Rådhuset bør sikres bedre, men fortsatt ha gratis adgang for turister og andre besøkende, mener byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

I hemmeligholdt notat ber byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om mer penger til sikring av Oslo rådhus

Tross pullerter i granitt og stål, adgangskontroll, kameraovervåking og elektroniske sluser er ikke Oslos rådhus godt nok sikret, mener Raymond Johansen (Ap). Men fortsatt bør det være gratis for turister å komme inn i byens storstue, skriver byrådslederen i et hemmeligholdt notat.

Publisert

Nå ber byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om at bystyret i sin budsjettbehandling om en drøy uke setter av 2.7 millioner kroner til flere sikkerhetstiltak i Oslo rådhus.

— I tilleggsinnstillingen til budsjett 2019 fremmer byrådet forslag om at det bevilges 2.7 millioner kroner til rådhusets forvaltningstjeneste for å kunne gjennomføre styrt guiding i Oslo rådhus som en prøveordning i åtte uker i 2019, skriver byrådslederen i notatet til bystyrets forretningsutvalg.

Skjermdump av dokumentet, som er unntatt offentlighet, der det går frem at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ber bystyret bruke ytterligere 2.7 millioner kroner på sikring av Oslo rådhus.

— Dette er en videreføring av forsøksperioden i 2018. Hensikten med den styrte guidingen er å øke sikkerheten i rådhuset både for ansatte, politikere og besøkende, skriver byrådslederen i notatet til bystyrets forretningsutvalg, står det i notatet som er unntatt offentlighet.

Vil ha styrt guiding av turister

Begrepet "styrt guiding" betyr at vaktene i rådhuset får bedre kontroll over tusenvis av turister som daglig besøker Oslos storstue iløpet av den mest intense delen av turistsesongen. Hver sommer besøker over 200.000 turister bygningen der Nobels fredspris deles ut den 10. desember hvert år.

I løpet av turistsesongen er det omlag 200.000 som besøker Oslos rådhus. Gratis adgang til bygningen med den unike kunsten og utsmykningene gir sikkerhetsvaktene i rådhuset store utfordringer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Samtidig har omlag 450 ansatte en jobb å gjøre i rådhuset. En bygning som ble påbegynt i 1931 og sto ferdig i 1950. Siden terrorangrepene i Oslo i 2011 har rådhuset gjennomgått store sikkerhetsmessige endringer både innvendig og utvendig.

Betaling i Stockholm og København. Gratis i Oslo

Men fortsatt kan hvem som helst komme inn i rådhuset. Enten for å nyte den unike utsmykningen og kunsten, eller for å overvære møter i hovedstadens ulike demokratiske organer. I prinsippet er bygget åpent for publikum hele året. I tillegg er det gratis å besøke rådhuset både for turister og alle andre i Oslo. Slik skal det fortsatt være, mener byrådslederen.

— Både i Stockholm og København tilbys guidede omvisninger, og det tas inngangspenger. Jeg vil likevel ikke foreslå å innføre inngangspenger nå, skriver Raymond Johansen i det hemmeligholdte notatet.

Den 10.desember hvert år rettes verdens øyne mot Oslos rådhus. Her fra fjorårets fredsprisutdeling til ICANs leder Beatrice Fihn og ICAN-aktivist og Hiroshima-overlever Setsuko Thurlow. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ifølge byrådslederen er summen på 2.7 millioner kroner tilsvarende kostnadene med å innføre et strammere opplegg med såkalt styrt guiding i sommermånedene når turiststrømmen er størst.

Bruker rådhuset som toalett

— Et opplegg med styrt guiding ni timer hver dag, alle dager i åtte uker, er beregnet å koste 2.7 millioner kroner. I dette ligger forutsetningen om fortsatt gratis adgang til rådhuset. For årets øvrige måneder er antall turister lavere, og dagens ordning med visuell scanning og synlige betjenter gir et tilfredsstillende sikkerhetsnivå, skriver Raymond Johansen.

Men det er ikke bare kunsten turister og folk i Oslo kommer for å oppleve. Folk bruker også byens storstue til å gjøre fra seg. Det er en kjent sak for de fleste i hovedstaden at det er langt mellom offentlige toaletter. På bakkeplan i rådhuset ligger store, bekvemmelige toaletter. Det skaper en utfordring for både vakter og andre ansatte i Oslos rådhus.

— Mange besøkende kommer primært for å bruke toalettfasilitetene i rådhuset. Nærmeste offentlige toalett er i Spikersuppa. I utgangspunktet var det i perioden med styrt guiding
ikke mulig å komme inn kun for toalettbesøk, men det ble utvist skjønn slik at særlig
barnefamilier og personer i høy alder fikk benytte toalettene uten å måtte stå i kø. Disse ble fulgt til toalettene av sikkerhetspersonell, skriver Raymond Johansen til bystyrets forretningsutvalg.

Powered by Labrador CMS