Arve Josefsen Marianne Borgen m fl MS buss
-- Mange faller utenfor og det er vanlig å føle ensomhet og depresjon, forklarte MS-rammede Arve Josefsen til ordfører Marianne Borgen (SV). Her flankert av lege August Høgestøl (tilvenstre) og bloggeren Marianne Lillehagen aka Multiskrulla. Foto: MS forbundet

Bussen MSforstått kafé stoppet på Youngstorget. – Det er ikke alltid enkelt å se at noen har MS

Over 12.000 nordmenn er rammet av den alvorlige sykdommen Multippel Sklerose, og antallet øker med over 500 hvert år. Denne uka var bussen med MSforstått kafé på Youngstroget for å spre kunnskap.

30. mai er verdens MS-dag. I den forbindelse drar MS-bussen på turné for å øke nordmenns kunnskap om Multippel Sklerose.

— Svært få vet at MS er en hjernesykdom. I stedet tror nesten 80 prosent av nordmenn at det er en muskelsykdom, forteller Gudrun Sofie Østhassel, Kommunikasjonsleder i MS-forbundet.

— MS-syke blir ofte misforstått

En av de som var tilstede på Youngstorget for å fortelle mer, var Arve Josefsen. Han har hatt MS siden 2013. Han synes initiativet er viktig fordi det gir innblikk i hvordan det er å ha sykdommen.

– Det er ikke alltid så enkelt å se at noen har MS siden symptomene ofte er skjulte. Mange opplever fatigue, synsproblemer, dårlig balanse, nummenhet, problemer med hukommelse og konsentrasjon, forklarer Josefsen.

Kommunikasjonsrådgiver Gudrun Sofie Østhassel og ordfører Marianne Borgen (SV) i samtale med Arve Josefsen. Foto: MS forbundet

Bussen med kaféen, MSforstått kafé, skal sette MS på dagsorden og gir publikum mulighet til å oppleve noen av symptomene på sykdommen. Stolene er lave og tunge, kaffekoppene er vanskelige å holde og menytavlen blir plutselig utydelig.

— Orienteringsevne kan bli forstyrret og mange opplever smerter. Mange faller utenfor og det er vanlig å føle ensomhet og depresjon. Å ikke bli sett og forstått av omgivelsene gjør det vanskeligere å takle sykdommen. Derfor er initiativ som bygger kunnskap og forståelse viktig, sier Arve Josefsen.

500 nordmenn får MS årlig

MS-bussen er en rullende kafé som gir mulighet til å oppleve noen av symptomene på sykdommen. Mandag sto bussen på Youngstorget, og tok imot politikere, publikum og pårørende.

– Mer enn 12.000 nordmenn er rammet av den alvorlige sykdommen Multippel Sklerose MS, og antallet øker med over 500 hvert år. Likevel er kunnskapen om MS svært lav. En undersøkelse utført av YouGov på vegne av MS-forbundet og Roche viser at nesten 90 prosent av nordmenn har ingen eller liten kunnskap om sykdommen, sier Gudrun Sofie Østhassel.

I tillegg til publikummere og pårørende, kom flere oslopolitikere for å gi sin støtte til saken.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer