Det kan være tøffe tak på hockeybanen. Her får Jonas Virtanen en klabb rett i babben. Foto: Privat

Hockeyspiller fra Oslo øst valgt til Oslos mektigste student

Jonas Virtanen (24) går fra ishockeyhallen på Furuset, Grüner og Vålerenga og til styreleder-rollen i den mektige Studentsamskipnaden i Oslo.

Publisert

I Studentsamskipnadens hovedstyre sitter ti studenter og ansatte. Der styrer de 6000 studenthybler og leiligheter, studentbokhandel, treningsanlegg, kafeer og kaffebarer, helsetjeneste, rådgivningstjeneste, karrierveiledning, barnehage og tilrettelegging for studentaktiviteter.

Jonas Virtanen har lang fartstid fra Arbeiderbevegelsens studentliste ved Universitetet i Oslo. Han har også erfaring fra toppidretten som hockeyspiller, og trakk ivalgtalen fram bakgrunnen fra dette miljøet og oppveksten på Oslos østkant, ifølge studentavisen Universitas.

Fra garderoben til styrerommet

På spørsmål om han vil ta med seg noe fra hockeybanen inn i styrerommet svarer han:

–⁠ Jeg tenker spesielt at det er viktig å bygge et godt samhold og holde fast ved et godt kollektiv. Jeg tror alle styreledere er avhengig av å ha gode relasjoner og ressurser rundt seg. Da er det viktig å spille hverandre gode, sier han til VårtOslo.

– Det viktigste jeg tar med meg fra toppidretten og junioravdelingen i Vålerenga er vel hvordan man lever og ånder for det man driver med, men samtidig har det fryktelig gøy også.

I sitt nye liv som studentleder skal Jonas Virtanen blant annet styre 6000 studentboliger. Foto: Thorstein Diesen / Studentsamskipnaden

Hva som inspirerte

Han har tenkt litt i ettertid over hva han husker best og som inspirerte han.

– Da må jeg trekke frem hvordan enkelte spillere var fryktelig seriøse i treningshverdagen, men også bidro med latter og humør. Jørgen Karterud spesielt, han var superseriøs og talentfull, men også en skikkelig humørspreder og klovn. Jeg tror Jordal ble et bedre sted å vokse opp, av lagkamerater som bød på seg selv. Slikt må man bygge opp under for enhver pris. Det er vennskap jeg aldri skulle vært foruten.

Hoveddommer i 1. divisjon

Til daglig er Virtanen på siste året av en master i samfunnsøkonomi. Nylig debuterte han også i 1. divisjon som hoveddommer.

– Det var veldig gøy og betydde mye for meg som tidligere spiller i samme divisjon. Jeg legger ikke skjul på at jeg har som mål å ta enda et steg oppover i divisjonssystemet.

Virtanen har tidligere jobbet både som budbilsjåfør og kundeservicemedarbeider. Styreledervervet er utvilsomt også et steg oppover i yrkeskarrieren.

– Jeg vet at det er et verv med mye makt og et tungtveiende ansvar, og det gleder jeg meg til. Hva skal man si, det er litt som man snakket om før ishockeykamper om man var nervøs. Da sa alltid treneren min «men det er bra du er nervøs for det betyr at det betyr noe for deg», sier Virtanen og legger til:

–⁠ Slik er det også når man går inn i styrerommet, at du får en bekreftelse på at man faktisk bryr seg og er interessert i dette.

Blindern og ishockey kan lære av hverandre

Virtanen legger ikke skjul på at det er kulturforskjeller mellom Blindern og Jordal eller Lørenhallen.

– Hockeymiljøet er lite. Det fremstår sikkert litt brutalt og ærlig. Jeg håper og tror at erfaringene derfra gjør at jeg blir bedre til å takle motgang og flinkere til å dele seire og nederlag.

Han tenker at universitetsmiljøet og hockeymiljøet godt kunne lære mer av hverandre.

– Vålerenga kunne nok bli flinkere til å benytte seg av fagmiljøene du finner blant forskere for å styrke klubben. Det er nok noen økonomer, jurister og organisasjonsteoretikere som rister på hodet av ishockeynorge

– Samtidig tror jeg den rausheten man opplever i ishockeymiljøet er noe som opptar mange. Universitetet i Oslo kunne godt trengt litt mer engasjement og entusiasme blant studenter og ansatte. Det oppnår man ved å by på seg selv og ta eierskap i felles mål. Universitetet kunne derfor investert mer i Oslo som studentby og samarbeide med Vålerenga for å skape samhold med studentene.

Mer samarbeid

Virtanen forteller at han i rollen som ny styreleder særlig vil arbeide for at Studentsamskipnaden skal bli dyktigere på å samarbeide mellom tjenesteområdene.

–⁠ Dette høres kanskje fryktelig kjedelig ut, men det handler for eksempel om å kunne tilby tilsynelatende banalt enkle tjenester for å få mindre ensomhet.⁠ At man i studentbyene tilbyr en gåtur på søndag i samarbeid med SiO helse, koster ingenting, men betyr sikkert veldig mye for noen bare å få komme seg ut og være blant medstudenter, sier han til Universitas.

Virtanen er også tydelig på at SiO kan legge til rette for flere rusfrie lavterskeltilbud.

–⁠ En ting jeg er litt bekymret for er hvordan arrangementer uten alkohol fort får et b-preg i mange studentmiljøer. Jeg tror SiO kan være litt flinkere til å lage kule arrangementer uten alkohol.

Powered by Labrador CMS