— Det er jo mange som kjøper =Oslo her på BRYLARM, så dette er en pengemaskin, sier selgeren Morten Passerud. Foto: André Kjernsli

Kulturkirken Jakob og toppartister stilte opp for Morten (45) og =Oslo-selgere

For sjette år på rad ble Kulturkirken Jacob fylt opp av toppartister og publikum under gratisarrangementet BRYLARM.

Publisert

BRYLARM er en årlig gratisfestival som avholdes i Oslo under musikkfestivalen by:Larm. Gratisarrangementet ble initiert i 2014 av rockebandet Oslo Ess, som ønsket å sette søkelys på det arbeidet Erlik-stiftelsen og gatemagasinet =Oslo gjør. Samt skape en sosial og musikalsk møteplass mellom =Oslo-selgerne og publikum, skriver Kulturkirken Jakob på sin hjemmeside.

Magnus Grønneberg, både soloartist og frontmann i CC Cowboys, hadde publikum i sin hule hånd under BRYLARM. Foto: André Kjernsli

Under BRYLARM i Kulturkirken Jakob støter VårtOslo på en av de mest rutinerte selgerne av gatemagasinet =Oslo. Vanligvis holder Morten Passerud (45) til på en helt annen kant av byen. Men nå har han tatt turen ned til Akerselva og musikkfestivalen.

— Mange kjøper =Oslo

— Jeg har fast plass i Bogstadveien. Jeg er jo der penga er, sier Morten med et smil.

Han er opprinnelig fra Gamlebyen. En skikkelig Oslo-gutt med andre ord. På BRYLARM kan han og resten av publikum få med seg nevnte Oslo EssPelicat, Isàk, Susanna & David Wallumrød, The Fruits og Magnus Grønneberg.

Initiativtakere til BRYLARM, Oslo Ess, rocket huset. Foto: André Kjernsli

— Jeg synes BRYLARM er hyggelig. Likevel legger jeg jo ikke skjul på at jeg er her som selger for å tjene penger. Det er jo mange som kjøper =Oslo her, så dette er en pengemaskin, sier Morten til VårtOslo.

I tillegg til ulike kulturinnslag fra gatemagasinselgerne, stiller alle artistene opp gratis på BRYLARM. Gratisfestivalen handler om å vise solidaritet og støtte til folk som Morten. Folk som ofte ikke har hatt det enkelt i livet.

— Begynte å ruse meg som 12-åring

— Jeg vokste opp i et hjem med en stefar som var gal, fikk mye juling. Jeg har bodd på utallige adresser siden den gang. Barnehjem, ungdomshjem, fosterhjem, ja, alt mulig egentlig, forteller Morten.

— Det begynte med hasj i 12-årsalderen, så gikk jeg fort gradene opp til heroin. Hvert skudd jeg setter nå gjør jævlig vondt, fortsetter han.

Marte Stokstad, mangeårig NRK-programleder, ledet store og små gjennom dagen i Kulturkirken Jakob under BRYLARM. Foto: André Kjernsli

Morten har som mange andre misbrukere vært på avvenning flere ganger.

— Jeg har søkt om plass på gatehospitalet igjen nå. Det er den eneste institusjonen som forstår oss misbrukere, og hva vi trenger. Jeg håper jo det skal gå bra denne gangen, men jeg er langt fra sikker. Jeg har levd dette livet i over 30 år. Jeg kjenner ikke til noe annet liv, sier Morten Passerud.

I kjelleren treffer VårtOslo på Niklas Mørkland (42), opprinnelig fra Råde i Østfold. På veggene henger en rekke flotte portretter han har tatt av ulike =Oslo-selgere.

Glad i gatefoto

— Jeg jobbet som skipsmaskinist, og hadde gjort det i 15 år, forteller Niklas.

— Men en hørselsskade jeg pådro meg på jobb, førte til at jeg måtte gå i land å se meg om etter noe annet å gjøre. Etter å ha sondert litt falt valget på toårig fotografutdannelse på Nordic School of Photography i Oslo. Nå er jeg ferdig til våren, forteller han.

Niklas Mørkland foran noen av portrettene han har tatt av =Oslo-selgerne. Foto: André Kjernsli

— Utstillingen min her på BRYLARM er et skoleprosjekt der jeg har hatt portretter av gatemagasin-selgerne. Det tok cirka fire uker å fotografere dem til dette prosjektet. Jeg brukte lang tid på å bli kjent med alle jeg tok bilder av, forteller fotografen.

— Dette resulterte i at jeg har fortsatt å jobbe med =Oslo, og har gjort det i de siste seks månedene. Jeg har blitt veldig glad i å jobbe med mennesker i gatemiljø, avslutter Niklas Mørkland.

Powered by Labrador CMS