Vår journalist på ørretfiske i helga. Nå kan du hjelpe forskere som sporer sjøørretens vandringer. Foto: Kim Andreassen

Hjelp forskerne å finne ut hvor i Oslo Bærums-ørreten vandrer

Publisert

For noen betyr påske å reise ut av byen, opp på fjellet etter snøen. For noen andre igjen betyr påske starten på fiskesesongen i Oslofjorden.

Ingen fisk er mer attraktiv for fiskere i Oslofjorden enn sjøørreten, sterk, vakker og velsmakende som den er.

For å få vite mer om denne fiskens liv, har det siden 2012 vært merket sjøørret i Sandvikselva i Bærum. Dette er fisk som har vært i elva og gytt, og som siden svømmer ut i fjorden for å spise seg større og feitere.

Svømmer til Oslo

Tidligere var det en oppfatning om at sjøørreten holder seg i fjorden ikke langt fra elva den gyter i. Det er kanskje ikke helt riktig, hvis vi ser på hvor disse fiskene fra Sandvikselva er funnet igjen.

Mange av de merkede fiskene som er fanget er tatt i Oslo, på Vippetangen, på Bygdøy og på Hovedøya. Noen få fisker er tatt langt borte fra Indre Oslofjord, som i Halden og på Kråkerøy ved Fredriksstad.

Derfor vil forskerne vite mer om hvor sjøørreten oppholder seg når den ikke er i elva.

Hjelp fiskeforskerne

Hvis du får en sjøørret med et slikt merke, er det gull verdt for fiskeforvalterne i Oslo og Akershus at du sender inn et bilde av fisken med merket.

Får du en sjøørret merket slik, vil forskerne svært gjerne høre fra deg. Foto: Anders Høilund

— Ta bilde av hele fisken og nærbilde av nummeret på merket. Ta gjerne et mål av fisken, sier Thrond Haugen fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet.

Sammen med fangststed og dato kan man sende dette til adressen på merket, sandvikselva@gmail.com. Svar vil komme i løpet av få dager.

— Vi vil også gjerne vite om fisken ble kakket eller sluppet fri. Informasjon om groing på merket, for eksempel blåskjell, og om det var sår på fisken der merket er festet er også relevant informasjon. Hvis ikke fargen på merket kommer frem av bildet må det skrives i mailen, sier Haugen.

 

Powered by Labrador CMS