På sengekanten med musiker og fluefiskerentusiast Håvard Stubø (t.v.) Mickelsen i midten og Holter til høyre på bildet. Foto: Tobias Holter

– Kong Harald er drømmegjesten, han er fluefisker nummer én i landet

Publisert

Osloguttene Lasse Michelsen og Tobias Holter startet en podcast for fluefiskere. De opplever nå at folk langt utenfor fluefisker-miljøet lytter til podcastene deres.

Det var under en fiskeferie på New Zealand sist vinter at de gjorde alvor av gamle planer og lagde den første sendingen. De kalte podcasten fisk og preik.

En morsom hilsen til venner der hjemme

— Den første episoden ble laget som en litt morsom hilsen til venner og kjente der hjemme, og i det hele tatt var de første sendingene lite gjennomtenkte på forhånd. Noe de bærer et visst preg av, ler biologistudent Tobias Holter.

Siden de kom hjem fra New Zealand har det med tette mellomrom strømmet podcaster ut fra Michelsens leilighet på Valle-Hovin.

— Siden vi i starten hadde få lyttere, måtte vi lage lytterspørsmål selv. Nå får vi, til vår store overraskelse, spørsmål fra folk vi ikke har hørt om. Vi trodde vi bare nådde ut til bekjentskapskretsen vår, men vi når tydeligvis mye bredere ut. Spesielt er det unge folk, tenåringer, som sender inn spørsmål, sier Michelsen.

Kong Harald er fluefisker nummer én i landet

— Vår ultimate gjest i studio er Kong Harald. Han har fisket mange kule steder, og han er fluefisker nummer én i landet, sier Michelsen.

— Vi har ikke hatt mot til å sende en forespørsel til Slottet ennå, fyller Holter inn, og skulle vi få ja, så vil alt senere bli en nedtur. Da kan vi like gjerne legge av, filosoferer han.

1000 lyttere per sending

— Fisk og preik er den eneste pocasten om fluefiske i Norge. Det er veldig mye fluefiske på Youtube, men bare vi lager podcast. Det er kanskje derfor vi har fått et såpass stort publikum. En annen ting er at fluefiskere generelt snakker lett sammen. Det er folk jeg vet jeg normalt ikke ville få god kjemi med, men er de fluefiskere, har vi en glimrende inngang til en samtale, hevder Michelsen.

Podcasten med musiker og skribent Cato Bekkevold (i midten) er til nå "Fisk og preik" sin mest populære podcast. Her fra hjemmestudioet på Valle-Hovin. Foto: Tobias Holter

Akkurat passe nerdete

— Vi må alltid forberede oss. Noen ganger må vi kjempe for å beholde den røde tråden i programmet. Der er Lasse god å ha. I starten fortalte vi de gode historiene før vi fikk satt oss ned ved mikrofonen. Det var jo skikkelig urutinert gjort, for overraskelsesmomentet forsvant på sendingen, sier Holter.

Podcastens sterkeste side er at den ikke er full av internhumor, og den blir ikke fjollete, bare akkurat passe nerdete. Gjestene får lov til å snakke ut, med hele setninger, og det er ingen avbrudd for neste reklamepause.

— Det er en fordel at du som lytter har holdt i en fiskestang en gang, at du vet hvem som er i den ene eller andre enden av snøret, men du trenger ikke forstå alt. Det gjør ikke vi heller, sier duoen samstemt.

Lasse Michelsen er musikkprodusent og drømmer om å presentere podcastens innhold på en radiokanal.

— Vi har ikke faste publiseringstider, og vi får ikke betalt for dette. Vi gjør det fordi vi synes det er gøy, sier Michelsen.

Rosa ballonger som dupp

Livesending med publikum, gjerne fra en sportsfiskeforretning i Oslo eller fra bredden av Akerselva, er en plan Michelsen og Holter ønsker å gjennomføre i løpet av sommeren.

— Vi synes det er interessant å høre folk fortelle historiene sine. Når skribenten og trommeslager i Enslaved, Cato Bekkevold, er gjest, lar vi han prate. Vi lar ham lange ut mot norsk fiskeriforvaltning og fortelle om kjempestore tunfisk og rosa ballonger som dupp. Det samme når karpefisker Petter Henriksen forteller at han, iført kamuflasjedrakt, krabber rundt på plenen i parken der folk soler seg. Alt for å ikke vekke mistenksomhet hos de forsiktige karpene i dammen. Da trenger vi ikke forstå alt for å finne det interessant å lytte, sier Michelsen og Holter

Egen podcast om Oslofjorden

Oslofjorden kommer til å få en egen sending. Oslofjorden er det viktigste rekreasjonsområdet for godt over en million mennesker. For badere, seilere, padlere, motorbåtfolk og folk som finner roen når de ser utover vannet.

— Oslofjorden må vi ta vare på. Den er viktig for så mange, ikke bare for oss som vil fiske. Undersøkelser gjort av Norstat viser at det årlig er omtrent 130.000 personer som fisker i indre Oslofjord. Det blir 350 fiskere hver dag hele året. Oslofjorden fortjener vår oppmerksomhet, sier Holter.

Powered by Labrador CMS