Yvonne bak rattet på Medarbeidernes varebil. Stolt og glad. Foto: Anders Høilund

— Jeg har stunder bak rattet hvor jeg nesten griner av lykke. Ex-rusmisbruker Yvonne begynte hos Medarbeiderne og sluttet med rusen

De ansatte i Medarbeiderne har alle en bakgrunn som rusavhengige. Nå utvider bedriften stadig og har nesten 1200 faste kunder i og rundt hovedstaden.

Publisert

På kontoret i det gamle Vinmonopolbygget på Hasle sitter daglig leder og gründer Chris Klemetvold. Foran seg på PCen han en graf som viser kundeutviklingen. Den går rett til himmels. Klemetvold peker på punktet hvor grafen gjør en skikkelig knekk oppover.

— Her. Det var her at vår salgsleder Thomas kom inn å begynte å hente inn kunder, sier Klemetvold.

Akkurat nå er det 1174 private og bedriftskunder som har sagt ja til Medarbeidernes tilbud om henting av avfall. I tillegg til tomflasker, plast- og metallemballasje, henter de 16 ansatte lyspærer, lysstoffrør, batterier og elektriske apparater. I løpet av to måneder her dette utgjort over 16 tonn levert hos Franzefoss på Taraldrud i Oslo.

Daglig leder og gründer Chris Klemetvold ser ikke så mye på CVen til jobbsøkerne. Han jakter på de gode medarbeiderne. Foto: Anders Høilund

Gedigent hull i CVen

Vi blir med Yvonne og Steffen når de samler inn tomflasker og emballasje for Medarbeiderne på det de kaller Langvannsrunden i Lørenskog. Yvonne kjører en Mercedes Sprinter varebil. Det er tydelig at det ikke bare er Oslo kommune som har en utfordring med snørydding. Småveiene her ute er nå så smale at den store bilen stundom nesten subber borti snøfonnene på begge sider.

Fra 27. mars henter Medarbeiderne glass- og metallemballasje fra Lofthus, Bjerke og dalstrøka innafor.

— Jeg har Norges aller største hull i CVen. Jeg har ikke jobba siden 1990, og ingen trodde vel at jeg noen gang skulle komme i jobb igjen. Dette er så gøy, og jeg har ikke kjent suget etter å ruse meg etter at jeg fikk denne jobben. Jobben er perfekt for meg, sier Yvonne.

Griner av lykke bak rattet

Vi kommer til et hus hvor eieren har en avtale med Medarbeiderne. En pose med metallemballasje og en pose med tomflasker står pent plassert ved utgangsdøra. Steffen kaster seg ut av bilen, løper bort, henter posene og legger tomgodset inn i den store varebilen.

— Kanskje er jeg på en rosa sky, men jeg synes alt er fint med denne jobben. Jeg får være ute, jeg treffer folk, jeg får kjøre bil. Jeg elsker å kjøre! Og jeg får skravla med Steffen. Jeg har stunder bak rattet hvor jeg nesten griner av lykke, fortsetter Yvonne.

— Vi har kjørt litt for langt, du må rygge. Dette er 25c, vi skal til b, sier Steffen.

Viktig å behandle kundene godt

Yvonne rygger og Steffen hopper ut, men nå kommer Steffen tomhendt tilbake. Yvonne sender huseieren en hyggelig SMS og en påminnelse om at han må sette fram det han vil at de skal ta med seg.

— Jeg må avslutte med en smiley, sier hun.

Steffen sukker. Du og disse smileyene dine, ler han.

Steffen er ansatt som runner hos Medarbeiderne. Foto: Anders Høilund

Steffen er en runner

Steffen er en såkalt runner, og det er han som samler inn det kundene setter fram.

— Jeg har jobba her en måneds tid. Jeg jobber tre ganger i uka, men skulle gjerne ha jobba mer. Både økonomien og det at jeg helst vil være i aktivitet gjør at jeg ønsker mer å gjøre. Jeg trives jo veldig bra i denne jobben. Den er midt i blinken for meg, og så kan jeg passe på at ikke Yvonne roter seg bort på ruta, smiler Steffen.

Ved 12-tiden dukker følgende beskjed opp på GPS-skjermen.

HUSK Å TA PAUSE

— Det er fra daglig leder, Chris. Han er en god sjef. Det er ikke mange som tør å ansette sånne som Steffen og meg. Vi blir tatt godt vare på. Jeg kunne ikke ønske meg noen annen sjef enn Chris, sier Yvonne.

De ansatte skaper verdier

— De aller fleste norske bedrifter med noen titalls ansatte har en eller flere i sine rekker som har et rusproblem. Det unike hos Medarbeiderne er at alle ansatte har det. Vi er også unike i at vi sannsynligvis er det første firmaet i verden med 100 prosent ansatte med rusbakgrunn som går med overskudd, eller i hvert fall i balanse, sier Chris Klemetvold.

— Vi er ikke noe arbeidslivstiltak. De ansatte hos Medarbeiderne skaper verdier gjennom jobben sin. Når vi søker etter kolleger, er vi tydelige på at ett av kriteriene er at vedkommende må ha hatt et problem med rusavhengighet. Likevel kommer de fleste søknadene fra håpefulle jobbsøkere som ikke har denne bakgrunnen. Vi ser ikke mye på CVen når vi ansetter folk, men vi er på utkikk etter ansatte som er dedikerte til jobben og som forstår at skal firmaet bestå, må alle gjøre sitt beste, sier Klemetvold.

Hender ansatte sprekker

Klemetvold og Medarbeiderne har erfart at nyansatte kan gape over for mye. Da kan det ende med en sprekk og et tilbakefall til rusen. Om en ansatt sprekker, er avtalen å kontakte arbeidsgiver.

Derfra går veien gjennom et AKAN-lignende forebyggingsprogram. Det har hendt at ansatte har gjort seg utilgjengelige etter å ha sprukket. Da avsluttes ansettelsesforholdet etter de regler som finnes i arbeidslivet.

Powered by Labrador CMS