- Vi må verne en tredjedel av verdens hav mot menneskelig aktivitet, i form av marine verneområder. For å oppnå det må FN vedta en sterk global havavtale neste år, sier Morgan. Foto: Greenpeace

Miljøaktivister pågrepet etter aksjon mot havkonferansen Our Ocean på Byporten. – Vi må verne havene våre

Ni aksjonister fra miljøorganisasjonen Greenpeace er pågrepet etter at de nektet å klatre ned fra et stillas ved Byporten kjøpesenter i Oslo sentrum.

Publisert

Tidlig torsdag morgen forsøkte aktivistene å henge opp et banner på bygningen, uten at det er gitt tillatelse, ifølge politiet. Bannet sa «empty promises = empty oceans, ocean sanctuaries now».

– Sju personer er nå tatt ned og blir pågrepet. Banner og annet utstyr de hadde med seg, blir tatt i beslag. I tillegg blir to personer som filmet hendelsen, også pågrepet, da de anses å være sammen med de andre aksjonistene, skriver Oslo-politiet på Twitter.

Vern verdenshavene

Greenpeace bekrefter overfor Aftenposten at det er de som aksjonerte i forbindelse med havkonferansen Our Ocean, som den norske regjeringen i år er vertskap for.

Konferansen samler høytstående medlemmer av regjeringer, selskaper og organisasjoner for å diskutere bevaring og beskyttelse av havet. Greenpeace ønsker å få Norge til å støtte forskerkravet om å verne 30 prosent av verdenshavene innen 2030. Land som Storbritannia jobber allerede for å få på plass 30 prosent vern.

– Tømmer havet for liv

– Vi har ikke lenger tid til tomme løfter. Havene er i krise og vi trenger handling. Klimakrise, forurensning og overfiske gjør at den blå planeten vår er på randen av kollaps. Land som Norge hevder å være ledende på klima og miljø, mens de i virkeligheten setter profitt over vern og tømmer havet for liv, samtidig som de kommer med intetsigende forpliktelser, sier administrerende direktør i Greenpeace International og deltaker på konferansen, Jennifer Morgan.

Greenpeace mener det er pinlig for en stor havnasjon som Norge at de nye løftene ikke er i tråd med de utfordringene havet står overfor. Greenpeace er også svært kritiske til at norske myndigheter motarbeider en sterk, internasjonal havavtale som vil gjøre det lettere å beskytte verneverdige havområder.

Global havavtale i FN

– Igjen og igjen ser vi bevis på veik politisk ledelse som forsøker å distrahere oss med taler istedenfor tiltak. Frivillige avtaler alene er ikke nok til å forsikre oss mot krisen vi står overfor. Vi vet at vi er i en klimakrise som trenger handling, ikke ord. Forskningen er klar: Vi må verne en tredjedel av verdens hav mot menneskelig aktivitet, i form av marine verneområder. For å oppnå det må FN vedta en sterk global havavtale neste år, sier Morgan.

Powered by Labrador CMS