Små, nøyaktig tillagde glassbiter skal settes sammen til en liten engel. Konsentrasjon er viktig sier Ugbo. Foto: Kyrre Songstad Seim

I Oslo sentrum driver Kirkens bymisjon et fristed for kvinner. Der får kvinnene fri fra rus og menn

Publisert

Her går damene heller på jobb enn på trygd. — Hvis jentene får tunge og stygge tanker i hodet, ber jeg dem konsentrere seg om arbeidet.

Lønn som fortjent heter glassverkstedet Kirkens bymisjon driver for kvinner i Fred Olsens gate. Her konsentrerer tidligere rusmisbrukere seg med å lage glassfigurer av resirkulert glass og avskjær fra glassmesterne i byen.

— Alle her har en historie med rusmisbruk. I tillegg har mange av disse kvinnene dårlige erfaringer med menn. Her får de et fristed fra både rus og menn, sier leder for glassverkstedet, Bente Tjernshaugen.

— Får tunge og stygge tanker

Jobben krever stor nøyaktighet, skal resultatet bli bra. Kvinnene ler da vi spør hvor førstehjelpsskrinet befinner seg. Selv om de arbeider med glass, er det sjelden det blir noe kutt i fingrene. Her er de konsentrerte.

— Det hender at jentene som jobber her får tunge og stygge tanker i hodet. I stedet for å fortvile over tankene, ber jeg dem konsentrere seg om jobben. Da forsvinner de vonde tankene, sier Ugbo, the grand old lady på stedet.

Ikke grav deg ned i tunge tanker, konsenter deg om jobben, og hodet vil bli lettere, sier Ugbo på glassverkstedet. Foto: Kyrre Songstad Seim

En dårlig dag ble god

Bente Tjernshaugen forteller at da en fra konsulentfirmaet PWC etterspurte glasstjerner, måtte de ansatte på glassverkstedet først designe produktet. Stjernene måtte være både solide og pene, men ikke for kompliserte å lage.

— Oppgaven utfordret kreativiteten til arbeiderne, og noen stortrivdes med den ekstra utfordringen, sier Tjernshaugen.

Tjernshaugen forteller at den siste avgjørende detaljen, selve midtpunktet i stjernefiguren, var vanskelig å få pen.

— En av jentene hadde en virkelig dårlig dag, og jeg sa at hun måtte ta seg en fridag. Idet hun skulle gå, kom ideen til hvordan å løse problemet med stjerna. Neste dag testet hun ut løsningen. Det fungerte, og nå produseres alle stjernene, pene, og med smeltet, farget glass i midten, forteller Tjernshaugen.

Daglig leder for glassverkstedet til Kirkens bymisjon, Bente Tjernshaugen. Foto: Kyrre Sngstad Seim

Bærekraftige varer hos Lønn som fortjent

Salg er også viktig for kvinnene. Tiltaket henvender seg til bedriftsmarkedet. Å kjøpe produkter fra Lønn som fortjent bidrar til et mer inkluderende samfunn.

— Hva med å bytte ut blomsterkvasten eller vinflasken og heller kjøpe bærekraftige varer hos Lønn som fortjent. Det gir en god signaleffekt og er en bra måte å ta samfunnsansvar på alvor, sier Bente Tjernshaugen

— Ingen ting er bedre enn når vi folk kjøper og liker hva vi har laget. Det gjør meg lykkelig, smiler Ugbo

Ikke et aktivitetssenter

Det stilles produksjonskrav for å være på glassverkstedet. Dette er en arbeidsplass, ikke et aktivitetssenter.

— Vi er ikke noe arbeidstiltak, men sosiale entreprenører. For at glassverkstedet skal bestå, er vi avhengig av å få solgt produktene. Å være etterspurt er viktig. Kvinnene lager glassengler, stjerner og snøfnugg. Alt er håndlaget og fra resirkulerte materialer.

God opplæring er viktig, og det er Ugbo som tar i mot nyansatte og lærer dem opp. For å komme i betraktning til en plass på glassverkstedet, må kvinnene ha vist seg som stabile arbeidere tidligere, med gaterydding, som Kirkens bymisjon også driver med.

Enhver gjenstand fra glassverkstedet er unik. Foto: Kyrre Songstad Seim

Heller jobbe enn sitte hjemme

Arbeiderne her er stolte av jobben de gjør. Enkelte kunne sitte hjemme og få trygd, men foretrekker å komme hit på arbeid tre dager i uka i stedet. Akkurat som de som går på gaterydding må kvinnene møte opp her på morgenen og arbeide hele dagen før de får lønna i hånda når de går hjem, sier Tjernshaugen.

— De som jobber her har alle en fortid som har gjort at de har havnet utenfor arbeidsmarkedet, men her på glassverkstedet ser vi oss ikke tilbake. Vi ser framover. Tilbudet har ingen tidsbegrensning, og alle skal få muligheten til å vise at de duger. Flere kvinner har kommet seg ut i en vanlig jobb herfra, sier daglig leder Bente Tjernshaugen.

Powered by Labrador CMS