Oslo-partiene FNB, Fremskrittspartiet, Helsepartiet, Kristelig Folkeparti, Miljøpartiet de Grønne, Rødt, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre sier nei til å legge ned Ullevål sykehus. Foto fra felles aksjon i høst: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Oslo bystyre trekker støtten til å legge ned Ullevål sykehus

Oslo bystyre vedtok onsdag at Helse Sør-Østs planer om å legge ned Ullevål sykehus må settes på vent til fortsatt drift av sykehuset er tilstrekkelig utredet.

Publisert

− Helseminister Bent Høie og Helse Sør-Øst kan ikke lenger påstå at de har lokalpolitisk støtte for å legge ned Ullevål, sier Bjørg Sandkjær, bystyrerepresentant for Oslo Senterparti.

Senterpartiet fremmet forslaget sammen med Miljøpartiet De Grønne, SV, Rødt, Fremskrittspartiet, Folkeaksjonen mot bompenger, Venstre og Kristelig Folkeparti – samtlige partier unntatt Høyre og Arbeiderpartiet. Og Høyres og APs vedtak fra 2018 om å legge ned Ullevål, er reversert.

Ny beskjed til Høie

Flertallet i bystyret presser dermed helsebyråd Robert Steen til å sende et nytt høringssvar fra bystyret til statlige myndigheter i saken. Dette skjer mer enn ett år etter at høringsfristen offisielt gikk ut.

Den nye meldingen fra bystyret til helseminister Høie er at han setter Gaustad-planene på vent til en fortsatt drift av Ullevål er tilstrekkelig utredet.

Lokale folkevalgte overkjørt

— Vi krever en reell utredning av det å la Ullevål sykehus bestå. Bystyreflertallet mener nå det samme som lokalpolitikerne i de berørte bydelsutvalgene, og det må byrådet nå forvalte, sier Senterpartiets Bjørg Sandkjær til VårtOslo.

Bjørg Sandkjær (Sp) mener sykehussaken vil bli viktig for stortingsvalget i 2021. Foto: Arnsten Linstad

Hun mener det er alvorlig at de lokale folkevalgte, bydelsutvalgene i Oslo, har blitt overkjørt. I oktober 2018 kommenterte tolv bydelsutvalg på planene. Ingen ønsket Gaustad-alternativet velkommen.

De to meste berørte bydelene, St Hanshaugen, der Ullevål ligger, og Nordre Aker, der Gaustad ligger, har enstemmig og tverrpolitisk vedtatt at de ikke ønsker å legge ned Ullevål eller å utvide på Gaustad.

− Fagmiljøene er på vår side, og overkjøringen av Oslos innbyggere har vært alvorlig. Det er på tide at lokaldemokratiet tas på alvor i en så viktig sak, sier Sandkjær.

Viktig for valgkampen

Vedtaket kan få store konsekvenser for valgkampen i hovedstaden fram mot stortingsvalget i 2021. En reguleringsplan for prosjektet på Gaustad kan være klar før valgkampen tar til.

ET flertall av hovedstadens bystyrerepresentanter krever at utbyggingen av et gigantsykehus på Gaustad settes på vent. Her slår aksjonister ring rundt Ullevål sykehus i fjor høst. Foto: André Kjernsli

Reguleringsplanen er forventet å bli en av de store fallgruvene for prosjektet. Tunge aktører, som plan- og bygningsetaten og Byantikvaren, har allerede varslet sterke innsigelser til planene om en gigantutbygging på Gaustad.

— Det virker som det å ha gått såpass stor prestisje i denne saken at det kan gå mot statlig regulering for å få gjennomført prosjekter, mener Bjørg Sandkjær.

— Dette kommer alt for sent

Gruppeleder for Arbeiderpartiet, Frode Jacobsen, reagerer på at byrådet nå blir tvunget til å sende en ny høringsuttalelse i saken.

— Det er en pussig praksis at vi skal sende en ny høringsuttalelse over ett år etter at høringsfristen har gått ut. Både Helse Sør-Øst og stortingsrepresentantene var kjent med det nye politiske flertallet og deres standpunkt i saken da dette ble vedtatt i høst, sier han.

Han har ingen tro på at de nye utspillet vil få noen som helst innvirkning på saken.

Powered by Labrador CMS