De palestinske spillerne på Norway Cup ble fratatt sitt opprinnelige pausetelt. Arrangøren mente teltet var en politisk markering. Foto: Marianne Maja Stenerud

Norway Cup-ledelsen fjernet de palestinske fotballbarnas pausetelt. – Politisk markering

Tirsdag fjernet Norway Cup-ledelsen et pausetelt brukt av de palestinske fotballagene på Ekebergsletta. Begrunnelsen var at teltet inneholdt en politisk markering. – Flaut at Norway Cup skal bukke under for press fra israelvenner, sier kontaktperson for palestinerne, Arthur Timraz.

Publisert

Siden 1990 har Norway Cup på Ekebergsletta vært et velkomment reisemål for palestinske fotballag. Her har både jenter og gutter fra Gaza og Vestbredden fått et kjærkomment avbrekk under verdens største fotballturnering.

Årets turnering har derimot gitt en solid bismak. Tirsdag forsvant pauseteltet de palestinske spillerne har brukt under kampene på Ekebergsletta. Ledelsen i Norway Cup fjernet teltet da de mente et kart over staten Israel, med de okkuperte områdene, tegnet inn på det palestinske flagget, var å regne som en uønsket politisk markering.

Dette teltet ble for mye for ledelsen i Norway cup. Foto: Stig Jensen

Fjernet teltet uten beskjed

Arthur Timraz er kontaktperson og guide for flere av de palestinske lagene som deltar i årets Norway Cup. Han forteller at turneringsledelsen lørdag ga beskjed om at flaggene med inntegnede kart måtte tapes over, da dette var å regne som en politisk markering.

Det var Vårt Land som først meldte om Norway Cup-ledelsens krav om taping over flagg og kart.

Dagen etter var tapen forsvunnet, og det kom flere klager fra turneringsledelsen. Tirsdag var teltet plutselig borte, uten at han eller noen andre rundt lagene var blitt varslet om fjerningen. I stedet for det opprinnelige teltet, stod det da et standard reklametelt på plassen.

Slik ser erstatningsteltet Norway Cup ga de palestinske spillerne på Ekebergsletta. Foto: Arthur Timraz

— Dette er ingen politisk markering

— Jeg kan ikke skjønne hvordan dette kan kalles en politisk markering. Vi hadde det samme teltet i fjor, og da opplevde vi ingen problemer med arrangøren, sier han til VårtOslo.

Timraz reagerer på fremgangsmåten til Norway Cup. Han sier han selv har forsøkt å komme i kontakt med de ansvarlige flere ganger i forbindelse med saken, uten å ha fått noen tilbakemelding fra  turneringsledelsen.

— Vi ble ikke varslet om at teltet ville bli fjernet, og nå vet vi ikke hvor teltet er eller om vi vil få det tilbake, sier palestinavennen.

— Synd noen få skal få styre Norway Cups agenda

Ifølge den israelvennlige organisasjonen "Med Israel for fred" (MIFF), var det deres fokus på "propaganda-partyteltet" som fikk Norway cup til å fjerne teltet.

Arthur Timraz mener det er svært betenkelig at en snever organisasjon som MIFF ser ut til å ha innflytelse på avgjørelser under Norway Cup.

— Det er veldig betenkelig at organisasjonen Med Israel for fred skal kunne være med å sette dagsorden under en av verdens største fotballturneringer, mener han.

Han er likeledes svært skeptisk til at dette skjer nå.

— Vi har i alle år hatt et godt forhold til Norway Cup. Det er tydelig at det er en ny ledelse her oppe i år. Dette hadde aldri skjedd under Frode Kyvåg, slår han fast.

Vil vurdere hva de gjør neste år

Etter årets lite hyggelige opplevelse, vil støtteapparatet rundt de palestinske lagene gå i tenkeboksen når det gjelder hvorvidt årets opplevelse vil få konsekvenser for neste års deltagelse.

— Nå skal vi ha full fokus på fotballen og det å kose oss på resten av turneringa. Vi har flere lag videre til sluttspill, og det blir veldig spennende.

Når siste spark på ballen er unnagjort, kan det ligge an til et oppvaskmøte mellom støtteapparatet rundt de palestinske lagene og turneringsledelsen.

De palestinske fotballjentene gjør det svært bra i Norway cup. Foto: Johanna Engen

Norway Cup: — Vår egen avgjørelse

Presseansvarlig for årets Norway Cup, Kjersti Rønholt, sier årsaken til at teltet ble fjernet var at de vurderte de palestinske flaggene med inntegnet kart som en politisk markering.

— Dette er en fotballturnering hvor barn og unge skal hygge seg og spille fotball. Dette er ikke en arena for å markere politisk ståsted. Avgjørelsen om å fjerne teltet var kun vår egen og ikke påvirket av noen, sier Rønholt.

— Men folket bak teltet sier at det sto der i fjor også. Da fikk det stå i ro?

— Jeg kjenner ikke helt til hva som skjedde i fjor, men etter det jeg har skjønt, var det en dialog rundt teltet også den gang, sier den presseansvarlige.

— Alle lag er velkomne

— Hvis det er slik at dere ikke ønsker å blande politikk og idrett, er det da ikke vanskelig å invitere lag fra et område som Palestina.

— Nei. Tvert imot. Her er alle lag velkomne og slik har det alltid vært. Vi har lag fra store deler av verden på besøk her, og slik vil det være også i framtiden, lover Rønholt.

Hun bekrefter at pauseteltet selvfølgelig vil bli levert tilbake til eierne.

Powered by Labrador CMS