Oslo brenner

Røykdykkerne har en tøff arbeidshverdag. Foto: Oslo Brann- og redningsetat

Nå blir Oslos barske røykdykkere stjerner på TV-skjermen

Publisert

I 2016 rykket Brann- og redningsetaten i Oslo ut til omtrent 12.000 hendelser. I dag starter TV-serien «Oslo Brenner» hvor du kan følge røykdykkerne Fredrik og Gard og kollegene deres på jobb.

Desemberlufta henger tungt over nedre del av Grünerløkka på nest siste dag i 2015. Plutselig flerres stillheten av en kakofoni av ulende sirener.

Brann, politi og ambulanse haster det de kan til restauranten i Nedre Foss Gård. Det særegne bygget har røtter helt tilbake til 1200-tallet og har blitt pusset opp for flerfoldige millioner kroner kun noen måneder tidligere.

Det er meldt om branntilløp på restaurantens kjøkken.

Meldingen til 110-sentralen er at det muligens brenner i bygningens ventilasjonsanlegg. Ruineres bygget helt i brannen blir det en kulturhistorisk tragedie.

Vanskelig brann
Brannmannskapene på stedet forsøker raskt å få kontroll på og slukke brannen i ventilasjonsanlegget, men det skal vise seg å bli en vanskeligere jobb enn hva man hadde forutsett.

Grunnet bygningens gamle konstruksjon sprer brannen seg raskt og snart slår flammene igjennom taket. Plutselig har man en storbrann.

— Brannen var veldig vanskelig å få kontroll på. Ikke minst slet vi veldig med å begrense flammenes herjinger på grunn av den gamle konstruksjonen i bygget, forteller røykdykker Fredrik Skovly.

Skovly, som til daglig er stasjonert ved Sagene brannstasjon, var en av mange som var i innsats under storbrannen.

Nå blir han en av «frontfigurene» i TV2 Zebras nye storsatsing «Oslo Brenner», som har første sending klokken 2200 i kveld.

Over 200 «røykdykk»
Kompleksiteten i brannen og dens store omfang illustreres godt av innsatsen Skovly og hans kolleger la ned i kampen mot flammene.

Fredrik Skovly (t.v) og Gard Schaug er to av brannmennene vi møter i den nye serien "Oslo Brenner". Her foran Sagene bad. Foto: Christian Boger

Opptellingen etter brannen viste at mannskapene på brannstedet ved avslutning av oppdraget hadde gjennomført over 200 «røykdykk». Et tall som er svært høyt.

— Det var hardt arbeid å måtte prøve å dele bygningen i to ved flere anledninger. Derfor var det godt å få noen timers avløsning utpå natta. Da brannen blusset opp igjen og vi igjen ble kalt ut var jeg skeptisk, men det gikk bedre enn jeg hadde trodd, sier Skovly.

En særdeles variert hverdag
Vel tilbake i hverdagen, med storbrannen på Nedre Foss Gård som historie, er det kursing i kortslutning av trikkens kjøreledning som står på menyen for mannskapene ved Sagene brannstasjon.

Etter flere dager på vakt med flere branner etter hverandre føles det godt med lite avbrekk.

— Du vet aldri hva du møter deg når du går på vakt og det er noe av det som gjør at folk søker seg til denne jobben, sier røykdykkerleder Gard Schaug.

Schaug er en veteran med over 15 års erfaring fra kampen mot brann i hovedstaden.

— Det kan gå ukesvis uten at vi trenger å rykke ut på en brann, men når det først dukker opp en brann har de ofte en tendens til å komme i puljer, forteller han.

Dette vil også TV-seeren få et innblikk i. Episodene vil ikke bare inneholde dramatiske branner men gi et balansert inntrykk av hvordan hverdagen fortoner seg for hovedstadens brannmannskaper.

Gode kolleger er god medisin
For «Ola Nordmann» kan jobben til brannfolkene virke både hard og stressende.

Ikke minst er de mange inntrykkene og vanskelige situasjonene brannmannskapene møter på noe som må løses både individuelt og sammen som et team. Den psykiske belastningen kan i perioder være stor.

Da er det godt å ha et solid samhold innad i etaten.

— Det er fantastisk å oppleve hvordan vi støtter og hjelper hverandre. Det er veldig viktig å ha gode kolleger man kan snakke om etter tøffe hendelser. Det er mye lettere å snakke sammen om dette enn hvordan det er å snakke med de hjemme om det samme, sier Schaug.

— Mye av det vi opplever på jobb egner seg ikke som småprat rundt middagsbordet hjemme. Det er godt å kunne dele tanker rundt en hendelse med kollegaer som har opplevd det samme. Vi forstår hverandre og støtter hverandre. I tillegg er det godt å vite at vi har et profesjonelt hjelpeapparat som står klart om vi skulle ha behov for det, skryter Schaug

Spent på mottakelsen
Verken Skovly eller Schaug har helt tatt inn over seg at de kommer til å bli «tv-stjerner» og er usikre på hvordan mottakelsen av serien kommer til å bli blant publikum.

— Jeg er spent på hvilken mottakelse serien får. Jeg har vel ingen store forhåpninger noen veier, men jeg håper at vi gjennom serien kan gi et godt inntrykk av hva det vil si å være brannmann her i byen, avslutter Schaug.

Powered by Labrador CMS