Kirsti Skjervheim viser oss hvordan hesjing av høy skal gjøres. Foto: Hans Magnus Borge

Bli med på hesjing på Bygdø Kongsgård

Publisert

I disse tider, hvor landbruket er så helmekanisert, kan det være greit å se hvordan man gjorde det før man hadde datastyrte traktorer.

Etter at Folkemuseet overtok driften av Bygdø Kongsgård heter det ærverdige området "Norsk Folkemuseum, avdeling landbruk", og "Kongsgårdforvalter" har blitt til "avdelingssjef, landbruk".

Det får vi leve med, for en av museets oppgaver er nemlig å vise gamle arbeidsmetoder. I den forbindelse har de satt opp en "hesje" på ett av jordene langs veien. Vi dro for å se hvordan hesjing så ut i gamledager.

Kirsti Skjervheim viser oss hvordan men legger opp høyet for god tørk. Foto: Hans Magnus Borge

Ljå og høygaffel

En hesje er et stativ som brukes til å tørke høy på, før det blir kjørt inn på låven. Hesjen lages oftest av furu eller einer, med "hesjetråder" mellom seg, for å henge opp høyet på, slik at det kan tørke i sol, luft og vind.

Hesjing på Aulestad i 1908. Foto: Nasjonalbiblioteket

Enga ble slått med ljå og lagt på hesja med høygaffel og hendene. Da høyet hadde tørket ble det kjørt inn på låven med hest og kjerre. Senere gikk man over til å kjøre det med traktor.

Høyet ble til fór til husdyr, og var til glede for både kyrne - og for barna som kunne base i høyet. Og det er nok mange som har levd så lenge at de har vært med på å hesje, og som husker den store bonusen: Å kunne sitte på toppen av høylasset når Blakken dro hjem til låven.

Å slå med ljå krever trening. Syver Marthinsen Goksøyr bruker sommeren til å vise folk hvordan det gjøres. Foto: Hans Magnus Borge

Tidsriktige antrekk

Det er Syver Marthinsen Goksøyr (mannen med ljåen) og Kirsti Skjervheim som bruker sommeren til å vise folk hvordan man gjorde det før silo og traktoregg. Og antrekkene er selvsagt tidsriktig, med bukseseler, hatt og skaut.

De driver med hesjing på Bygdøy, med ljå og høygaffel, til glede for både besøkende og forbipasserende.

Etter besøket på Bygdø Kongsgård noterer vi og en tileggsfunksjon med å hesje, nemlig å få folk til å følge den egentlige stien, og ikke kutte over jordet.

Hesjen sperrer effektivt for å ta en uønsket snarvei. Foto: Hans Magnus Borge

Teknikken brukes fortsatt

Bygdø Kongsgård er Oslos største økologiske melkeprodusent med både besøkstun, rideskole, matproduksjon og gartneri. Den letteste måten å komme seg til Folkemuseet og Kongsgården er å ta 30-bussen, som stopper begge stedene.

Hesjing brukes av noen ennå, og for den som ønsker å lære mer om det, eller kanskje til og med ha sin egen lille hesje, finnes for eksempel nettstedet Slaattekurs. Og som de skriver: "Noe av det fine med hesjing er at den kan utføres i allslags vær."

Ljåen må være skarp. Syver Marthinsen Goksøyr viser hvordan. Foto: Hans Magnus Borge
Powered by Labrador CMS