Eirin og Alf Jon har lagt rusmisbruket bak seg og ser lyst på fremtiden. Foto: André Kjernsli

– I begynnelsen, da jeg ble rusfri, snek jeg meg rundt i byen. Nå går jeg med rak rygg, sier Eirin (56)

Eirin (56) brukte 40 år av sitt liv med rus før hun ga seg. Vendepunktet kom da hun mistet leiligheten sin. Nå er målet fast jobb og sitt eget sted å bo. – Det handler om egenverd.

Publisert

En jobb- og fritidsmesse slår an for dem som ønsker et meningsfullt liv uten rus. Denne uken gikk årets utgave av Fyll Dagene 2019 av stabelen i Samfunnssalen på Arbeidersamfunnets plass. Over 60 ulike aktører innen jobb, skole og fritidsaktiviteter stilte opp for å vise hva de kunne tilby.

Messens målgruppe er folk som er motiverte for og som ønsker seg en rusfri hverdag.

Idéen til messen var det Tonje Anholt som hadde. Hun jobber som spesialkonsulent i velferdsetaten i Oslo kommune og deltok i arbeidet med kunnskapsgrunnlaget til rusmeldingen, Byrådets strategiske plan for rusfeltet, der 89 brukere ble intervjuet.

Tonje Anholt håpet på publikumsrekord på Fyll Dagene 2019. Det fikk hun. Foto: André Kjernsli

Lite info om rusfrie tilbud

— En rød tråd i svarene til dem som svarte på spørsmålene til Rusmeldingen var at de synes det er vanskelig å finne informasjon om rusfrie jobb-, fritids- aktivitetstilbud. Spesielt gjelder dette brukere i rusfri rehabilitering og rusbehandling. Men også personer som jobber med rusforebygging savner en oversikt over dem som tilbyr slike tjenester, forteller Anholt.

Over 60 utstillere og 700 besøkende tok turen til Fyll Dagene 2019. Her ønsker Guro Bergo, direktør i velferdsetaten, alle velkommen. Foto: André Kjernsli

Nettside snart på plass

Ifølge Tonje Anholt er velferdsetaten i ferd med å opprette et nettsted med rusfrie aktivitetstilbud.

— Jeg mener at velferdsetaten må skape slike arenaer. Det snakkes mye om ettervern. Jeg håper så mange som mulig av dem som kommer hit finner noe som gjør at de blir styrket i troen på seg selv.

I fjor var det 500 gjester innom. I år toppet det seg med 700 besøkende.

Nina Johansen (41) er nå rusfri og i full jobb. — En befrielse å ta ansvar for eget liv, sier hun. Foto: André Kjernsli

Fra rusmisbruk til fast arbeid

Nyttig Arbeid er et arbeidstiltak for rusavhengige som står utenfor arbeidslivet. To av dem som er på jobb for Nyttig Arbeid under messen er Eirin (56) og Alf Jon Hansen (36).

Alf Jon har sonet seks måneder i et såkalt narkotikaprogram med domstolskontroll.

— Etter 22 dommer og 16 opphold i fengsel begynte jeg å bli fornøyd. Jeg begynte med hasj som 13-åring og har siden vært bruker av det meste som finnes av rusmidler. Jeg stjal stort sett biler, fordi det var spennende, men også fordi det finansierte misbruket mitt.

I forfjor kom han i kontakt med Nyttig Arbeid under Fyll dagene-messen og startet med en 20 prosent stilling i arbeidstiltaket.

Syningomomsorgssenter, narkotikaprogrammet og jobber har vært viktige hjelpere for meg for å lykkes. Det er helt avgjørende å kunne fylle dagene med noe som gir mening.

Espen Thoresen introduserte fire personer som har fått livene sine på rett kjøl igjen. Foto: André Kjernsli

Mistet heldigvis leiligheten

Også Eirin debuterte som rusmisbruker da hun var 13. Da hun mistet sin mor to år senere, bare ballet det på seg.

— Jeg dro til Oslo fra Harstad som 20-åring, og det ble nesten 40 år med rus før jeg ga meg, forteller hun.

Vendepunktet kom da hun mistet leiligheten sin. — Jeg orket ikke bo på sofaen til venner. Det handler om egenverd. Paradoksalt nok var det å miste boligen det beste som kunne skje meg.

Etter et par turer på Veslelien rusbehandling kom vendepunktet. De drev med litt vennlig masing, som jeg kaller det, og etter hvert begynte jeg å jobbe i Nyttig Arbeid. I tillegg jobber jeg på sykehjem og går på erfaringskonsulentkurs.

Må ønske endring selv

— I 2020 skal, må og vil jeg ha 100 prosent-stilling et sted. Jeg må det for å oppfylle min drøm, å kunne låne penger til å kjøpe egen bolig.

— I begynnelsen, da jeg ble rusfri, snek jeg meg rundt i byen. Nå går jeg med rak rygg, og jeg er ikke redd for å ramle utpå igjen. Jeg vil vise at det går an å reise seg uansett hvor langt nede man har vært.

Det viktigste er at man må ønske forandringen selv. Ellers kan man ikke lykkes, sier hun.

Jeg tror det er ganske tilfeldig hvem som havner utpå i livet, sier Espen Thoresen. Foto: André Kjernsli

Drev med selvmedisinering

— Disse muligheten får du ikke mye info om når du henger i Brugata, sier Espen Thoresen til VårtOslo. Thoresen er kjent fra en lang karriere i radioen, og han lager også ulike podcaster. Thoresen er overrasket over alle mulighetene som finnes her på messen, hvor han for øvrig også er konferansier.

Jeg har hengt med en del av disse folkene i en måned nå, og det har gitt meg bra innsikt i hva de fyller dagene sine med. Det har så langt resultert i en podcastepisode, men både han og velferdsetaten håper det blir flere.

— Jeg har jo selv tidligere drevet med en del selvmedisinering. Det gikk i amfetamin. For meg var det snakk om å få kontroll på en uro i kroppen.

Tilfeldighetenes spill

— Jeg har vært heldig, jeg er ganske sikker på at det er helt tilfeldig hvem som kommer seg ut av misbruket i tide og hvem som ikke gjør det. Jeg hadde i den perioden en meningsfylt jobb der jeg måtte levere i forhold til folk jeg hadde ansvar for, det kan ha vært årsaken til at jeg klarte meg, forteller Thoresen.

Han mener narkotikapolitikken i Norge ikke har fungert. — Jeg er glad for at myndighetene nå beveger seg bort fra å definere rusmisbrukere som kriminelle og heller ser på menneskene som det de er, syke mennesker som trenger hjelp, sier Thoresen.

Den første episode av podcasten Fyll dagene kan du høre her.

Powered by Labrador CMS