Fra idylliske Lindøya i Oslofjorden. Hytta på bildet er ikke en del av saken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nå skal det bli lettere å forstå reglene for bygging på hytteøyene i Oslofjorden

Gjennom årene har det vært mye forvirring om hva som er lov og ikke på hytteøyene. Nå vil plan- og bygningsetaten forklare og tydeliggjøre reglene.

Publisert

I 2018 fikk de 600 hyttene på Bleikøya, Lindøya og Nakholmen endelig sin egen reguleringsplan.

– Vi vet at det kan være komplisert å forstå hva som er lov eller ikke på hytteøynene. Derfor vil kommunen nå veilede hytteeierne for å hjelpe dem til å bygge riktig, sier avdelingsdirektør i plan- og bygningsetaten, Anne-Marie Vikla.

Byggereglene for øyene er strenge, fordi det er viktig å ta vare på det unike hyttemiljøet, mener hun.

– Kommunen har laget en ny planveileder spesielt for hytteeierne for å hjelpe dem på rett vei, sier Vikla i en pressemelding.

Mange hytteeiere i tvil

– Gjennom årene har det vært mye forvirring om hva som er lov og ikke. Siden det tok 20 år å få vedtatt en reguleringsplan, er det ikke rart at mange hytteeiere har vært i tvil.

Øyene har verdifull natur som kommunen vil ivareta på en god måte for folk i Oslo. Reguleringsplanen skal sikre øyene som naturvernområde. Det er også planer om park og badeanlegg, samt å opparbeide eksisterende stier for allmenn ferdsel.

– Vi vet at mange følger nøye med på om det er stengsler i strandsonen. Allmennheten har rett til å bruke strandsonen, og kommunen vil sikre at alle føler seg velkommen på øyene, sier Vikla.

Strenge regler

Gjennom veilederen vil plan og bygg forklare hytteeieren hvordan planen skal forstås. Blant annet er det ikke tillatt med terrenginngrep eller stengsler som kan hindre fri ferdsel, og det er klare krav til hvordan hyttene skal være utformet og hvilken størrelse de kan ha.

Den 7. mai vil etaten informere og veilede om hvilke tiltak som er tillatt, slik at det blir enklere for hytteeierne å følge opp.

Powered by Labrador CMS