Foto: Gorm K. Gaare

Ny fotoutstilling: Slik har du neppe sett rom før

Publisert

Få med deg en fascinerende utstilling om romfolkets liv i Norge. Den byr på mye uventet for de fleste av oss.

Norske romfolk klorer seg fast til en plass på utsiden av det norske storsamfunnet. Den aller minste nasjonale minoriteten vår teller bare noen hundre mennesker, en håndfull familier.

– Rom er den gruppen det blir diskriminert mest mot i Europa i dag. Gruppen er stigmatisert og belastet med en stor grad av forutinntatthet og klisjeer. Jeg ønsker å komme tett på gruppen og skildre romsk liv bak fordommene og stereotypiene, sier fotograf Gorm K. Gaare.

Torsdag 23. mars åpner utstillingen "Hvite vegger, lange kjoler" på Interkulturelt Museum i Oslo. En representant for Det romske rådet, Jan Jansen, åpner utstillingen.

Det nasjonale rådet ble først stiftet i fjor og første møte ble holdt i det som var nazisten Quislings bibliotek under krigen, Villa Grande på Bygdøy. Rom ble forsøkt utryddet av nazistene.

Norsk romfamilie; Fanny og Najip / Sunita Lakatosova. Oslo, 23.04.2016. Foto: Gorm K. Gaare

Glitter, gull og friksjon

Gjennom et åpent og observerende blikk forsøker Gaare å skildre romsk liv i Norge i dag. Og det er et liv med mange kontraster.

Han har fulgt og dokumentert rom i foto, video og tekst i en årrekke.

Bildene er fulle av sterke farger, glitter og gull. Ikke uventet er hverdagen ikke alltid like glamorøs.

Milos bor i en såkalt sigøynerleilighet - en leilighet eid av Oslo kommune, bygd for norske rom. Oslo, 13/12/2016. Foto: Gorm K. Gaare

Rom diskriminert nesten overalt

Norske rom opplever stadig å bli diskriminert - i butikker, på boligmarkedet, i helsevesenet og på campingplasser. De blir avvist med argumentet at de tilhører gruppen rom, men opplever at problemet ikke blir tatt på alvor.

I filmen «En for alle» som Gaare har laget i samarbeid med Balder Hasvoll fra Romtiltaket, blir opplevelsen av kontinuerlig diskriminering gjort synlig.

Filmen viser romske og ikke-romske skuespillere som tar kontakt med utesteder, restauranter, borettslag og campingplasser med skjult kamera og mikrofon. Til sammen består dokumentaren av ti korte filmer, og i alle framkommer diskriminerende handlinger eller intensjoner som går utover rom.

Foto: Gorm K. Gaare

Rom er opptatt av renhet

Tittelen på dokumentarprosjektet og utstillingen viser til romfolkets estetikk og tradisjoner. Kjoler, dresser og pent tøy er viktig.

Hjemmet er preget av glatte flater. Til tross for hva mange gjerne antar, er nemlig renhet viktig i romsk kultur. Samtidig henspiller hvite vegger på at noe nytt kommer.

Fra nomader til fastboende

- Jeg opplever at romsk kultur i Norge er i en brytningstid mellom det tradisjonelle nomadiske liv og et fastboende liv som er mer integrert med storsamfunnet, sier Gaare.

Brytningstiden mellom det gamle sosiale, men flyktige nomadelivet og det nye oppleves – slik Gaare ser det – med en viss melankoli og skepsis. Man er redd for å miste sin kultur og identitet og bli assimilert av storsamfunnet.

Samtidig mener Gaare at mange er opptatt av mulighetene det ligger i en utdanning, i en deltagelse i samfunnet i stedet for en parallelltilværelse. Det er et gryende håp.

Foto: Gorm K. Gaare

 

Powered by Labrador CMS