Krosby møbler forlater Oslo sentrum. Bygget blir revet på grunn av det nye regjeringskvartalet. Foto: LaArs hos LajoD / Google Maps

Møbelbutikken Krosby flytter ut av sentrum etter 117 år

Trond Krosby (79): – Jeg savner tiden da det var liv og folk i gatene. Vi har overlevd to verdenskriger, to branner og 22. juli i sentrum. Men nå må vi ut.

Publisert

Krosby Møbler holder til i Møllergata 11. Den ærverdige butikken har eksistert i Oslo sentrum siden forretningen ble startet av August Krosby i 1902. Butikken eies og drives av tre generasjoner Krosby.

– Det er alt for uforutsigbart å bli i sentrum på nåværende tidspunkt. Parkeringsplassene forsvinner, og gatene er folketomme, sier butikkeier og daglig leder Henning Krosby (48), til Aftenposten.

I oktober 2019 flytter butikken imidlertid ut av sine nåværende lokaler som følge av byggeplanene for det nye regjeringskvartalet. Møllergata 11 skal rives når nytt regjeringskvartal skal på plass. Statsbygg har kjøpt Møllergata 11 av familien Krosby.

Overlevde verdenskriger og branner

Nå er familiebedriften på utkikk etter nye lokaler utenfor sentrum.

Foreløpig regnskap for 2018 viser at butikken hadde en nedgang i omsetning på 5,5 prosent fra året før. I 2017 var inntektene på nesten 20 millioner kroner. Henning Krosby tror manglende parkeringsplasser i sentrum har en del av skylden for nedgangen.

Trond Krosby (79) forteller at butikken har vært hans livsverk.

– Jeg savner tiden da det var liv og folk i gatene. Vi har overlevd to verdenskriger, to branner og 22. juli i sentrum. Men nå må vi ut, sier han til Aftenposten.

Kjører heller til kjøpesenter

Henning Krosby mener butikken merker økt konkurranse fra bilbaserte kjøpesentre.

– Vi mister kunder til komfortable kjøpesentre med gode parkeringsmuligheter. Barnefamilier gidder ikke ta buss ned til sentrum for å titte på møbler hos oss hvis de kan kjøre bil til et senter, sier han.

Han har stor forståelse for byrådet og oslobeboeres ønske om ren luft og bilfritt sentrum. Men han finner konsekvensene av tiltakene ironiske:

– Hvis vi skal levere et møbel i Akersgata, for eksempel, noen hundre meter fra butikken, må vi kjøre lastebil i 15–20 minutter. Og kundene kjører heller bil til kjøpesentre og kjøper masseproduserte møbler fra Kina og andre lavkostland fremfor norskproduserte, kortreiste møbler hos oss, sier han.

Powered by Labrador CMS