Sverre Thorstensen (tv) og Birger Mistereggen på scenen hos Dattera til Hagen. Foto: Anders Høilund

Har du et hjerte for Tigerstaden, blir du rørt av gratiskonserten Oslos hus

� Kanskje synger vi sangene for lite. Kanskje er det for lite Oslopatriotisme, sier Birger Mistereggen. Onsdag kan du oppleve ham og Oslos hus gratis på Grønland.

Publisert

Sverre Thorstensen og Birger Mistereggen har samlet i alt rundt 20 viser om Oslo i forestillingen Oslos hus. De holder tre konserter i andre etasje på Dattera til Hagen på Grønland onsdag 4.juli. De første tre konsertene ble holdt mandag.

Konsertene er en del av Ruters sommertilbud til de som er hjemme i Oslo i ferien, og til de som er turister i byen.

Gamle aktuelle tekster

Enhver med et hjerte for Oslo vil bli rørt av forestillingen. Presentert på denne måten kommer tekstene på visene fram i et annet lys enn i originalversjonene.

— Stakkars, stakkars lille stor Oslo by. Hvor mange skal få lov til å forsøke å bygge deg på ny, skrev Lars Lillo Stenberg i 1990, uten at hverken den eller neste linje i sangen er mindre aktuell i dag.

— Jeg ble rørt jeg, var Mona Kristin Mathiesens umiddelbare kommentar til konsertopplevelsen.  Mathiesen bor på Torshov og vokste opp på Haugerud. Hun kjente godt til bakgrunnen for Sverre Thorstensens sang om Tveitasenteret.

Alfred Næss sin sang om Enerhaugen var kanskje høydepunktet for meg. Den forteller at det er gjort mange feilgrep her i byen. Det fortsetter vi med å gjøre, sier Mathiesen.

Mona Kristin Mathiesen fra Torshov ble rørt av noen av oslosangene i forestillingen. Foto: Anders Høilund

Gåsehud

— Det ble gåsehud, sier Marianne Moen og ser ned på armene sine. Det ble en time med sanger som du trodde du ikke kunne, men som det allikevel var knyttet minner til.

— Jeg husket jo sangene da jeg hørte dem, fortsetter Moen som var på konserten sammen med Eva Solberg. Marianne Moen ville imidlertid ikke knytte tåren hun tørket bort med konsertopplevelsen.

Folkemusikk

— Sangene vi har samlet har vi kalt Oslos hus. Vi har tidligere holdt denne konserten på Riksscenen, kjent som  folkemusikkstedet i Oslo. Viser med tilknytning til et geografisk sted er folkemusikk, har vi fått høre, sier Sverre Thorstensen.

Han synger og spiller gitar under forestillingen. Thorstensen er kjent fra blant annet Folk og Røvere og gir ut egen musikk under navnet Kong Sverre.

Den andre delen av duoen er Birger Mistereggen. Mistereggen spiller trommer, munnharpe og synger. Han har en fortid på slagverk i Kringkastingsorkesteret, og har spilt med de fleste kjente norske artister de siste 20 årene.

På forestillingene på Riksscenen hadde Thorstensen og Mistereggen med seg Kari Svendsen  og Åsmund Reistad som musikere, samt Liv Guldbrandsen som forteller.

Birger Mistereggen (th) og Sverre Thorstensen står bak forestillingen Oslos hus. Foto: Anders Høilund

En spillemann må kunne fortelle røverhistorier

—Kanskje synger vi disse Oslosangene for lite. Kanskje er det for lite Oslopatriotisme der ute. Slik er det jo ofte med store byer, sier Mistereggen.

Duoen lot publikum trekke lapper ut av en hatt, og på lappen stod et stedsnavn i Oslo, som de to musikerne så spilte en vise med tilknytning til.

Sofienberg, stod det på lappen, og Thorstensen forteller en historie om Sofienbergparken.

— Visste du at Sofienbergparken egentlig er en gammel kirkegård, og at det ligger hundrevis av mennesker begravet der, sier han.

— Det hører med til å være spillemann å kunne fortelle røverhistorier, sier Mistereggen.

—Visa "Toner fra Tigerstaden" av Hans Aleksander Hansen, er jeg veldig glad i. Hansen var løsgjenger og uteligger. Tekstene hans var noe av det som lå bak da løsgjengerloven ble opphevet på 1980-tallet, forteller Thorstensen.

Oslos hus framføres også på institusjoner i regi av Den kulturelle spaserstokken og på skoler gjennom Den kulturelle skolesekken.

Powered by Labrador CMS