Næringsbyråd Kjetil Lund, teatersjef Hanne Tømta og byrådsleder Raymond Johansen gleder seg over løsningen for Munchmuseet. Foto: Ninja Sandemose

Nationaltheatret flytter inn i Munchmuseet på Tøyen

Raymond Johansen: – Nå blir det gamle Munch-museet det nye Nationaltheatret. Vi inviterer Nationaltheatret til å flytte inn i dagens Munchmuseum når det flytter til Bjørvika.

Publisert

Debatten om hvem som skal flytte inn i lokalene hos det gamle Munchmuseet på Tøyen har pågått i flere år.

Lokalt har det vært et ønske om et aktivitetshus for ungdom. Kulturetaten har sett for seg en ny kulturskole og produksjonslokaler for profesjonelle kunstnere. Boligbygg har meldt interesse for et dagsenter for pasienter med kognitiv svikt.

Fakta Nationaltheatret:

Nationaltheatret skal rehabiliteres. Sannsynlig fra 2022. Teateret har vurdert flere lokasjoner i byggeperioden. Eiendommen på Tøyen peker seg ut. Tidsperspektivet for rehabiliteringen av teatret sammenfaller godt med at Munchmuseet flytter inn i det nye Munchmuseet i 2020.

2020/2021 vil dermed kunne benyttes til å tilrettelegge lokalene for teaterdrift fra 2022. Teatrets behov for arealer sammenfaller godt med Munchmuseets bygningsmasse.

Nå har eier Oslo kommune bestemt seg. Nationaltheatret tar over lokalene når Munchs kunst flyttes til Lambda i Bjørvika i juni 2020.

– Vil endre Nationaltheatret

– Dette er det største som har skjedd for Nationaltheatret siden det ble bygget og vil endre teaterets identitet. Nå blir vi i større grad et teater for hele byen, ikke bare for dem som befinner seg vest for Ferner Jacobsen. Å flytte østover og møte en bydel i rivende utvikling tror jeg er veldig sunt for oss som kunstinstitusjon, sa teatersjef Hanne Tømta under pressekonferansen på Munchmuseet, ifølge Aftenposten.

Teatersjef Hanne Tømta kaller bygget for et fantastisk hus med store saler og gode rom. Sammen med byrådsleder Raymond Johansen og byråd for næring og eierskap Kjetil Lund, la teatersjefen frem de nye planene.

Munchmuseet på Tøyen i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Vil selge til staten

I første omgang vil Nationaltheatret ta over hele bygget i 2020, pusse det opp, og så bruke det som en permanent leietager fra 2022. Men en dialog mellom kommunen og Kulturdepartementet som kan ende med at Oslo selger bygget til staten, starter opp umiddelbart.

Byrådsleder Raymond Johansen er tydelig på at et salg av bygget vil være å foretrekke.

– Ja, det er riktig. For at Nationaltheatret skal kunne utvikle dette best mulig, er det mest naturlig at de kjøper. Bygget innvending vil jo også endre helt karakter, sier Johansen.

Vil forbli på Tøyen

Nationaltheatret har et stort behov for midlertidige scener og lokaler når hovedteatret i sentrum skal rehabiliteres fra 2022 og i fem-seks år fremover. Men også etter oppussingen ønsker teatret å forbli på Tøyen og etablere et nytt teaterhus.

– I samarbeid med kreative krefter på Tøyen ønsker Nationaltheatret å skape et knutepunkt for kultur og scenekunst, som kan binde byen sammen og bli en arena for deltagelse og mangfold. Vi ser for oss at barn og unge vil bli en særlig viktig målgruppe, sier Hanne Tømta til VårtOslo.

Lager ungdomsteater

I tillegg til ordinær drift, vil teatret, ifølge Tømta, satse på et eget ungdomsteater av og med ungdom i alderen 13-20 år, med lokal rekruttering og vekt på mangfold.

I tillegg har byrådet lagt vekt på at teateret bør samarbeide med lokale aktører, som Tøyen Unlimited, Tøyen Sportsklubb og Nedenfra.

Powered by Labrador CMS