientene om å komme mer ut, forteller Kristiansen.

En friluftsbarnehage er nærmeste nabo, og de tok også del i feiringen. Syklene har altså ført til mye glede for både store og små.

 

 MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer