Slik så Union-gruppen og Grape arkitekter for seg at den sju etasjer høye blokka skulle fremstå i Hegdehaugsveien 26. Illustrasjon: Grape arkitekter

Naboer vant kamp mot høyblokk bak Slottet. Utbygging stanset av kommunaldepartementet

Homansbyen vel tapte først både mot plan- og bygningsetaten og byrådet. Men nå har kommunaldepartementet satt endelig stopper for bygging av sju etasjers blokk bak Slottet.

Publisert

— Dette er en gledens dag! Jeg har formidlet gladmeldinger i øst og vest, sa byaktivist og Allgrønn-stifteren Erling Okkenhaug til VårtOslo da Fylkesmannensa nei til en sju etasjer høy blokk i Hegdehaugsveien 26 i Homansbyen.

Men så ble Fylkesmannens beslutning klaget videre til kommunaldepartementet. Der lå saken til behandling inntil 12. februar i år.

— Ingen feil hos Fylkesmannen

Erling Okkenhaug har i over 35 år kjempet mot en rekke større utbygginger i både Oslo og andre deler av landet. I 1991 startet han organisasjonen Allgrønn, som har engasjert seg i en rekke utbyggingssaker i Oslo siden den gang.

Nå har altså kommunaldepartementet også sagt nei til en 22 meter høy blokk med sju etasjer i Homansbyen. Det betyr full seier for Homansbyen vel og naboene som i årevis har kjempet mot utbyggingen.

Slik kan landsbyen bak Slottet bli seende ut dersom Erling Okkenhaug og Allgrønn får bestemme. Illustrasjon: Siv.ark Arne Sødal / Homansbyen Vel / Allgrønn

Kommunaldepartementet påpeker i et brev til plan- og bygningsetaten i Oslo kommune at Fylkesmannen har endelig beslutningsmyndighet i saken.

— Departementet har praktisert en høy terskel for realitetsbehandling av omgjøringsbegjæringer. Bakgrunnen er blant annet at departementet ikke skal være en tredje klageinstans. Dette vil kunne svekke forutberegneligheten for berørte parter i plan- og byggesaker, skriver utredningsleder Pål A. Frostad Lorentzen i kommunaldepartementet.

— Etter en gjennomgang av saken dokumenter kan departementet ikke se at fylkesmannen sitt vedtak av 23. november 2018 inneholder feil som gjør vedtaket ugyldig, skriver Lorentzen.

Midt i Oslos kulturkryss

Bak planene om en sju etasjer høy boligblokk med forretningslokaler på gateplan, står Union-gruppen.

Kvartalet der Union-gruppen ønsket å bygge høyblokka ligger nærmest i Oslos «kultur-kryss», der Slottsparken møter Fritt OrdLitteraturhuset og den tradisjonsrike restauranten og skjenkestedet Lorry.

Modellen forestiller bygningen slik den ville sett ut dersom ikke kommunaldeprtementet hadde satt en endelig stopper. Illustrasjon: Grape arkitekter

Motstanderne av utbyggingen i Hegdehaugsveien fryktet at dette kulturhistoriske miljøet, med de fredede 1840-talls villaer mot Parkveien og 1850-talls byrom mot Hegdehaugsveien, skulle bli ødelagt av den nye blokka.

— Hele saken var underlig. Byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG) ga overraskende sin tilslutning til utbyggingen i vår. Det samme gjorde plan- og bygningsetaten. Det er noe som skurrer her. Jeg lurer egentlig veldig på hva som har foregått. Men nå blir det heldigvis ikke noe av den planlagte utbyggingen. Fylkesmannens vedtak er endelig, sa Erling Okkenhaug til VårtOslo i 2018.

— Ikke interessert i å snakke

Nå har kommunaldepartementet slått fast at Erling Okkenhaug har rett. Fylkesmannens beslutning er endelig.

Skjermdump av brev fra kommunaldepartementet. Hele brevet kan leses her.

Kvartalet, der den nye blokka var planlagt, ligger i det som kalles Lille Uranienborg. Ofte blir området også bare kalt landsbyen bak Slottet. Både byantikvaren og riksantikvaren har definert dette som et område av stor kulturhistorisk og nasjonal verdi.

Byantikvar Janne Wilberg har vært motstander av utbyggingen. Også velforeningen i området har engasjert seg i kampen mot den 22 meter høye murblokka som var planlagt.

VårtOslo forsøkte da Fylkesmannens vedtak var kjent å få en kommentar fra Union-gruppen.

— Jeg er ikke interessert i å snakke med deg om dette. Du får heller ta det en annen gang, sa partner og medeier i Union-gruppen, Bjørn Henningsen.

Powered by Labrador CMS