Måker
Det er funnet uvanlig mange døde måker rundt Sørenga den siste tiden. Illustrasjonsfoto: Acrolinz

Måkene ligger strødd i havna. Mating med gjærdeig kan være dødsårsaken

På kort tid har beredskapsetaten i Oslo kommune funnet ti døde måker på isen utenfor Sørenga. Kommunen ber innbyggerne om ikke å mate fuglene med rå gjærdeig.

Den siste uka har beredskapsetaten i Oslo kommune registrert en økning i døde måker på isen ved Sørenga. Årsaken til dødsfallene skal være mating av fuglene med rå gjærdeig.

Ti døde på kort tid

— Vi har i løpet av kort tid funnet uvanlig mange døde måker på isen på Sørenga. Det dreier seg om ti fugler på kort tid, sier direktør i beredskapsetaten, Ann Kristin Brunborg, til VårtOslo.

Tre av de døde fuglene ble, på grunn av forskrifter i forhold til fugleinfluensa, bragt til Veterinærinstituttet for obduksjon. Resultatene derfra viste at dødsårsaken var en «alkoholrus» etter å ha fått i seg gjærdeig.

— Hensynsløst å mate måker

Brunborg forteller at måkefugler ikke tåler rå gjærdeig, og at bymiljøetaten nå vil sette i gang tiltak for å informere beboere på Sørenga om farene ved å mate måkene med slik føde.

— Er det noen som mater måker med rå gjærdeig er dette både hensynsløst og ulovlig, slår hun fast.

Ender og gjess skal ikke ha gjærbakst

Ifølge leder i osloavdelingen av Norsk Ornitologisk Forening, Håkan Billing, bør ikke vannfugler mates med brødmat i det hele tatt.

— Ender og gjess har ikke godt av gjærbakst, og folk bør derfor være forsiktige med å mate dem med brødsmuler, sier han.

ender og gjes mates
Ender og gjes skal ikke mates med gjærbakst men helst med kost de spiser til vanlig. Illustrasjonsfoto: Balsamia

Billing påpeker at ender og gjess bør ha et så naturlig kosthold som mulig, det vil si mat som tilsvarer deres naturlige kosthold.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer