Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
I 1851 startet kong Oscar byggingen av et orangeri (oppvarmet veksthus) mellom Oscarshall og Norsk Folkemuseum. Den gang var orangeriet fylt med eksotiske frukter fra fjerne strøk, noe som var vanlig på større herregårder og slott.
Nå har gartneriet på gården blitt til et senter for økologisk og urbant landbruk. Blant annet er det satt opp et anlegg som omdanner kumøkk til næringsrik og nesten luktfri gjødsel.
Ingen kongsgård er komplett uten bier. Og her har selvsagt alle bi-dronningene navn. Tydelig merket på kuben så ikke biene skal fly til feil kube og feil dronning. Dronningen er faktisk moren til alle biene i kuben. De kan ha forskjellige fedre eller droner. For hun får bare en elskovstur i livet sitt. Og da aksepteres det at hun er litt løs på tråden.
Bier har jo forskjellig syn på hva som er en god og pen kube. Derfor har man skaffet seg flere forskjellige typer. Noen mere funkis og firkantet og noen med et lite tak.
Gjenbruk av materialer har vært en viktig i prosjektet, som har kostet ca 400 millioner kroner. Steinene på bakken kommer for eksempel fra Aker Brygge. Også den gamle gartnerboligen er restaurert.
Til stede var statsråd Monica Mæland, som sto for den høytidelige åpningen med en symbolsk nøkkel, satt sammen av flere materialer.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.