� Jeg liker å pynte meg, men jeg går ikke med høye hæler, og er ikke redd for å ta i et tak, forteller Najma Ismail til Bodil Skogstad fra Mustang Sally. Foto: Anders Høilund

Bydel Sagene satser på ungdommen og tilbyr 150 sommerjobber. Her mangler det ikke på arbeidslyst

Én etter én ble de mange ungdommene kalt inn til intervju. Det var mye nervøs optimisme blant de unge da de var samlet til intervju på Ung Metro på Bjølsen.

Publisert

Da bydel Sagene utlyste sommerjobber for ungdom i bydelen i fjor, ble det en stor suksess.

— I fjor fikk vi pengene ved midtsommer, og måtte organisere i en fei for å få alt på plass, i år visste vi at vi fikk penger, og jeg har fått jobben av bydelen med å koordinere dette, forklarte Reza Rezaee.

Sosialarbeider Reza Rezaee er mannen som koordinerer sommerjobbtilbudet. Enhetsleder for ungdomstiltakene i bydel Sagene, Cathrin Dahl-Johansen, bruker anledningen til å ta opp en liten video. Foto: Anders Høilund

— På et møte med ungdom i bydelen i april, la vi fram søknadskjemaer til årets sommerjobber. Vi hjalp ungdommene med å fylle ut disse, forteller Rezaee.

Dette er sommerjobber både for ungdom i overgangen fra ungdomsskole til videregående skole og elever på videregående. I alt har 187 ungdommer levert inn søknad.

— Ungdommene vil ha jobb

— Fra bydel Sagene har vi fått midler for den eldste av disse gruppene. Slik kan næringslivet få inn arbeidsvillig ungdom, og unge mennesker kan få en fot innenfor arbeidslivet, forklarer Reza Rezaee. Med penger fra både byråd og bydel er potten i år på 2,8 millioner, og Reza og medarbeiderne hans håper å finne minst 150 sommerjobber.

— Jeg blir så glad når jeg ser disse ungdommene som vil arbeide. Det er slett ikke sant at ungdommen vil drive dank. De vil jobbe, og vi må gi dem sjansen til det, sier byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl, før hun sammen med bydelsutvalgsleder Helge Stoltenberg okkuperte et av rommene på fritidsklubben UngMetro, for å intervjue noen av de frammøtte ungdommene.

Tunge løft, det går lett, sa Hamse Yasin. Foto: Anders Høilund

Spente jobbsøkere i kø

Utenfor lokalet i Bjølsenveien 12 satt en gjeng lett nervøse gutter. Praten gikk på hvilke muligheter de hadde, ville de bli plukket ut til en av jobbene? 16 år gamle Sakaria var veldig tydelig på at han var villig til å ta hvilken som helst jobb i løpet av sommeren. Sakaria kikket inn døren til UngMetro og mistet litt motet da han så hvor mange som ventet i kø for intervju.

— Slapp av, bror. Dette går bra. Du er flink. Det vet du, sa 20 år gamle Ahmed og beroliget sin venn Sakaria med at dette ikke er et vanlig jobbintervju, men en gjennomgang av skjemaet de fylte inn i april. Også Ahmed var villig til å ta hvilken som helst jobb han ble tilbudt, men sikter mot å utdanne seg innen økonomi.

Skuffet over at næringslivet ikke griper sjansen

Inne i lokalet løp Reza Rezaee rundt, sammen med sine medhjelpere, for å registrere og ordne køene. Stian Færden Kristensen, fra Deichmanske bibliotek på Torshov, var en av dem som hjelp til med intervjuene. Han skulle ønske han hadde mulighet til å ta inn flere ungdommer i løpet av sommeren.

— Ungdommene er dyktige, og det er fint å få inn litt ungdommelighet på arbeidsplassen, mener han.

— Jeg er litt skuffet over at ikke flere fra næringslivet har vist interesse. Vi som lever av å selge, vi burde sørge for at ungdom får seg jobb. Ungdommene kan mye. Er du heldig kan du finne en framtidig medarbeider her. Gi ungdommen en sjanse, sier Bodil Skogstad, som driver forretningen Mustang Sally i Vogts gate. Hun er interessert i ungdom som trives med kunder og som kan hjelpe til med å bære varer ut på gata om morgenen og inn i butikken på ettermiddagen.

Stolt av prosjektet og stolt av ungdommen, byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl. Foto: Bernt Sønvisen, Arbeiderpartiet
Bodil Skogstad driver butikken Mustang Sally på Torshov. Her intervjuer hun biokjemistudent Nasra Mahamud om sommerjobber. Foto: Anders Høilund

Alle kan noe, og alle vil jobbe

19 år gamle Nasra Mahamud studerer til bioingeniør på OsloMet. Hun tar vakter som publikumsvert på Folketeateret, og var med på bydel Sagenes sommerjobbprosjekt i fjor. Han var en av dem som fikk den nesten umulige oppgaven med å rydde på Voldsløkka etter konserten der i fjor sommer. I år er hun er slett ikke fremmed for å hjelpe Skogstad i butikken i Vogts gate.

Katrine Fulsebakke har jobberfaring fra Hønse Lovisas hus. Hun trives med kunder, og vil helst jobbe hvor hun slipper å sitte stille og alene.

Så strømmer søkerne på. Språkmektige Marwa som driver med sang og har jobbet på stall. 16 år gamle Muhammad som er vant til å stå opp grytidlig.

—Alt funker for meg, men helst utearbeid, sier han.

Sommerjobb ønskes

Ibti på 19 ønsker å bli sosialarbeider. Hun ønsker å løfte fram de vanskeligstilte i byen, for at Oslo skal bli en bedre by for alle. Etter ett år som utvekslingsstudent i London, er hun tilbake på Sagene, og sommerjobb ønskes.

Najma Ismail på 18 er veldig motivert til å jobbe, gjerne hele sommeren.

— Nei jeg går ikke med høye hæler og er ikke redd for å ødelegge neglene mine. Jeg kan godt tenke meg å jobbe i butikken din, svarer hun Bodil Skogstad.

Powered by Labrador CMS